Linkuri accesibilitate

Memorandum româno-ucrainean privind tranzitul produselor ucrainene


Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei.
Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei.

Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei. Şeful Executivului român are întâlniri și preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

14:00 - Premierii Marcel Ciolacu și Denis Șmihal au semnat la Kiev un memorandum privind tranzitul produselor ucrainene

Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său ucrainean, Denis Șmihal, au semnat miercuri, la finalul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări, un memorandum privind „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – România şi a infrastructurii rutiere conexe”, transmite Agerpres.

De asemenea, a fost semnat un acord privind construirea unui pod rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa romano-ucraineană.

Guvernele României și Ucrainei au semnat și alte acorduri în domenii precum apărarea, evidența populației sau domeniul farmaceutic.

Lista documentelor:

  1. Declarație comună a Prim-Miniștrilor României și Ucrainei privind rezultatele primei întrevederi a Cabinetului de miniștri ai României și Ucrainei;
  2. Memorandum de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene: (care include) Anexă - Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România și a infrastructurii rutiere conexe;
  3. Acord între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernului României privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană, între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România);
  4. Protocol de implementare între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor;
  5. Memorandum de înțelegere între Ministerul Economiei Anteprenoriatului și Turismului din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare;
  6. Memorandum de Înțelegere în domeniul farmaceutic;
  7. Declarație de intenție între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Ucraina.​

Știrea inițială

„Vizita la Kiev are două obiective clare - promovarea drepturilor românilor din Ucraina şi semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare”, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.

„Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucţia acestei ţări”, a transmis Marcel Ciolacu într-un comunicatul al Guvernului

Pe parcursul vizitei în Ucraina, premierul Marcel Ciolacu va depune o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei din Kiev şi va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de premierul Denis Șmihal.


Alături de şeful Executivului, la şedinţa comună a Guvernelor român şi ucrainean, vor participa vicepremierul Marian Neaşcu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Sedința comună de guvern ucraineano-română are loc la o săptămână de la vizita președintelui Ucrainei în România, prima de la începerea războiului, în februarie 2022.

Discuțiile de atunci cu președintele Klaus Iohanis au pus în discuție inclusiv realizarea unui parteneriat strategic între România și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG