Linkuri accesibilitate

Întâlnire la Moscova între Viktor Orbán și Vladimir Putin. Reacții acide de la Bruxelles


Viktor Orban și Vladimir Putin, în timpul întâlnirii de vineri, 5 iulie.
Viktor Orban și Vladimir Putin, în timpul întâlnirii de vineri, 5 iulie.

Premierul maghiar Viktor Orbán s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin. A fost o întrevedere pe care liderul maghiar a descris-o ca pe o „misiune de pace”, însă oficialii europeni au declarat că Orbán – a cărui țară a preluat președinția rotativă a UE acum câteva zile – a reprezentat Ungaria la Moscova, și nu Uniunea Europeană.

După ce informația vizitei lui Orban la Moscova a devenit publică, cu o zi înainte de întrevederea liderului maghiar cu Vladimir Putin, mai mulți înalți oficiali ai UE au ținut să sublinieze că se distanțează de planurile și acțiunile premierului de la Budapesta.

Călătoria a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce Budapesta și-a asumat președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE și la trei zile după ce Viktor Orban i-a prezentat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o propunere misterioasă de încetare a focului, într-o altă vizită surpriză, pe care a făcut-o la Kiev.

Orbán are relații strânse cu Putin, s-a opus sancțiunilor UE împotriva Rusiei și a refuzat să se alăture eforturilor militare occidentale de a ajuta Ucraina pentru a rezista invaziei la scară largă ordonată de Putin.

La Kremlin, înainte de a discuta cu ușile închise cu Orban, Vladimir Putin a spus că îl consideră pe liderul maghiar ca un fel de reprezentant al Uniunii Europene, în ceea ce a părut a fi o ironie la adresa Bruxelles-ului.

„Înțeleg că de data aceasta ați venit nu doar ca partener de lungă durată, ci și ca președinte al Consiliului [UE]”, i-a spus Putin lui Orban.

El a mai spus că se aşteaptă ca Orban să prezinte „poziţia partenerilor europeni” cu privire la situaţia din Ucraina şi este gata să vorbească despre „nuanţele” propunerilor de pace.

Viktor Orban dă mâna cu Vladimir Putin la Kremlin. 5 iulie 2024.
Viktor Orban dă mâna cu Vladimir Putin la Kremlin. 5 iulie 2024.

Orban este însoțit la Moscova de ministrul său de externe, Peter Szijjarto.

Purtătorul de cuvânt al premierului maghiar a distribuit pe rețelele sociale o imagine a lui Orban pe un covor roșu, așezat pe un asfalt din Moscova, cu mesajul „Misiunea #pace continuă. A doua oprire: #Moscova”.

Szijjarto a postat o imagine cu el însuși ieșind dintr-un avion al Forțelor Aeriene Ungare în care scria: „Am ajuns la Moscova. Încă un pas pentru pace!”.

Oficialii UE nu sunt de acord

Un oficial al UE care a cerut să rămână anonim a declarat pentru RFE/RL că Orban nu a informat Bruxelles-ul despre nicio călătorie planificată la Moscova, iar biroul său de presă nu a răspuns inițial solicitării de comentarii.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat într-o declarație din 5 iulie că „prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat de la Consiliul UE pentru a vizita Moscova”.

El a spus că vizita „are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia”.

Joi seară, după ce s-a aflat despre vizita lui Orban la Moscova, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „președinția rotativă a UE nu are mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE”.

„Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", a adăugat Michel.

La ultimele alegeri din Ungaria, Orban a părut să adopte narativele Kremlinului și i-a acuzat pe mulți din Occident că răspund belicos la invazia Rusiei din Ucraina.

Apropiere lui Orban față de Moscova a stârnit și îngrijorarea că, dincolo de disputele pe care Budapesta le are cu Bruxelles-ul, președinția maghiară a UE ar putea eroda unitatea dintre membrii blocului în fața agresiunii ruse.

În vizita de la Kiev, de pe 2 iulie, Orban i-a prezentat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o propunere de încetare a focului, despre care a spus că are ca scop oprirea războiului.

El a refuzat să ofere detalii, dar a spus că l-a întrebat pe Zelenski „dacă este posibil să se ia o pauză, să oprească tragerile și apoi să continue negocierile”.

Zelenski nu a avut comentarii cu privire la propunere, dar un purtător de cuvânt al președintelui a declarat mai târziu, pe 2 iulie, că Zelenski i-a oferit lui Orban posibilitatea de a-și exprima opiniile.

Zelenski a spus, după sosirea lui Orban la Moscova, că vizita de la Kiev a fost una care s-a încheiat „fără un acord”.

Anterior, Putin a spus că ar fi de acord să încheie războiul care a ucis și rănit peste 500.000 de oameni de ambele părți, dacă Ucraina este de acord să renunțe la ideea de a adera la NATO și dacă cedează Crimeea și a alte patru regiuni pe care forțele ruse le-au ocupat în timpul invaziei.

Zelenski a insistat în repetate rânduri că integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să fie fundamentul oricărui acord de pace.

Orban a vizitat Moscova ultima dată în septembrie 2022, la înmormântarea fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG