Linkuri accesibilitate

Soțul fostului premier scoțian Nicola Sturgeon, arestat


Adresele percheziționate includ casa lui Sturgeon și Murrell din Glasgow, unde ușa de la intrare a fost protejată de un cort (foto), și sediul partidului, aflat în apropierea parlamentului scoțian din Edinburgh.
Adresele percheziționate includ casa lui Sturgeon și Murrell din Glasgow, unde ușa de la intrare a fost protejată de un cort (foto), și sediul partidului, aflat în apropierea parlamentului scoțian din Edinburgh.

Peter Murrell, soțul lui Nicolei Sturgeon, a fost arestat de poliția scoțiană în cadrul unei anchete privind strângerea de fonduri și finanțele Partidului Național Scoțian.

Poliția din Scoția a declarat miercuri că un bărbat în vârstă de 58 de ani a fost „arestat ca suspect” și a adăugat că ofițerii săi efectuează percheziții la locuința sa.

Adresele percheziționate includ casa lui Sturgeon și Murrell din Glasgow - unde ușa de la intrare a fost protejată de un cort - și sediul partidului, aflat în apropierea parlamentului scoțian din Edinburgh.

Furgonete de poliție au fost parcate pe o stradă laterală în apropierea birourilor SNP.

​Murrell este un fost director executiv al SNP.

​Ancheta a fost lansată după ce au fost făcute mai multe plângeri cu privire la gestionarea către SNP a donațiilor de 600.000 de lire sterline, strânse organizarea unui al doilea referendum de independență.

​Se presupune că banii au fost folosiți în schimb pentru a acoperi cheltuielile zilnice ale partidului.

„Un bărbat de 58 ani a fost arestat astăzi, miercuri, 5 aprilie 2023, în calitate de suspect în legătură cu ancheta în cursul privind finanțarea și finanțele Partidului Național Scoțian. Bărbatul este în arest și este audiat de detectivii din Poliția Scoției. De asemenea, ofițerii efectuează percheziții la mai multe adrese în cadrul anchetei. Un raport va fi trimis Oficiului Coroanei și Serviciului Fiscal al Procuraturii. [Deoarece] ancheta este în desfășurare, nu putem comenta în continuare”, transmite poliția într-un comunicat remis presei.

Primul ministru al Scoției și liderul SNP, Humza Yous, a spus că veștile despre arestarea lui Murrell sunt „provocatoare”, dar a refuzat să comenteze ancheta poliției în direct. „Veștile din această dimineață sunt provocatoare și dificile”, a spus Yousaf reporterilor. „SNP a cooperat pe deplin cu ancheta și va continua să facă acest lucru”.

El a spus că nu crede că ancheta poliției a contribuit la decizia lui Sturgeon de a demisiona în februarie, după opt ani în care a fost președintă a partidului.

Când și-a anunțat demisia, Sturgeon sa referit la impactul fizic și mental pe care a avut-o asupra ei postura de lider într-o perioadă de pandemie, la cerințele necruțătoare ale posturii de prim-ministru pentru viața și ieșirea privată.

„O cred foarte mult când spune cât de epuizată a fost”, a spus Yousaf presei care sa referit la efortul făcut zilnic de Sturgeon în timpul briefingurilor zilnice din pandemie.

​„Deci, nu, nu cred că [arrestarea lui Murrell] este motivul pentru care Nicola Sturgeon a renunțat”, a spus el, întrebat dacă ar putea exista o legătură între demisia ei și anchetarea soțului ei.

„În mod clar, nu ar fi potrivit să comentem asupra vreunei investigații a poliției, dar SNP a cooperat pe deplin cu această anchetă și va continua să facă acest lucru. La ședința de sâmbătă, organul de conducere al SNP, NEC, a fost de acord cu o revizuire a guvernanței și a transparenței – care va fi continuată în următoarele săptămâni”, transmite și SNP într-un comunicat remis presei.

„Este o evoluție profundă îngrijorătoare și investigația Poliției din Scoția trebuie lăsată să continue fără interferențe”, a declarat Jackie Baillie, liderul adjunct al Partidului Laburist din Scoția.

La alegerile din Holyrood din 2011, SNP a câștigat o majoritate generală fără precedent, ceea ce a ajutat să convingă guvernul de coaliție conservator și liberal-democrat din Marea Britanie de atunci să accepte să autorizeze un referendum pentru independență.

Murrell, care a fost crescut la Edinburgh, a avut o relație de lungă durată cu Sturgeon. Cuplul sa căsătorit în 2010 și sa stabilit la Glasgow.

Sub conducerea lor, partidul și-a câștigat reputația de disciplină și eficacitate.

​După ce Sturgeon și-a dat demisia în mod neașteptat din funcția de lider al SNP la jumătatea lunii februarie, Murrell a fost supus unei presiuni puternice din partea candidaților la conducere pentru a dezvălui numărul de membri ai partidului.

Partidul a negat în mod repetat informațiile din presă conform aceleiași numărului de membri a scăzut cu 30% în ultimul an, dar cu 11 zile înainte de încheierea concursului, a recunoscut căl avea 72.000 de membri, comparativ cu 104.000 în decembrie 2021.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG