Linkuri accesibilitate

Șeful Statului Major al Armatei: Am aflat de resturile de dronă după declarația președintelui Iohannis. Am dispus „scotocirea zonei”


Într-o pădure din comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, jurnaliștii Digi 24 au găsit ei înșiși bucăți care ar putea fi dintr-o dronă, la o zi după ce echipele de investigație s-au retras de la fața locului.
Într-o pădure din comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, jurnaliștii Digi 24 au găsit ei înșiși bucăți care ar putea fi dintr-o dronă, la o zi după ce echipele de investigație s-au retras de la fața locului.

Șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, a spus că a aflat de elementele de dronă din localitatea Plauru (comuna Ceatalchioi) marți după-amiază, la foarte scurt timp după conferința președintelui Klaus Iohannis de la baza militară Cincu, în care acesta a negat ferm ipoteza.

Responsabilii Armatei s-au concentrat pe identificarea sau excluderea unei explozii pe teritoriul românesc, dar după ce au apărut mai multe informații în spațiul public au dispus „scotocirea zonei”, a declarat la Antena 3 șeful Statului Major al Apărării al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, citat de G4media.

A spus că informațiile cu privire la descoperirea elementelor dintr-o dronă prăbușită i-au fost comunicate luni la ora 17.21.

„Eu am primit informația despre descoperirea la scurt timp după terminarea conferinței de presă a președintelui Iohannis de marți de la Cincu. I-am raportat ministrului Apărării, iar ministrul l-a informat pe președintele Iohannis”, a declarat joi seară șeful Statului Major al Armatei.

Deși primarul comunei Ceatalchioi Tudor Cernegă a declarat că a descoperit miercuri dimineață, de unul singur, zona unde au fost găsite resturile dintr-o dronă, după care a informat Ministerul, generalul Petrescu a spus că descoperirea a fost făcută de militarii din Forțele Navale.

„Au fost oameni pe teren discret luni, iar marți am ordonat Forțelor Navale să trimită mai mulți oameni și au și descoperit zona.”

El a subliniat că informațiile de până acum arată că nu este vorba de o dronă aterizată în România, ci de „elemente dintr-o dronă, descoperite într-o zonă nepopulată”.

Șeful Statului Major a adăugat că structurile MApNs s-au concentrat pe eventuala existență a unei explozii pe teritoriul românesc, lucru pentru care nu există dovezi nici în acest moment și de aceea ministerul a transmis luni un comunicat în care a transmis că nu confirmă căderea unei drone pe teritoriul românesc.

„Datele noastre de luni dimineață ne-au îndreptat spre concluzia că putem exclude explozia. Când au apărut mai multe informații în spațiul public, am dispus măsuri de scotocire la fața locului”, a menționat el.

În locul unde au fost găsite elemente dintr-o dronă o parte din copaci erau arși.
În locul unde au fost găsite elemente dintr-o dronă o parte din copaci erau arși.

Cu privire la copacii arși din zonă, el a spus că acest lucru s-ar fi putut produce ca urmare a scurgerii de combustibil din elementele de dronă, dar investigația în curs poate stabili mai exact cauzele.

„Până acum nu există dovezi privind o explozie. E posibil ca combustibilul, motorină cu uleiuri, să fi produs arderea copacilor.”

Șeful Armatei Române nu s-a declarat de acord cu ideea unei crize de credibilitate a Armatei cu privire la acest incident, și a menționat că investigațiile sunt în desfășurare și că se va stabili cine și cât a greșit.

Amintim, oficialii ucraineni au declarat încă de luni că o dronă ar fi aterizat pe teritoriul României, în contextul unui atac al armatei ruse asupra orașului-port Ismail, peste Dunăre de România, în noaptea de duminică spre luni.

Ministerul Apărării și mai ales președintele Iohannis au negat luni, respectiv marți, informația, pentru ca miercuri, ministrul Angel Tîlvăr să se deplaseze la Plauru și să declare că în zona respectivă s-au găsit resturi care este posibil să fie dintr-o dronă.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG