Linkuri accesibilitate

Scurgeri misterioase de gaz la conductele Nord Stream în Marea Baltică. Experții nu exclud un sabotaj


Autoritatea Maritimă a Suediei a anunțat marți că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaz la gazoductul rusesc Nord Stream 1 în apele maritime suedeze și daneze.
Autoritatea Maritimă a Suediei a anunțat marți că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaz la gazoductul rusesc Nord Stream 1 în apele maritime suedeze și daneze.

Danemarca și Suedia au început marți să investigheze scurgeri inexplicabile de gaze din cele două conducte rusești (Nord Stream 1 și Nord Stream 2), care circulă sub Marea Baltică, pe lângă Suedia și Danemarca. În prezent, acestea nu furnizează gaz către Europa.

Cele două conducte fac parte din infrastructura aflată în centrul crizei energetice de la invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis un avertisment cu privire la două scurgeri în conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere pe conducta Nord Stream 2 din apropiere. Acest lucru a determinat Danemarca să restricționeze transportul pe o rază de cinci mile marine.

Cele două scurgeri au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, conform purtătorului de cuvânt al Autorității suedeze. Nu este clar ce anume a cauzat aceste scurgeri de gaz.

Luni, autoritățile daneze au cerut navelor să evite o arie de cinci mile nautice la sud-est de Bornholm din cauza unei scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 2 care a ajuns în Marea Baltică.

Funcționarea Nord Stream 2 este blocată încă dinaintea invadării Ucrainei. Berlinul a anunțat în 22 februarie că nu va autoriza conducta menită să transporte gaze din Rusia în Germania prin Marea Baltică în urma deciziei lui Vladimir Putin de a recunoaște așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk.

Niciuna din cele două conducte nu pompa gaz în Europa în momentul în care s-au găsit scurgerile de gaze, dar ambele încă mai conțineau gaz sub presiune. Incidentele de marți vor împiedica orice efort de a porni sau reporni oricare conductă pentru operațiuni comerciale, mai scrie Reuters.

„Ieri, a fost detectată o scurgere pe una dintre cele două conducte de gaz dintre Rusia și Danemarca – Nord Stream 2. Conducta nu este în funcțiune, dar conține gaz natural, care acum are scurgeri”, a declarat Dan Jorgensen, ministrul danez al Energiei.

„Autoritățile au fost informate acum că au mai existat două scurgeri de gaze pe Nord Stream 1, care, de asemenea, nu este în funcțiune, dar conține gaz”, a mai adăugat el. Gazprom a refuzat să comenteze.

În august, Rusia a redus treptat livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a suspenda complet fluxurile. Moscova acuza atunci sancțiunile occidentale care au dus la dificultățile tehnice. De cealaltă parte, politicienii europeni au spus că acesta a fost un pretext pentru a opri livrările de gaze.

XS
SM
MD
LG