Linkuri accesibilitate

Liderii Serbiei și ai Kosovo dezbat propunerile UE de menținere a relațiilor pașnice


Imagine de la o întâlnire a premierului Kosovo, Albin Kurti cu șeful diplomației europene, Josep Borrell și cu reprezentantul UE pentru dialogul Serbia-Kosovo, Miroslav Lajçak .
Imagine de la o întâlnire a premierului Kosovo, Albin Kurti cu șeful diplomației europene, Josep Borrell și cu reprezentantul UE pentru dialogul Serbia-Kosovo, Miroslav Lajçak .

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic și premierul Kosovo, Albin Kurti, dezbat luni, la Bruxelles, propunerile UE de îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

Întâlnirea va fi prezidată de șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Cei doi înalți oficiali din Serbia și Kosovo ar fi avut deja o discuție preliminară pe marginea propunerilor, iar diplomații europeni sunt optimiști de această dată cu privire la rezultate, transmite Associated Press.

Asta după ce anterior, încercările de negociere între cele două părți au degenerat în acuze reciproce.

Kosovo și-a proclamat independența în 2008 - după războiul de la finalul anilor '90, încheiat cu intervenția în forță, inclusiv prin bombardamente, a NATO - nerecunoscută însă de Serbia. Zeci de state îi recunosc însă statutul.

Tensiunile mocnite dintre cele două state au luat diverse forme în ultimii ani, inclusiv sub forma refuzului minorității sârbe din Kosovo de a-și schimba plăcuțele de înmatriculare auto care datează din perioada când regiunea făcea parte oficial din Serbia.

Unii naționaliști sârbi au protestat recent, față de planurile de conciliere ale UE, începute în urmă cu peste 10 ani și intensificate recent, pe fondul războiului din Ucraina.

La finalul anului trecut, armata sârbă a intrat în alertă, pe fondul unor informații potrivit cărora Kosovo ar fi pregătit un atac asupra zonelor locuite preponderent de populație de etnie sârbă.

Un oficial UE, care nu și-a declinat identitatea având în vedere sensibilitatea subiectului, a spus că „trebuie întrerupt cercul vicios al tensiunilor” dintre cele două state.

El a mai precizat că întâlnirea de luni nu reprezintă „capătul drumului” pentru normalizarea relațiilor, mai transmite agenția de presă.

Președintele sârb Alexandr Vucic a declarat că este pregătit să lucreze la punerea în practică a planului UE, cu „delimitări clare”.

El nu a menționat care sunt aceste limitări, dar AP amintește că șeful statului sârb a declarat în repetate rânduri că țara sa nu va recunoaște independența Kosovo și nici nu își dă acordul pentru admiterea în Organizația Națiunilor Unite.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG