Linkuri accesibilitate

Guvernul a pregătit o nouă ordonanță militară. Orban: Toți cei care vor veni de mâine nu vor petrece Paștele cu familiile


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

UPDATE: La plecarea de la sediul MAI, Ludovic Orban a anunțat că a fost pregătită o nouă ordonanță militară care urmează să fie prezentată în cursul zilei de sâmbătă.

  • Am evaluat situația și am pregătit elementele pentru noua ordonanță militară ce va fi prezentată de echipa de la MAI în cursul zilei de astăzi. Practic e aproape în forma finală ordonanța
  • Vreau să transmit un mesaj foarte clar: Toți cei care vor veni de mâine nu vor petrece Paștele cu familiile, ci vor fi trecuți direct în carantină.
  • Avem probleme în anumite localități, cum ar fi Țăndărei, unde este greu să explicăm oamenilor să respecte condițiile de izolare, deși am mărit efectivele. Cine nu respectă izolarea este introdus în carantină pe costuri proprii. Cine nu respectă carantina i se va face dosar penal și i se suplimentează cu 14 zile carantina. Am avut puține cazuri din acestea.
  • Am suplimentat din fondul de rezervă bugetul Sănătății, pentru a putea alimenta DSP-urile cu banii necesari pentru centrele de carantină.
  • E greu de făcut o evaluare dar alocăm bani cu prioritate de fiecare dată când este nevoie pentru lupta împotriva coronavirus. Va fi o rectificare bugetară.
  • În conformitate cu instituirea stării de urgență, instituțiile pot apela la procedurile de achiziție simplificată.

Premierul Ludovic Orban s-a deplasat sâmbătă la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru a discuta cu Marcel Velea despre noi măsuri ce ar putea fi introduse pentru limitarea pandemiei de coronavirus, anunță Mediafax.

După ședință, oficialii ar urma să facă declarații de presă în care să anunțe noi măsuri.

Ședința ar putea să fie urmată de o nouă ordonanță militară care să impună măsuri mai restrictive în zonele afectate de coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat vineri că România are trei focare mai mari - la Suceava, Deva și Arad. O altă zonă în care numărul cazurilor a crescut alarmant este în județul Ialomița la Țăndărei.

O problemă importantă o prezintă numărul mare de cadre medicale infectate cu noul coronavirus. Potrivit raportărilor INSP, până acum au fost confirmate 454 de cadre medicale testate pozitiv cu coronavirus. Zona cu cele mai multe cazuri pozitive de COVID-19 în rândul cadrelor medicale este Suceava (318 cazuri), fiind urmată de București (65 de cazuri) și Hunedoara (24 de cazuri).

La nivel național, conform bilanțului prezentat vineri la ora 13, au fost înregistrate 3.182 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar 116 persoane au decedat.

XS
SM
MD
LG