Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei: România ne-a acordat 15 pachete de ajutor militar


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat marți în prima sa vizită din România de la începutul invaziei rusești în țara sa. El a transmis un mesaj susținătorilor Rusiei, după ce discursul din Parlament a fost anulat.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat marți în prima sa vizită din România de la începutul invaziei rusești în țara sa. El a transmis un mesaj susținătorilor Rusiei, după ce discursul din Parlament a fost anulat.

Cred că suntem în ultima parte a războiului, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vizita sa la București. Președintele Ucrainei a dezvăluit că România a acordat țării sale 15 pachete de ajutor militar până acum. El a vorbit și despre drepturile minorității românești în țara sa.

„Nu vă pot spune data exactă. Cred că nimeni nu poate”, a răspuns Volodimir Zelenski în timpul unui interviu acordat simultan pentru patru televiziuni naționale, întrebat când se va termina războiul din Ucraina.

„Poate doar Trump ar putea să spună: într-o zi, dar el ştie, vedeţi. Poate e o întrebare pe care trebuie să i-o adresaţi lui Trump”, a glumit președintele ucrainean, într-o aluzie la o declarație a fostului președinte american, că dacă va fi reales va încheia războiul „în 24 de ore”.

„Ştiu că suntem la contraatac, ştim că Rusia va părăsi teritoriile noastre. Nu ştim când se va termina, este singurul răspuns pe care vi-l pot da acum. Cred că ştiu când, dar nu vă pot spune asta. Credem că ştim ceva”, a completat preşedintele Ucrainei.

„Aceasta este ultima parte a războiului din Ucraina, cu siguranţă. Nu suntem în mijlocul războiului, nu vorbim despre date. Vorbim despre alt lucru. Prima perioadă a fost ocupaţia, a doua parte a fost faptul că am oprit avansul şi am preluat iniţiativa. (...) Cred că suntem în ultima parte”, a mai spus el.

Volodimir Zelenski a reiterat că nu știe cât va dura această ultimă parte, deoarece militarii țării sale au multe temeri legate de armamentul și de finanțarea din partea țărilor occidentale.

„Vedeţi politica în Europa, alegerile divizează oamenii, suportul scade, sunt multe probleme, iar la moral nu suntem la începutul războiului. Ce vreau să spun, cred că suntem în ultima parte, suntem pe final. Trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru ca această parte finală să nu fie mai lungă decât primele două. Şi putem face asta doar uniţi”, a transmis Zelenski.

România a furnizat 15 pachete de ajutor militar

În conferința de presă de la Palatul Cotroceni, alături de președintele român Klaus Iohannis, Zelenski a spus că „accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”.

„Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe şi informaţii pe care nu le putem face public”, a menționat el, întrebat ce sprijin militar a cerut de la președintele Iohannis.

Însă, în interviul acordat pentru TVR, ProTV, Digi24 și Antena 3, el spus că România a furnizat 15 tranșe de sprijin militar Ucrainei până în prezent.

Președintele și guvernul au spus încă de la începutul războiului că România a ales să nu dezvăluie public cum și cu cât sprijină Ucraina, deoarece acestea pot fi informații care să ajute Rusia.

„În primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă”, a spus Zelenski în interviul de marți seară, la finalul unei vizite care a durat peste zece ore.

„România ne-a dat deja 15 pachete, sunt foarte importante. (...) Ne-ați ajutat cu niște artilerie care a fost foarte importantă pentru noi, din cauza deficitului”, a menționat el.

„Suntem foarte recunoscători oamenilor. E prima conversație cu poporul (român, n. red.), așa că le mulțumim oamenilor, poporului din România, în primul rând. Trebuie să știți că voi decideți cum să ajutați Ucraina, ca în toate țările din lume. Pentru că guvernul, liderii, de asemenea, caută în societate acest sprijin. (...) Așa că sunt foarte recunoscător că ați acordat un sprijin atât de puternic Ucrainei”, a menționat el.

Mesaj pentru susținătorii Rusiei: „Nu vă pot dori război”

În interviul acordat celor patru televiziuni, președintele Ucrainei a transmis și un mesaj pentru cei care se poziționează de partea Rusiei.

„Oamenii pot vota pe oricine doresc, sunt liberi să voteze un anumit politician sau un partid, asta-i democrația. Este un pic ciudat când vrei să fii în Uniunea Europeană, să ai valori comune cu UE, să fii în NATO și să spui da, suntem aliați cu NATO și în același timp (...) să nu poți să susții Ucraina, dar să susții Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski.

„E normal să alegi una dintre părți, dar nu este cinstit. Când vrei să fii în UE, să beneficiezi de tot ce înseamnă UE, să fii în NATO, să ai sisteme Patriot, avioane F-16. În același timp, ce faci în schimb pentru acest scut, această protecție?”, a adăugat el.

„Eu știu prețul acestui scut, dar acești oameni... ei nu pot înțelege prețul, valoarea a ceea ce au. Valoarea acestor lucruri pe care le au, ce înseamnă UE sau NATO, ce le-au oferit. (...) Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO, nu suntem în UE”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Ce le pot spune acestor oameni? Vă doresc pace. Nu vă pot dori război pentru că veți înțelege ce greșeli ați făcut. Despre ceea ce ați spus. Și nici măcar nu înțelegeți ce înseamnă acest lucru și ce înseamnă să pierzi un copil și nu doresc nimănui - fie că susține Ucraina sau susține Rusia - noi vrem doar să supraviețuim. Este o singură misiune. O singură alegere. Alegi viața, nimic altceva”, a subliniat Zelenski.

Limba „moldovenească” nu e o problemă globală

Președintele Ucrainei a vorbit în acest context și dacă guvernul țării sale este pregătit să recunoască faptul că nu există limba „moldovenească”.

El a recunoscut că este un subiect care trebuie rezolvat, că guvernul de la Kiev ar putea rezolva această problemă în câteva săptămâni, dar că nu este una presantă în timpul unui război.

„Sincer, dacă pot răspunde sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Nu văd nicio problemă cu acest lucru. Înţeleg. Unii oameni ar spune că Moldova este România. Pentru mine, această problemă nu e presantă”, a spus el.

„Guvernul nostru se va întâlni, într-o săptămână sau două, şi va lua o decizie referitor la răspunsul pentru această întrebare. Personal, înclin către decizia de a întări parteneriatul nostru şi de a rezolva astfel de probleme. Îmi pare rău că nu mă pot gândi mereu la toate problemele mici. Pentru o ţară în război asta nu e problemă, îmi pare rău. Dar oamenii se vor aduna, vor lua o decizie şi sunt sigur că vor găsi decizia corectă şi sunt sigur că toată lumea va fi fericită”, a afirmat Zelenski.

El a făcut referire la acest subiect ca unul ce poate fi ușor exploatat de Rusia.

„Ce am văzut de atât de multe ori în decursul acestei perioade, Rusia ia orice întrebare politică, în special când vine vorba de minorităţi, despre limbi, sunt multe lucruri. Chiar credeţi că noi avem o problemă cu vorbitorii de rusă din Donbas? Nu aveam nimic împotriva lor. Acum chiar ei au omorât aproape toţi oamenii din Donbas, acolo unde erau atât de mulţi vorbitori de rusă”, a mai spus Zelenski.

„Pur şi simplu i-au omorât. Dar au spus că asta este cea mai mare problemă, că oamenii din Ucraina care vorbeau rusă aveau probleme, nu le era permis să vorbească rusă. Toată această retorică referitoare la limbă, religie, minorităţi… sunt subiecte pe care dacă Rusia le aude începe o campanie de dezinformare puternică, au o mare putere de a crea fake news”, a completat el.

„Nu daţi şansa Rusiei să vă dezechilibreze. Am nevoie de unitate. Guvernele vor găsi soluţii, sunt sigur, pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a explicat Volodimir Zelenski.

Articol scris în baza relatărilor News.ro, Antena 3, Digi24, Știrile Pro TV și TVR.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG