Linkuri accesibilitate

Serbia cumpără de la Franța 12 avioane de război Rafale, cu 3 miliarde de dolari


Președintele sârb Aleksandar Vucic (dreapta) dă mâna cu președintele francez Emmanuel Macron la Belgrad pe 29 august.
Președintele sârb Aleksandar Vucic (dreapta) dă mâna cu președintele francez Emmanuel Macron la Belgrad pe 29 august.

Serbia încheie un acord de 3 miliarde de dolari cu Franța, prin care va cumpăra 12 avioane de război Rafale, într-o acțiune pe care observatorii o interpretează ca pe o îndepărtare de aliatul său tradițional, Rusia.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, care e în vizită în Serbia în aceste zile, a spus despre acord că e „istoric și important” și că demonstrează „curajul strategic” al Serbiei.

„Uniunea Europeană are nevoie de o Serbie puternică și democratică alături de ea, iar Serbia are nevoie de o Europă puternică și suverană pentru a-și apăra interesele”, a spus Macron. „Locul Serbiei este în UE și are un rol de jucat pentru a fi un exemplu pentru întreaga regiune”, a adăugat președintele Franței.

Vânzarea de Rafale către Serbia, țară apropiată de Rusia, a ridicat unele îngrijorări, una dintre ele fiind în ce măsură Belgradul ar putea oferi acces Moscovei la tehnologia sofisticată a acestui tip de avioane.

Întrebat dacă acordul privind avioanele de război include restricții privind partajarea de către Serbia a tehnologiei Rafale cu Rusia sau utilizarea echipamentului militar în regiunea balcanică, Emmanuel Macron a spus că acordul include „garanții complete, ca orice acord de apărare”, fără a da detalii.

Rusia a fost un furnizor tradițional de avioane militare pentru Serbia, care a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei.

Vucic a descris achiziția avioanelor Rafale ca fiind pe un plus pentru armata Serbiei.

„Va contribui considerabil la îmbunătățirea capacităților operaționale ale armatei noastre, o abordare complet diferită și suntem bucuroși să devenim parte a clubului Rafale”, a spus Vucic.

Vucic a respins orice îngrijorare în rândul națiunilor occidentale cu privire la posibilitatea ca Serbia să transfere tehnologie în Rusia.

„Pentru prima dată în istorie, Serbia are avioane occidentale”, a spus Vucic. „Doriți să aveți Serbia ca partener și apoi exprimați suspiciuni?”, a adăugat președintele sârb.

Producătorul francez al Rafale, Dassault Aviation, a declarat într-un comunicat că decizia Serbiei de a cumpăra avioanele de luptă confirmă „superioritatea operațională a Rafale și excelența sa dovedită în servirea intereselor suverane ale unei națiuni”.

Serbia a decis să cumpere avioane franțuzești Rafale în urmă cu doi ani, când rivalul vecin din Balcani, Croația, a achiziționat 12 avioane de luptă second-hand de același tip pentru aproximativ 1 miliard de euro.

Achiziția permite Serbiei să-și modernizeze forțele aeriene, care constau în principal din avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică și avioane de luptă iugoslave, uzate moral.

Serbia - relație complicată cu UE

Serbia, care are din 2012 statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană din 2012, a iritat Bruxellesul prin menținerea legăturilor cu Rusia în timpul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei și prin refuzul de a impune sancțiuni Moscovei.

Uniunea Europeană a transmis Serbiei pe 15 august că acest comportament nu este compatibil cu valorile UE și cu procesul de aderare.

Reacția UE a urmat întâlnirilor dintre vicepremierul sârb Aleksandar Vulin și oficiali de la Kremlin la Moscova.

Vulin a spus atunci că este mândru că Serbia „nu face parte din isteria anti-rusă” și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG