Linkuri accesibilitate

O rezoluţie care limitează acţiunile militare ale lui Trump în Iran, supusă la vot în Camera Reprezentanților


Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților
Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților

Camera Reprezentanților din SUA, controlată de democrați, are programat joi un vot pentru limitarea atribuțiilor președintelui Donald Trump în luarea unor măsuri militare împotriva Iranului, după ce mai mulți parlamentari s-au declarat nemulțumiți de explicațiile Casei Albe privind uciderea generalui iranian Qassem Soleimani.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că parlamentarii „au îngrijorări serioase”​ cu privire la decizia Administrației de a se angaja în ostilități împotriva Iranului și față de faptul că nu ar exista o strategie pentru viitor.

„Săptămâna trecută, Administrația Trump a avut un atac aerian militar provocator și disproporționat care a vizat oficiali militari iranieni de înalt nivel. Administrația a luat această acțiune fără să consulte Congresul”, a afirmat Pelosi într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Rezoluția îi cere lui Donald Trump să nu mai utilizeze armata americană în sau împotriva Iranului, cu excepția cazului în care Congresul declară război sau autorizează utilizarea forței împotriva Teheranului.

Este de așteptat ca rezoluția să fie votată de Camera controlată de democrați, dar să fie respinsă în Senat.

Democrații spun că rezoluția s-ar încadra în Legea puterilor de război din 1973 și ar deveni obligatorie din punct de vedere legal dacă ar fi aprobată și în Senat.

Republicanii spun însă că propunerea nu are forță de lege, iar chestiunea nu a fost niciodată tranșată de instanțele federale.

Și în rândul republicanilor, care îl susțin pe Trump, au apărut voci nemulțumite. Senatorul Mike Lee, într-o mustrare neobișnuită a președintelui, a declarat că informarea de la Casa Albă privind uciderea lui Soleimani a fost cea mai rea din câte a auzit în cei nouă ani în Senat și că va susține rezoluția.

Qassem Soleimani, care era comandantul forței iraniene de elită Quds, a fost ucis pe 3 ianuarie într-un atac cu drone al SUA în Bagdad.

Donald Trump și alți membri ai Administrației americane au justificat asasinarea lui Soleimani prin faptul că generalul iranian a avut atacuri orchestrate asupra trupelor și aliaților SUA și planifica alte acțiuni teroriste. De asemenea, Statele Unite și-au apărat acțiunile într-o scrisoare către Națiunile Unite, transmisă la sfârșitul zilei de 8 ianuarie, susținând că atacul împotriva lui Soleimani a fost unul de apărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU și că SUA sunt pregătite să ia măsuri suplimentare în Orientul Mijlociu pentru a-și proteja interesele.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG