Linkuri accesibilitate

Primele sancțiuni | Germania anunță că nu va autoriza Nord Stream 2


Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că a sistat autorizarea proiectului Nord Stream 2.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că a sistat autorizarea proiectului Nord Stream 2.

Autorizarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei, a declarat, marți, cancelarul german Olaf Scholz.

Conducta dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că a sistat certificarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, potrivit BBC. „Situația s-a schimbat fundamental”, a declarat Scholz.

Decizia lui Scholz reprezintă o primă sancțiune pentru Rusia. Încă de la începutul discuțiilor privind sancțiunile pentru Rusia, sistarea autorizării conductelor a fost invocată frecvent, mai ales de SUA.

Președintele Joe Biden a promis la începutul lunii februarie că va închide Nord Stream 2 dacă Moscova invadează Ucraina.

Înainte să se întâlnească luna aceasta cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a fost clar în privința viitorului Nord Stream 2. Însă, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat clar că germanii sunt pregătiți să ia această măsură.

„Noi, Germania, suntem pregătiți să plătim un preț economic mare pentru asta. De aceea, toate opțiunile sunt pe masă pentru mine, și pentru Nord Stream 2", a spus Annalena Baerbock.

De asemenea, la începutul lunii februarie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Nord Stream 2 „nu poate fi exclusă” de pe lista sancțiunilor pe care Rusia le riscă dacă va invada Ucraina.

În acest fel, președinta Comisiei Europene a încercat să clarifice orice îndoială cu privire la viitorul conductei Nord Stream 2 în contextul unor declarații mai puțin ferme pe acest subiect ale cancelarului german Olaf Scholz.

Prin Nord Stream 2, care trece pe sub Marea Baltică și ajunge în Germania cu ocolirea conductelor gestionate de Ucraina, Rusia vrea să sporească livrările de gaz către Europa.

Și Europa ar vrea să renunțe la conductele care tranzitează Ucraina și Polonia. Acestea sunt îmbătrânite și considerate ineficiente. În plus, Polonia și Ucraina percep taxe mari de tranzit.

Ucraina, vizată direct de pierderea unor sume importante din taxele de tranzit, a susținut mereu că Nord Stream 2 ar fi o „armă geostrategică” a Rusiei.

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a făcut multe demersuri pentru aprobarea Nord Stream 2. Germania importă deja 35% din gazul de care are nevoie din Rusia și a considerat că Nord Stream 2 ar fi o modalitate de a obține mult mai mult gaz rusesc livrat direct în Germania.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder s-a alăturat Nord Stream 2 în 2016 ca membru al consiliului său de administrație.

Marea Britanie a sancționat 5 bănci și 3 persoane „cu mare valoare”

Premierul britanic Boris Johnson le-a spus parlamentarilor în cadrul întâlnirii din Camera Comunelor că președintele Putin a „încălcat flagrant” acordurile de la Minsk, recunoscând independența a două regiuni controlate de separatiștii din Estul Ucrainei.

„Dacă se va întâmpla ce e mai mai rău, atunci o națiune europeană de 44 de milioane de bărbați, femei și copii ar deveni ținta unui război de agresiune pe scară largă purtat fără nicio justificare”, a spus Boris Johnson.

Premierul britanic a declarat că Regatul Unit va continua să caute o soluție diplomatică până în ultimul moment posibil, dar trebuie să se pregătească și pentru scenariul în care președintele Putin va merge mai departe.

Regatul Unit și aliații săi vor începe acum să impună sancțiuni Rusiei, iar printre aceste sancțiuni se află și unele împotriva a cinci bănci rusești: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank, după cum a declarat Boris Johnson.

Premierul britanic a mai spus a sancționat și trei persoane „cu valoare netă mare”: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg,

„Orice bunuri pe care le dețin în Regatul Unit vor fi înghețate, persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici și le vom interzice tuturor persoanelor și entităților din Regatul Unit să aibă vreo relație cu ei”, a spus Johnson.

„Aceasta este prima tranșă, primul baraj a ceea ce suntem pregătiți să facem și avem noi sancțiuni în momentul în care lucrurile vor merge mai departe”, a continuat Boris Johnson.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG