Linkuri accesibilitate

Senator USR: Autoritățile ascund adevărul din spatele crizei Euthyrox!


medicamente - imagine generică
medicamente - imagine generică

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a acuzat Agenția Națională a Medicamentului și Ministerul Sănătății că ascund motivul real pentru care bolnavii de tiroidă din România nu mai găsesc euthyrox de circa jumătate de ani, și anume exportul paralel.

„Euthyrox lipsește din farmacii de aproape 6 luni de zile, dar Agenția Națională a Medicamentului încearcă să ne convingă că lipsa acestui medicament se datorează exclusiv creșterii consumului de levotiroxină – substanța activă din Euthyrox – cu 50% față de perioada ianuarie – februarie a anului trecut. Pe înțelesul tuturor: ni se spune că nu se găsește pentru că s-ar fi dublat consumul!

Ministerul Sănătății afirmă că în prezent există medicamentul în depozite, dar când pacienții merg să cumpere la farmacii li se răspunde că nu au pe stoc. Comunicarea de tipul: „s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor” nu ajută pe nimeni”, a scris Alexandrescu pe Facebook.

El a explicat că problema este cauzată de​ „mecanismul realizat legal prin ordinul Ministrului Sănătății prin care Agenția Națională a Medicamentului dă liber la export pentru Euthyrox, fără să-și pună semnătura, fără să răspundă de atâtea zile la notificările depuse de operatori, ceea ce echivalează cu autorizația de export”.

Tot luni, ministrul Nelu Tătaru a declarat că a cerut companiei care produce medicamentul să suplimenteze producția.

„La nivel declarativ, firma care produce Euthyrox aduce același stoc în fiecare lună, ca și înainte de epidemie. Am deschis anchete să vedem de ce stocul se epuizează atât de repede și nu ajunge la persoanele care au nevoie. De o lună de zile de când sunt ministru, am avut ca temă principală Euthyroxul”, a spus ministrul, conform Europa FM.

Vlad Alexandrescu a respins explicația Agenției Naționale a Medicamentului, potrivit căreia criza ar fi provocată de creșterea consumului din cauza dublării numărului de pacienți în ultimul an.

„Cine a diagnosticat acești pacienți? Când, în ce clinici s-au făcut consultațiile, ce diagnostic au primit noii pacienți? Ce laboratoare au procesat analizele? Cum s-au dublat într-un an afecțiunile tiroidiene? Unde este raportul care arată acest lucru? Care este cauza unui asemenea incident? Cum arată cifrele pe ultimii 5 ani? Cum s-ar putea explica acestă situație, cu cifre, nu cu supoziții? A existat un raport privind semnalarea acestui fapt? S-au transmis datele la Eurostat? Uniunea Europeană are informații privind situația României față de țările din jur?”, a spus senatorul USR.

Ministerul Sănătății anunța, pe 8 aprilie, că 140.122 de cutii de Euthyrox (100 mcg) au ajuns în depozitele din România pe 31 martie, iar 54.240 de cutii au fost deja distribuite și pot fi găsite în farmacii.

„Considerăm că dificultățile întâmpinate în ultimul timp de pacienți în achiziționarea Euthyrox au fost determinate în principal de lipsa temporară pe piață, din motive de fabricație, a medicamentului NOVOTHYRAL care conține o combinație de levotiroxina (substanța activa din Euthyrox) și liotironina. Având în vedere că medicamentul Euthyrox se comercializează în continuare, iar disponibilitatea NOVOTHYRAL in farmacii se va regla incepand cu data de 18 martie 2020, este de așteptat ca cererea de Euthyrox să revină în limite normale. Consideram de asemenea ca o alta cauza a manifestarii lipsei pe piata a Euthyrox comprimate este si teama unor pacienti de a ramane fara tratament si implicit crearea de stocuri in detrimentul altor pacienti, care nu au reactionat în aceeași manieră. Este important să comunicam faptul că, până la reglarea pieței, este disponibil pe piață, fără probleme de aprovizionare, ACCU-THYROX 100 micrograme/5 ml soluţie orală care contine aceeași substanță activă, levotiroxină.", transmitea Agenția Națională a Medicamentului.

XS
SM
MD
LG