Linkuri accesibilitate

Secretarul general al NATO propune aliaților să ajute militar Ucraina în fiecare an, cu cel puțin 40 de miliarde de euro


Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat astăzi deciziile pe care ar putea să le ia aliații la summitul NATO de săptămâna viitoare, de la Washington.
Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat astăzi deciziile pe care ar putea să le ia aliații la summitul NATO de săptămâna viitoare, de la Washington.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaților să ajute Ucraina în fiecare an, cu echipamente de apărare și muniție în valoare de cel puțin 40 de miliarde de euro. Liderul NATO a spus că a găsit soluția ca Ungaria să nu blocheze sprijinirea Ucrainei - Budapesta nu va fi parte la toate angajamentele.

În conferința de presă care precede summitul NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că blocul militar vrea să preia coordonarea, inclusiv livrarea, ajutorului militar pentru Ucraina.

„Asta nu va face din NATO parte din conflict, ci va ajuta Ucraina să se apere”, a justificat liderul Alianței decizia.

Până acum, ajutorul militar a fost coordonat de Statele Unite, cel mai important membru al NATO, în Alianța Ramstein, cunoscută și ca „Grupul de contact pentru Ucraina”.

Jens Stoltenberg a explicat că ajutorul militar va fi coordonat din Germania, unde se va forma un comandament NATO special dedicat ajutorului militar pentru Ucraina.

Structura va fi condusă de un general NATO de trei stele și va avea 700 de angajați.

Ajutorul militar, a adugat Stoltenberg, nu poate fi mai mic de 40 de miliarde de euro pe an, iar suma este similară cu cea oferită Ucrainei în 2023.

Totodată, NATO ar putea aproba la summitul de la Washington și să coordoneze antrenarea militarilor ucraineni. Un centru special va funcționa în Polonia, în acest scop.

La reuniunea din SUA de săptămâna viitoare, aliații vor anunța ce ajutoare militare vor fi trimise Ucrainei pentru apărarea antiaeriană.

Jens Stoltenberg a declarat că toate acestea vor apropia Ucraina de aderarea la NATO.

Întrebat ce crede despre poziția premierului Ungariei, Viktor Orban, care face vineri, 5 iulie, o vizită la Moscova și care s-a opus -până acum - acordării de ajutor militar Ucrainei, secretarul general al NATO a spus că prim ministrul de la Budapesta nu reprezintă alianța în Rusia.

Stoltenberg a adăugat că, în discuțiile recente de la Budapesta, cu Viktor Orban, a găsit soluția pentru ca Ungaria să nu blocheze sprijinul militar pentru Ucraina – nu va face parte din comandamentul nou creat în Germania și nici din alte inițiative dedicate țării invadate de Rusia.

În ceea ce privește apărarea Alianței, secretarul general al NATO a spus că în acest moment, 500.000 de soldați se află în alertă în statele membre.

Totodată, Jens Stoltenberg, a anunțat operaționalizarea bazei de apărare Aegis Ashore din Polonia.

Este vorba despre scutul antirachetă al NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, ale cărui componente sunt amplasate inclusiv în România, la Deveselu, în județul Olt.

Scutul antirachetă din România a fist operaționalizat încă din 2016, iar anul trecut a fost modernizat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG