Linkuri accesibilitate

Președintele Aleksandar Vučić promite dezarmarea Serbiei după cele două atacuri


 Aleksandar Vučić a anunțat o serie de noi măsuri stricte de control al armelor, inclusiv verificări mai frecvente ale antecedentelor deținătorilor de arme.
Aleksandar Vučić a anunțat o serie de noi măsuri stricte de control al armelor, inclusiv verificări mai frecvente ale antecedentelor deținătorilor de arme.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a promis „o dezarmare aproape completă” a țării, după al doilea atac armat în nici 48 de ore.

Aleksandar Vučić a anunțat o serie de noi măsuri stricte de control al armelor, inclusiv verificări mai frecvente ale antecedentelor deținătorilor de arme, transmite BBC.

Vineri, un bărbat a fost arestat după ce a deschis focul dintr-o mașină în mișcare, omorând opt persoane și rănind alte 14.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce un băiat de 13 ani a ucis nouă persoane la o școală. Atacul de miercuri, în care tânărul de 13 ani și-a împușcat opt colegi de la școala sa din Belgrad, precum și un agent de securitate, a fost cel mai grav atac din ultimii ani din Serbia.

Al doilea incident a avut loc vineri la primele ore în orașul Mladenovac, la 60 km sud de Belgrad, când trăgătorul a deschis focul dintr-o mașină în mișcare.


Suspectul, despre care Ministerul de Interne a spus că s-a născut în 2002, a început să tragă în oameni cu o armă automată după ce s-a certat cu un polițist într-un parc, joi seară.

El a fost arestat vineri dimineață după „o percheziție amplă”, care a implicat 600 de ofițeri de poliție, a declarat Ministerul de Interne.

După cel de al doilea atac, președintele Aleksandar Vučić a anunțat că va lua măsuri pentru dezarmarea țării, condamnând ultimul atac și numindu-l „terorism” și „atac asupra noastră, a tuturor”.

Serbia are una dintre cele mai mari rate de deținere a armelor de foc din lume. Președintele sârb a spus că nu vor mai fi eliberate noi permise pentru arme.

„Vom face o revizuire a tuturor persoanelor care dețin arme de foc, aproximativ 400.000 dintre ele. După aceste verificări, nu vor fi mai mult de 30.000 până la 40.000 de arme deținute legal", a spus el.

El a mai anunțat că pedepsele pentru deținerea ilegală de arme de foc vor fi dublate. Pedepsele pentru purtarea de arme precum cuțite vor fi, de asemenea, majorate.

Deținătorii de arme vor fi supuși unor teste psihiatrice și psihologice mai frecvente, precum și testări ad-hoc pentru droguri.

Președintele sârb a promis, de asemenea, că va consolida securitatea școlilor, anunțând că 1.200 de noi ofițeri de poliție vor fi recrutați în următoarele șase luni pentru a fi dislocați în școlile din toată țara.
Împușcăturile în masă sunt extrem de rare în Serbia, deși deținerea de arme în țară este printre cele mai mari din Europa.

Balcanii de Vest sunt, de asemenea, plini de arme ilegale în urma războaielor și tulburărilor din anii 1990.

În 2019, s-a estimat că în Serbia există 39,1 arme de foc la 100 de persoane, a treia cea mai mare valoare din lume, după SUA și Muntenegru.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG