Linkuri accesibilitate

Austria | Fostul cancelar, acuzat de corupție, se retrage din politică


Sebastian Kurz, „băiatul de aur” al politicii austriece, devenit secretar de stat la 24 de ani, înainte de a-și lua diploma în Drept, și cancelar la 31 de ani, se retrage definitiv de pe scena politică în urma acuzațiilor de corupție care i-au fost aduse.
Sebastian Kurz, „băiatul de aur” al politicii austriece, devenit secretar de stat la 24 de ani, înainte de a-și lua diploma în Drept, și cancelar la 31 de ani, se retrage definitiv de pe scena politică în urma acuzațiilor de corupție care i-au fost aduse.

Sebastian Kurz a decis să părăsească politica, să demisioneze din partid și din parlamentul de la Viena după ce, în urmă cu două luni, și-a dat demisia din funcția de cancelar al Austriei.

În vârstă de 35 de ani, el le-a declarat joi reporterilor vienezi că recenta naștere a primului său copil l-a motivat să facă acest pas.

Sebastian Kurz a demisionat pe 9 octombrie din funcția de cancelar după ce procurorii anticorupție au percheziționat birourile sale și pe cele ale partenerilor săi.

Deși a demisionat, el a respins acuzațiile care i-au fost aduse de procurori.

Kurz a recunoscut greșelile pe care le-a făcut în timpul carierei sale de 10 ani, dar a insistat „Nu sunt nici un sfânt, nici un criminal”.

„Sunt o ființă umană cu puncte tari și puncte slabe”, a spus el, citat de Euronews, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să se apere de acuzațiile de corupție în instanță.

„Este un nou capitol din viața mea care se deschide astăzi”, a spus Kurz, înainte de a-și preda sarcinile de la partid.

Acuzațiile

Sebastian Kurz și partidul pe care-l conduce, Partidul Popular Austriac (ÖVP), au fost acuzați de procurori că l-ar fi mituit cu bani publici, din bugetul Ministerului de Finanțe, pe proprietarul unui ziar din Austria, ca să publice sondaje de opinie favorabile cancelarului.

Alături de Kurz, mai sunt anchetate nouă persoane și trei organizații.

Fostul cancelar mai este anchetat și în alte dosare anticorupție, cel mai sonor fiind „dosarul Ibiza”, soldat cu căderea guvernului anterior pentru acuzații de nepotism în numirile la companii deținute de stat.

Băiatul de aur

Kurz a devenit pentru prima dată secretar de stat la 24 de ani, înainte chiar de a-și lua diploma în Drept.

Apoi a fost numit ministru al Afacerilor Externe înainte de a deveni cel mai tânăr șef de guvern din lume, fiind numit cancelar în 2017, la vârsta de 31 de ani.

Dar așa-numitul „băiat de aur” al politicii austriece s-a confruntat cu o perioadă lungă de investigații, începute în 2019, când coaliția sa s-a prăbușit pe fondul scandalului de corupție „Ibizagate”.

Verzii austrieci - parteneri de coaliție ai Partidului Popular Austriac - i-au cerut să demisioneze, iar imunitatea parlamentară i-a fost ridicată luna trecută.

Kurz a fost urmat în postul de cancelar de fostul ministru de Externe, Alexander Schallenberg.

Presa austriacă relatează că ministrul de Interne Karl Nehammer ar putea să-l înlocuiască pe Kurz în funcția de șef al conservatorilor de la ÖVP și, eventual, să-i succedă lui Schallenberg în postul de cancelar.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG