Mai multe asociații non-guvernamentale au transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o scrisoare prin care își manifestă „îngrijorarea” cu privire la intenția de numire a lui Robert Fleckhammer în funcția de șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul DIICOT.
Documentul semnat de reprezentanții a 11-ONG-uri din România a fost trimis în contextul în care marți, 2 februarie, pe ordinea de zi de marți a a secției pentru procurori din cadrul CSM figurează ”Propunerea de delegare în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului FLECKHAMMER ROBERT”.
Fleckhammer este procurorul DIICOT care a instrumentat dosarul în care jurnalista Gabriela Scraba de la Radio România a fost pusă sub acuzare și trimisă în instanță pentru că oferise informații socotite de Fleckhammer secrete, despre deplasările pe bani publici ale lui Ovidiu Miculescu, numit de PSD președinte al Radio România, potrivit Libertatea. În acel caz, judecătorii au invalidat acuzațiile DIICOT, arătând că era vorba despre date de interes public.
Același Robert Fleckhammer „este procurorul DIICOT care are în instrumentare din februarie 2020 dosarul de filaj al cvartetului Horațiu Radu (procuror, ex-adjunct interimar al Parchetului General, ex-agent guvernamental al României la CJUE și la CEDO) – Răzvan Păștilă (judecător) – Alex Costache (jurnalist TVR) – Cosmin Savu (jurnalist PRO TV)”, mai arată sursa citată.
La un an de la acest incident de filare a unor magistrați și jurnaliști, care a stârnit scandal la acea vreme, nu există nicio soluție în acest dosar.
De altfel, una dintre nemulțumirile expuse în „scrisoarea de îngrijorare” a ONG-urilor este chiar deschiderea acelui dosar împotriva jurnaliștilor. „Din păcate, opinia publică a criticat felul în care unele dosare au fost instrumentate de către procurorul pentru care se solicită delegarea în funcția de procuror șef, în special dosarul magistraților și jurnaliștilor filați, precum și dosarul Radio România”, se arată în document.
Mai jos, scrisoarea adresată de cele 12 ONG-uri Consiliului Superior al Magistraturii, Secția pentru procurori
„SCRISOARE DE ÎNGRIJORARE
ONG-urile semnatare, active în domeniul accesului liber la justiție, sunt îngrijorate cu privire la felul în care, în continuare, au loc numirile unor procurori în funcții de conducere la DIICOT. Drept urmare, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să acorde maximă responsabilitate discuțiilor referitoare la ”Propunerea de delegare în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului FLECKHAMMER ROBERT”, ce se află pe ordinea de zi a CSM mâine, 2 februarie 2021.
ONG-urile consideră că orice funcție de conducere într-un parchet, cu atât mai mult în unul specializat precum DIICOT, ar trebui să fie ocupată de procurori cu activitate profesională solidă și necontestată. Din păcate, opinia publică a criticat felul în care unele dosare au fost instrumentate de către procurorul pentru care se solicită delegarea în funcția de procuror șef, în special dosarul magistraților și jurnaliștilor filați, precum și dosarul Radio România”.
ONG-uri care susțin acest demers:
1. Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului
2. Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică
3. Asociația Inițiativa pentru Justiție
4. Fundația Reaching Out
5. Fundația Freedom House România
6. Asociația Centrul Syene pentru Educație
7. Asociația Femeilor Românce din Italia
8. Asociația Cultural Socială Economică Christiana
9. Asociația Funky Citizens
10. Asociația Expert Forum
11. Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă