Linkuri accesibilitate

Ședință la Cotroceni privind măsurile de relaxare de după 15 mai


Președintele Klaus Iohannis a convocat o nouă ședință cu premierul și mai mulți miniștri pentru discutarea măsurilor implementate în condițiile gestionării pandemiei de coronavirus.

Principala tema a ședinței de luni va fi cu siguranță măsurile ce vor fi aplicate după data de 15 mai, când expira starea de urgență iar președintele Iohannis a anunțat că va fi ridicată interdicția privind deplasările. Autoritățile trebuie să stabilească acum felul în care se va face relaxarea post-15 mai.

Conform agendei președintelui, la ședința de la Palatul Cotroceni care va începe la ora 12 vor participa: Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Precum ne-a obișnuit, președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la finalul ședinței.

Autoritățile au lansat deja diferite variante ale relaxărilor care se vor aplica de la 15 mai, când expiră starea de urgență. Nimic nu este încă stabilit, urmează ca deciziile politice să fie luate în următoarele două săptămâni. Motivul este absența oricărei certitudini în privința evoluției pandemiei pe teritoriul României.

La 14 mai va expira termenul înscris în decret prezidențial și aprobat de Parlament prin care s-a prelungit starea de urgență, instituită în România la 15 martie.

Autoritățile au vorbit despre introducerea unei alte forme de administrare, starea de alertă, care impune un grad mai mic de restricții. Starea de alertă este reglementată de OUG 21 din 2004, însă este posibil ca până la 15 mai conținutul acesteia să fie modificat de Guvernul Orban, pentru a adapta prevederile ei la actuala pandemie.

Citește și:

XS
SM
MD
LG