Linkuri accesibilitate

CSAT discută despre consumul de droguri în rândul elevilor și securitatea la Marea Neagră


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) are trei subiecte pe ordinea de zi din 12 octombrie.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) are trei subiecte pe ordinea de zi din 12 octombrie.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a întrunit joi într-o nouă ședință. Membrii CSAT discută despre consumul de droguri în rândul elevilor şi securitatea în regiunea Mării Negre. De asemenea, este discutat planul de înzestrare al armatei în următorii zece ani.

Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a început la ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Administrația Preizdențială a anunțat că subiectele incluse sunt:

  • Consumul de droguri/alte substanţe stupefiante de către tineri/elevi - risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale;
  • Evoluţiile privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicaţii pentru România;
  • Planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033.

Potrivit sursei citate, la şedinţa CSAT sunt analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

Ședința CSAT în privința securității la Marea Neagră vine la două zile de la vizita oficială a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la București.

El a spus că Rusia vrea să transforme Marea Neagră „într-o zonă moartă” pentru transportul maritim, ca urmare a bombardamentelor constante asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre și a retragerii Moscovei din acordul cerealelor.

Războiul împotriva drogurilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la deschiderea noului an şcolar, pe 11 septembrie, că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT.

„Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel”, a spus Klaus Iohannis luna trecută.

„Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale”, a mai spus președintele.

Subiectul consumului de droguri a apărut în discuții la nivel înalt în statul român și după accidentul din localitatea 2 Mai, județul Constanța, din luna august, când un tânăr de 19 ani care a fost depistat că a consumat droguri a ucis doi tineri care mergeau în afara carosabilului și a rănit alți trei.

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat ulterior un „război” împotriva drogurilor, iar de atunci a fost semnalat un val de acțiuni al structurilor antidrog.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reunește periodic, de regulă la câteva luni, iar ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 6 iulie.

Articol scris cu ajutorul relatării News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG