Ministrul de Interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a răspuns, marți, spunând că, influențată de Rusia, Serbia ar încerca să destabilizeze Kosovo prin sprijinirea minorității sârbe din nord, care blochează drumurile de circa trei săptămâni, transmite Reuters.
Ministrul sârb al Apărării, Miloš Vučević, invocase relațiile tot mai tensionate cu vecinul Kosovo, din cauza recentelor împușcături și blocaje, pentru a anunța, luni, că forțele armate se află „cel mai înalt nivel” de alertă.
„Președintele Serbiei a ordonat ca armata sârbă să fie la cel mai înalt nivel de pregătire de luptă, adică la nivelul de utilizare a forței armate”, a declarat ministrul Apărării de la Belgrad.
El a adăugat că președintele Aleksandar Vučić a ordonat, de asemenea, ca numărul forțelor armate speciale să crească de trei ori, de la 1.500 la 5.000 de persoane.
La rândul său, Ministerul de Interne al Serbiei a anunțat că „toate unitățile vor intra imediat sub comanda șefului Statului Major General”.
Noile ordine ale președintelui sârb sunt urmate de trimiterea la granița cu Kosovo, duminică, a șeful armatei, generalul Milan Mojsilović. „Situația de acolo este complicată și complexă”, a declarat acesta.
Cele mai recente tensiuni au început în luna noiembrie, când Belgradul a acuzat că mai multe drone au intrat în spațiul aerian sârbesc dinspre Kosovo.
Ulterior, primarii de etnie sârbă din municipalitățile din nordul țării, judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție au demisionat luna trecută în semn de protest față de o decizie a guvernului kosovar de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto eliberate de sârbi cu cele emise de Priștina.
Pe 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo au ridicat baricade pentru a protesta față de arestarea unui fost polițist suspectat că ar fi fost implicat în atacuri împotriva polițiștilor de etnie albaneză.
Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Belgradul a refuzat să o recunoască și i-a încurajat pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea Priștinei - în special în nord, unde etnicii sârbi sunt majoritari.
Blocajele recente din această parte a Europei au coincis cu o creștere a numărului de împușcături raportate, ultima dintre ele duminică, potrivit KFOR, forțele de menținere a păcii conduse de NATO.
Noi baricade instalate în cursul nopții
Mai multe baraje rutiere au fost instalate în noaptea de luni spre marți în nordul Kosovo.
Poliția kosovară a declarat marți dimineață pentru RFE/RL că cele două noi baraje rutiere au apărut în Mitrovița și în Zvecan.
„În nordul țării, în timpul nopții, persoane/grupuri criminale au continuat să se instaleze constând în vehicule grele, împiedicând și mai mult libertatea de liberă circulație”, a declarat poliția.
Focuri de armă trase în apropierea unei patrule NATO
Mai multe focuri de armă au fost trase în apropierea unei patrule NATO în partea de nord a Kosovo, unde sârbii locali au instalat baraje rutiere pentru a împiedica poliția kosovară să patruleze.
KFOR a anunțat că nu au fost persoane rănite, iar mașina nu a fost avariată în timpul împușcăturilor care au avut loc în zona Zubin Potok.
Misiunea NATO, din care fac parte 3.760 de soldați, nu a precizat de unde au venit împușcăturile. KFOR și-a sporit prezența și patrulele în regiune în ultimele luni.
Etnicii sârbi din Kosovo cer eliberarea ofițerului arestat plus alte revendicări înainte de a înlătura baricadele care au paralizat traficul în jurul a două puncte de trecere a frontierei.
De asemenea, guvernul kosovar a cerut KFOR, care are un rol neutru, să îndepărteze baricadele.
Kosovo acuză Serbia de destabilizarea regiunii
După valul de demisii al etnicilor sârbi din nordul Kosovo, guvernul kosovar a încercat să programeze alegerile locale pe 18 decembrie, dar acestea au fost amânate pentru luna aprilie, după ce anunțul a provocat o indignare generalizată, iar principalul partid politic sârb a declarat că va organiza un boicot.
Prim-ministrul sârb, Ana Brnabić, a declarat săptămâna trecută că situația cu Kosovo este „în pragul unui conflict armat”.
Însă Consiliul de securitate din Kosovo, care s-a reunit luni, a acuzat Serbia pentru recentele evenimente care au deteriorat relațiile și așa șubrede.
Consiliul a acuzat Serbia că „acționează cu toate mijloacele disponibile împotriva ordinii constituționale a Republicii Kosovo”.
SUA și UE au intensificat eforturile diplomatice pentru calmarea situației, pe fondul temerilor legate de războiul din Ucraina și legăturile dintre Serbia și Rusia, care ar putea duce la un conflict în Kosovo.
Statele Unite au transmis că sunt îngrijorate de situația actuală din nordul Kosovo, conform unei declarații comune a ambasadelor SUA de la Belgrad și Priștina.
Sârbii reprezintă aproximativ 120.000 de persoane din populația de 1,8 milioane de locuitori din Kosovo, care este formată preponderent din etnici albanezi. Kosovo rămâne un potențial punct de focar în Balcani, după războiul din 1998-1999 care s-a încheiat cu intervenția NATO.