Linkuri accesibilitate

Separatistul catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Italia


Carles Puigdemont a fost arestat în Italia, la patru ani de la referendumul pentru independența Cataloniei.
Carles Puigdemont a fost arestat în Italia, la patru ani de la referendumul pentru independența Cataloniei.

Separatistul catalan Carles Puigdemont a fost reţinut în insula italiană Sardinia, joi seară, în baza unui mandat emis de justiţia spaniolă, potrivit TVE.

Statul spaniol îl acuză de răzvrătire, motivând că a organizat un referendum ilegal pentru independenţa Cataloniei în 2017.

Puigdemont, fost preşedinte al regiunii, a plecat din Spania după vot, s-a stabilit în Belgia şi a primit un mandat de eurodeputat.

Vineri este aşteptat ca el să se prezinte în faţa unui tribunal, au spus avocaţii lui, şi ar putea fi extrădat.

„Preşedintele Puigdemont a fost arestat la sosirea în Sardinia, unde călătorea ca deputat european", a afirmat avocatul său, Gonzalo Boye, pe Twitter, explicând că arestarea sa a avut loc pe baza unui mandat european de arestare din 14 octombrie 2019.

Liderul catalan a fost arestat la Alghero, a confirmat pe Twitter şeful său de cabinet, Josep Lluis Alay.

„La sosirea pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de poliţişti la frontiera italiană. Mâine (vineri), preşedintele va fi prezentat judecătorilor Curţii de Apel din Sassari, care este competentă să decidă eliberarea sau extrădarea acestuia”, a indicat Alay.

Referendumul din 2017 a provocat o criză politică în Spania, parlamentul regional catalan declarând independenţa faţă de ţară, iar Madridul impunând o guvernare directă asupra Cataloniei.

Iniţial, Puigdemont a avut imunitate în faţa acuzării după ce a fost ales membru al Parlamentului European în 2019, dar i-a fost ridicată în luna iulie a acestui an.

El ar putea solicita din nou măsuri de protecţie Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a încerca să îşi recupereze imunitatea ca eurodeputat şi să oprească extrădarea în Spania.

Curtea Supremă spaniolă a asigurat că ordinul european de reţinere, emis pe 14 octombrie 2019, nu a fost suspendat vreodată. La 9 martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Carles Puigdemont şi altor doi europarlamentari separatişti, măsură care a fost confirmată la 30 iulie de Curtea de Justiţie a UE.

Noul preşedinte al Cataloniei, Pere Aragones, separatist de asemenea, a condamnat ceea ce a numit „persecutarea” lui Puigdemont.

Guvernul spaniol a transmis într-un comunicat: „Arestarea domnului Puigdemont corespunde procedurii juridice în curs care se aplică oricărui cetăţean european care trebuie să răspundă în faţa curţilor de justiţie. El trebuie să se supună acţiunii juridice ca orice alt cetăţean”.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei şi s-a bucurat de un înalt grad de autonomie. Mulţi catalani însă consideră că plătesc mai mult Madridului decât primesc şi, pe lângă asta, există nemulţumiri istorice, mai ales legat de tratamentul aplicat Cataloniei sub dictatura generalului Francisco Franco.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG