Linkuri accesibilitate

Senatul SUA limitează acțiunile militare ale lui Trump în Iran


Senatorul democrat Tim Kaine a inițiat rezoluția care limitează puterile președintelui Trump în privința declanșării unui război cu Iranul
Senatorul democrat Tim Kaine a inițiat rezoluția care limitează puterile președintelui Trump în privința declanșării unui război cu Iranul

Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluție care limitează posibilitățile președintelui Donald Trump în privința acțiunilor militare împotriva Iranului, acesta fiind obligat să ceară mai întâi acordul Congresului.

Opt dintre colegii republicani ai lui Donald Trump s-au alăturat democraților pentru a adopta, joi, rezoluția, care a strâns astfel un scor de 55-45, transmite Reuters.

Este de așteptat însă ca Donald Trump să îşi folosească dreptul de veto împotriva acestei măsuri, iar pentru a-i răsturna opțiunea ar fi nevoie de o majoritate de două treimi în Senat, un scor aproape imposibil de obținut în condițiile în care republicanii ocupă 53 de fotolii din 100.

Trump a apelat la dreptul de veto în primăvara lui 2019, după rezoluţia Congresului care solicita oprirea sprijinului american acordat coaliţiei saudite în războiului din Yemen.

Rezoluția care limitează acțiunile militare ale lui Donald Trump în Iran și îl obligă să ceară acordul Congresului face o excepție dacă Statele Unite „se apără de un act iminent”.

Senatorul democrat Tim Kaine, autorul rezoluției, a declarat că votul a arătat „forță".

„Un război ofensiv necesită o dezbatere în Congres și un vot. Aceasta nu ar trebui să fie o propunere controversată", a spus Kaine în discursul din Senat, citat de AFP.

Camera Reprezentanților din SUA, controlată de democrați, a votat rezoluția la începutul lunii ianuarie. Pentru că Senatul a adoptat un text modificat, rezoluția se va întoarce în Camera Reprezentanților.

În ianuarie, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că parlamentarii „au îngrijorări serioase”​ cu privire la decizia Administrației de a se angaja în ostilități împotriva Iranului și față de faptul că nu ar exista o strategie pentru viitor.

„Săptămâna trecută, Administrația Trump a avut un atac aerian militar provocator și disproporționat care a vizat oficiali militari iranieni de înalt nivel. Administrația a luat această acțiune fără să consulte Congresul”, a afirmat Pelosi într-un comunicat de presă.

Referirea era la acțiunea militară americană în urma căreia Qassem Soleimani, care era comandantul forței iraniene de elită Quds, a fost ucis, pe 3 ianuarie, într-un atac cu drone al SUA în Bagdad.

Donald Trump și alți membri ai Administrației americane au justificat asasinarea lui Soleimani prin faptul că generalul iranian a avut atacuri orchestrate asupra trupelor și aliaților SUA și planifica alte acțiuni teroriste.

XS
SM
MD
LG