Linkuri accesibilitate

Școala reîncepe luni. Elevii și părinții nu știu în ce condiții


Părinții știu că școala reîncepe luni după două săptămâni de vacanță forțată, dar fără ca autoritățile să dea detalii complete despre cum se vor relua cursurile. Decizia este amânată, ca de fiecare dată, pentru ultimul moment.
Părinții știu că școala reîncepe luni după două săptămâni de vacanță forțată, dar fără ca autoritățile să dea detalii complete despre cum se vor relua cursurile. Decizia este amânată, ca de fiecare dată, pentru ultimul moment.

Elevii ar trebui să revină în bănci luni, 8 noiembrie, însă nu este clar în ce condiții. Testele pe bază de salivă vor fi în școli abia la finalul săptămânii viitoare.

Ce știm clar până acum este că ministerul ar vrea o decizie descentralizată la nivelul școlii, adică să decidă consiliul de administrație dacă elevii vin la școală fizic sau stau online.

Rata de vaccinare din școală va fi inclusă ca un criteriu nou pentru deschiderea în format fizic, așa cum a anunțat Cîmpeanu luni, iar președintele Klaus Iohannis a întărit joi.

Anunțul președintelui, abia reîntors din la summit-ul privind schimbările climatice, introduce astfel o nouă condiție.

„Va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică - gradul de vaccinare al personalului școlii”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni.

După ce președintele a declarat că vaccinarea profesorilor va fi un criteriu pentru deschiderea școlii în format fizic, ministrul Cîmpeanu a spus că procentul de vaccinare din școală va fi de 60% astfel încât elevii să vină la cursuri în format fizic.

„Conform discuțiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezența fizică. Decizia finală se va anunța mâine (n.r. vineri), la ora 10.00, la sediul Ministerului Educației”, a precizat Cîmpeanu.

Cu două zile în urmă, ministrul Educației spunea într-o emisiune la ProTV că decizia privind redeschiderea școlilor va fi descentralizată: „Vom vedea dacă ordinul de ministru comun al Sănătății și Educației va trebui să fie completat cu alte criterii pentru ca școlile să poată relua activitatea cu prezență fizică. În mod clar, mergem către o decizie descentralizată, adecvată și adaptată situației reale, pentru că sunt școli care funcționează totuși în localități cu o rată foarte mica de infectare și școli care funcționează în localități cu o rată foarte mare de infectare. Sunt școli care funcționează în trei schimburi și sunt școli care funcționează într-un singur schimb”.

„Pentru ca școala să se poată desfășura cu prezență fizică va fi introdus un nou criteriu epidemiologic: rata de vaccinare din fiecare școală, pe care fiecare școală și inspectorat școlar au afișat-o. Rata de vaccinare este un element important pentru siguranța elevilor care s-ar putea să fie luat în considerare printre criteriile care vor fi adăugate pentru ca o școală să poată funcționa cu prezență fizică”, a adăugat ministrul Educației în urmă cu două zile.

Rata de vaccinare în rândul profesorilor

Datele oficiale arată că, la nivel național, rata de vaccinare în rândul angajaților din educație este de 66%, dar sunt județe precum Clujul și Ilfovul în care rata de vaccinare este de 80% la nivelul școlilor. București, Constanța, Olt, Dolj au rata de vaccinare de aproape 80%. Sunt și județe unde rata de vaccinare e sub 60%: Suceava, Neamț, Botoșani, Harghita, Covasna, Brașov.

Ministrul Educației susține că ordinul comun care este acum în vigoare va fi completat. „Modul în care vom separa școlile care vor funcționa cu prezență fizică de cele online presupun o serie de criterii cunoscute în ordinul comun care este în vigoare, la care vom vedea ce alte criterii epidemiologice vom adăuga”, a mai spus Cîmpeanu.

Pentru a putea fi deschise școlile, pe lângă vaccinarea profesorilor, ar trebui să existe teste pentru Covid în școli. De la începutul anului școlar, acestea nu au fost încă achiziționate.

„Ținem legătura în fiecare zi cu cei care au organizat achiziția de teste de salivă. Am primit asigurări că sunt în faza de finalizare a procedurii de achiziție și până la finalul săptămânii viitoare vor fi disponibile teste pe bază de saliva în toate școlile, pentru testarea elevilor, dar și a profesorilor și a celorlalți angajați din învățământ. Testarea elevilor se va face de două ori pe săptămână. Va exista un protocol pentru testare”, a precizat Câmpeanu.

Fiecare inspectorat și fiecare școală trebuie să publice rata de vaccinare a angajaților. Până acum cele mai multe au făcut acest lucru. În București, de exemplu, sunt multe grădinițe și școli cu rată de vaccinare de 100%, iar liceele mari precum Colegiul „Sf Sava”, Colegiul „I.L. Caragiale”, Colegiul „Aurel Vlaicu” au procente de vaccinare de peste 84%,

Director liceu Sfântul Sava": Eu aș opta pentru online la ce rată de incidență există

Deocamdată, conducerile școlilor stau atente la directivele despre reînceperea cursurilor.

Elena Crocnan, directoare la Colegiul Național Sfântul Sava din București, spune că liceul e pregătit să înceapă și fizic, dar și online.

„Avem platforme pentru online, copiii pot intra de acasă să urmărească lecțiile. Din punct de vedere fizic, regulile au fost introduse de la începutul pandemiei, avem repartiții ale celor care trebuie să facă dezinsecție. Acum în valul IV suntem din nou pregătiți pentru că avem un procent mare de vaccinare ale profesorilor, cei care nu sunt vaccinați au probleme serioase de sănătate”, arată directoarea care spune că a căpătat experiență în implementarea regulilor sanitare.

Potrivit acesteia, la nivelul directorilor nu este cunoscută informația certă despre modul de reîncepere.

„Părinții întreabă, elevii întreabă. Dacă ar fi după mine, să aleg eu singură și mă gândesc la toate situațiile, cred că aș mai rămâne în online la această incidență. Dar noi avem profesori bine pregătiți pentru online. Însă nu știu dacă asta e valabil pentru fiecare școală din țară”, a mai spus Elena Crocnan.

În mediul rural, unde ratele de vaccinare sunt mici, criteriul vaccinării pentru începerea școlii e pus sub semnul întrebării.

„În privința vaccinării în mediul rural e o mare problemă. Părinții acceptă să fie profesorii imunizați, dar nu și copiii. După mine ar trebui vaccinați și copiii, ei sunt expuși pentru că vin cu microbuzul”, arată Daniela Jipescu, directoarea Școlii Gimnaziale din Axintele, județul Ialomița. Ea completează că școala este pregătită și pentru online și pentru format fizic.

„ Avem și tablete, și cine n-are internet poate să vină la școală și aici avem internet. Eu m-aș fi bucurat să fie o regulă unitară la nivel de țară. Este bună și descentralizarea, dar să fie niște limite ale infectării la nivel de comunitate.”, a spus directoarea.

Deocamdată despre rata de incidență la care se deschid școlile nu știe nici Sorin Cîmpeanu. "Este singura întrebare la care nu am un răspuns. Vom semna aceste reglementări pe 5 noiembrie, depindem de autorităţile sanitare", a spus ministrul.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede acum două scenarii prin care școlile sunt decuplate de rata de incidență din localitate

Chiar dacă școlile nu mai țin cont de incidența din localitate, se închid în cazul în care 50% din clase au cazuri de Covid.

  • Scenariul 1 – Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie – indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă
  • Scenariul 2 – Participarea zilnică, în sistem online a elevilor -Cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe

Federația Națională a Părinților îl acuză pe ministru că ia decizii fără să îi consulte. Joi, părinții au propus ministrului ca începând cu cu 8 noiembrie a școlile să fie închise, imediat, la atingerea pragului de 6 la mia de locuitori, prin decizie CJSU/CMBSU. Iar în funcție de infrastructură și alte particularități, școlile să poată decide suspendarea activității cu prezența fizică, acordând prioritate prezenței fizice la cursuri, elevilor din ani terminali şi din învățământul primar, prin decizia consiliului de administrație al unităților de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.

De cealaltă parte, Consiliul Național al Elevilor cere descentralizarea scenariul de funcționare a școlilor, lăsând la latitudinea fiecărui consiliu de administrație modalitatea în care vor continua cursurile.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG