Sarcina endocrinologului Djuro Macut va fi de a continua să mențină pacea și stabilitatea în Serbia, dând dovadă de toleranță, a declarat duminică Vucic, într-o conferință de presă televizată la Belgrad.
Macut are 62 de ani, predă endocrinologie la Universitatea din Belgrad și a susținut Partidul Progresist Sârb (SNS) al lui Vucic în trecut.
Partidele de opoziție au criticat nominalizarea lui Macut.
„Prim-ministrul desemnat poate fi oricine sau nimeni atâta timp cât Vucic rămâne șeful statului”, a declarat Pavle Grbovic, șeful Mișcării Cetățenilor Liberi.
Se așteaptă ca parlamentul controlat de guvern să-l susțină pe Macut, care îi va succeda șefului SNS, Milos Vucevic, după demisia acestuia în martie.
Fostul premier, Milos Vucevic, și-a anunțat demisia în ianuarie, sub presiunea protestelor.
De la prăbușirea unui acoperiș în gara din orașul nordic Novi Sad din nordul Serbiei, care a ucis 16 persoane, Serbia a fost cuprinsă de un val de proteste care s-a răspândit acum la mari părți ale populației și a aruncat conducerea lui Vucic într-o criză de proporții.
Organizatorii demonstrațiilor și marșurilor dau vina pe incompetența și corupția celor din guvern pentru tragedia din Novi Sad.
Ei cer reforme sistemice pentru a elimina corupția și administrația defectuoasă.
Vucic a acuzat din nou mișcarea de protest că este controlată din străinătate și își propune să dea o lovitură de stat, însă nu a prezentat nici o dovadă care să îi confirme afirmațiile.
Fostul prim-ministru Vucevic a fost considerat un adept loial al președintelui, care ia singur toate deciziile importante. Succesorul desemnat, Djuro Macut, născut în 1963, e cunoscut mai ales în cercurile profesionale în calitatea sa de endocrinolog.
Din punct de vedere politic, el a fost cunoscut până acum doar ca un susținător declarat al lui Vucic.
Conform constituției sârbe, Macut are timp până pe 18 aprilie să formeze un nou guvern și să-l aprobe de parlament. Aprobarea este considerată o formalitate.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.