Linkuri accesibilitate

Nicola Sturgeon demisionează după opt ani în fruntea guvernului scoțian


Nicola Sturgeon pleacă de la conducerea guvernului scoțian după opt ani.
Nicola Sturgeon pleacă de la conducerea guvernului scoțian după opt ani.

Nicola Sturgeon a anunțat miercuri că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Scoţiei, după opt ani în funcţie.

Lider al Partidului Național Scoțian și figură principală a mișcării de independență a Scoției, Nicola Sturgeon, 52 de ani, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Edinburgh, că va rămâne la conducerea guvernului până va găsi un succesor.

Sturgeon a spus că știe că „este momentul” să se retragă, adăugând că „este potrivit pentru mine, pentru partidul meu și pentru țară”. Ea a spus că decizia ei vine după „o evaluare mai profundă și pe termen lung” și că se luptă cu această decizie de săptămâni întregi.

„A oferi absolut totul din tine acestei slujbe este singura modalitate de a o exercita”, a spus Sturgeon, citată de Reuters. Ea a spus că este de prea multă vreme în fruntea guvernului scoțian.

„Deși știu că va fi tentant să o văd ca atare, această decizie nu este o reacție la presiuni pe termen scurt”, a spus Sturgeon, care se confruntă cu tensiuni tot mai mari din partea guvernului Regatului Unit de la Londra în legătură cu independența Scoției. Așa este și decizia Westminster de a bloca o lege scoțiană menită să permită persoanelor trans din Scoția să-și schimbe sexul legal fără un diagnostic medical.

Sturgeon a spus că nu mai poate să-și consacre toată energia doar pentru muncă și că a simțit că trebuie să renunțe acum.

Ea a spus că este dificil să ai o viață privată, observând că este greu să „întâlnești prieteni la o cafea sau să mergi la o plimbare singură” și a observat că există o „brutalitate” a vieții de la „vârf”.

Sturgeon a adăugat că speră ca succesorul ei trebuie să fie „cineva care nu este supus acelorași opinii polarizate, corecte sau nedrepte, ca și eu acum”.

Anunțul lui Sturgeon a dat ocazia unor speculații privind momentul ales, mai ales că se angajase recent să facă din următoarele alegeri generale britanice un al doilea referendum de facto privind independența Scoției.

În timp ce Sturgeon a invocat lipsa de energie, lista de probleme a devenit tot mai consistentă, remarcă BBC.

Sondajele SNP au scăzut, mișcarea pentru independență s-a blocat, fără șanse reale de un referendum prea curând.

Ea și-a pierdut sprijinul în partidul său de când a încercat să introducă controversatul proiect de lege privind identitatea de gen, unele sondaje sugerând că majoritatea scoțienilor au susținut decizia guvernului Regatului Unit de a-și folosi puterile pentru a bloca propunerea. Iar soțul ei a fost prins într-un scandal la sfârșitul anului trecut, după ce s-a scris că a împrumutat personal SNP cu 100.000 de lire sterline.

Pe scurt, după ce a dominat politica scoțiană timp de opt ani, mânuind bâta de baseball pentru independență și folosind-o în mod regulat pentru a bate guvernul Regatului Unit, Sturgeon a decis să renunțe înainte ca moștenirea ei să fie pătată de eșec, scrie CNN.

Când Scoția a organizat un referendum în 2014, alegătorii au respins perspectiva independenței, dar peisajul politic s-a schimbat atunci, mai ales din cauza Brexit-ului.

Majoritatea cetățenilor din Scoția au votat pentru a rămâne în Uniunea Europeană la referendumul din 2016 pentru Brexit, iar SNP a folosit cu succes Brexitul spunând că scoțienii au fost scoși din UE împotriva voinței lor.

Acest lucru a stimulat sprijinul pentru independență pentru o vreme, dar acea forță s-a lovit recent de un zid de cărămidă. În noiembrie, Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că guvernul scoțian nu poate organiza unilateral un al doilea referendum pentru independență și că guvernul Regatului Unit trebuie să aprobe orice decizie de organizare a sa.

Niciunul din cei patru premieri britanici, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss și Rishi Sunak, nu au acceptat ideea. De asemenea, pare foarte puțin probabil ca Keir Starmer, liderul Partidului Laburist de opoziție, să dea vreun impuls ideii, având în vedere că laburiștii trebuie să câștige locuri în Scoția pentru a câștiga o majoritate parlamentară în Regatul Unit.

SNP urmează să aibă o conferință specială pe tema independenței luna viitoare.

Acum este probabil că va intra în acea conferință divizat și fără nicio certitudine cu privire la direcția ei. Toate acestea îi vor face foarte fericiți pe cei care se opun independenței.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG