Linkuri accesibilitate

Donald Trump, achitat pentru ambele acuzații în procesul de impeachment


Președintele Donald Trump a fost achitat și pentru acuzația de abuz de putere și pentru cea de obstrucționare a Congresului
Președintele Donald Trump a fost achitat și pentru acuzația de abuz de putere și pentru cea de obstrucționare a Congresului

Senatul american dominat de republicani l-a achitat pe președintele Donald Trump de ambele acuzații în procesul său de „impeachment” (destituire).

UPDATE - Președintele Donald Trump a fost achitat și pentru acuzația că a obstrucționat Congresul, transmite CNN.

Votul a fost de 53 la 47.

Senatorul republican Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea sa pentru abuz de putere, a votat pentru achitarea lui Trump de această ultimă acuzație, transmite sursa citată.

UDPATE - Senatorii l-au achitat pe președintele Donald Trump pentru acuzația de abuz de putere, transmite CNN.

Votul a fost de 52-48.

Senatorul Mitt Romney a fost singurul republican care a votat pentru condamnarea lui Trump. Este primul senator din istoria SUA care a votat pentru condamnarea unui președinte din același partid într-un proces de impeachment, transmite CNN.

Senatul va vota acum cel de-al doilea articol despre obstrucția Congresului.

Știrea inițială: Senatul american pare pregătit să-l achite pe președintele Trump

Senatul american dominat de republicani pare că-l va achita pe președintele Donald Trump sub acuzația de abuz de putere și obstrucție a Congresului, într-un vot despre care se preconizează că va urma linia de partid.

Pentru a-l demite pe președinte, ar fi necesară o majoritate de două treimi din cele 100 de voturi din Senat, ceea ce ar duce la înlăturarea acestuia din funcție și împiedicarea de a mai ocupa orice altă funcție federală în viitor. Un rezultat considerat improbabil, deoarece republicanii controlează majoritatea în Senat și cei mai mulți senatori republicani votează pe linie de partid. Niciunul dintre cei 53 de republicani din camera superioară a Congresului nu a anunţat că va vota pentru.

Democraţii au 45 de mandate în Congres, iar alţi 2 senatori sunt independenţi (Bernie Sanders şi Angus King).

În mod obişnuit, vicepreşedintele Statelor Unite este şi preşedintele Senatului, însă el nu poate vota decât în cazuri de egalitate perfectă de voturi, votul său fiind mereu cel decisiv. În acest caz, însă, vicepreşedinte Mike Pence nu poate vota, fiind într-un conflict de interese direct - votul său decisiv ar putea fi cel care să îl pună în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Democrații din Camera Reprezentanților l-au acuzat, pe 18 ianuarie, pe Trump că a abuzat de puterea sa de președinte pentru a pune presiune pe Guvernul Ucrainei să investigheze un rival politic înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, „pentru câștigul său personal“. În ce privește acuzația de obstrucționare a Congresului, Trump este învinuit că nu a furnizat mii de documente pe care Camera le-a solicitat în cadrul anchetei și că a blocat audierea unor martori.

Donald Trump, al 45-lea președinte al SUA, devine cel de-al treilea ocupant al Casei Albe care este acuzat în mod oficial de infracțiuni înalte și care va fi judecat în vederea suspendării din funcție, după Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998). În 1974, republicanii l-au abandonat pe președintele Richad Nixon în timpul unei proceduri de impeachment, determinându-l să demisioneze, însă, înainte ca procedura să înainteze.

Trump a numit procesul o „rușine” și o „tentativă de lovitură de stat”.

XS
SM
MD
LG