Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe rus vrea să participe la reuniunea OSCE din Macedonia de Nord, țară membră NATO


Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, spune că intenționează să participe la reuniunea OSCE din Macedonia de Nord.
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, spune că intenționează să participe la reuniunea OSCE din Macedonia de Nord.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că intenționează să ajungă în Macedonia de Nord pentru a participa la conferința OSCE. Bulgaria a aprobat dreptul de survol pentru avionul diplomatului rus.

Rusia este unul dintre cei 57 de membri ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), înființată în timpul Războiului Rece pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor.

Macedonia de Nord deține președinția rotativă a grupului și l-a invitat săptămâna trecută pe Serghei Lavrov la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor OSCE, care începe joi la Skopje.

Călătoria ministrului rus de Externe într-o țară NATO ar prima de după sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, în 2022. Pentru a ajunge în Macedonia de Nord, avionul lui Lavrov ar trebui să zboare prin spațiul aerian al Bulgariei sau Greciei, ambele membre ale alianței militare occidentale, transmite The Associated Press (AP).

Ministerul bulgar de Externe a anunțat că a acordat avionului lui Serghei Lavrov permisiunea de survolare a spațiului aerian bulgar. Permisiunea a fost acordată la cererea Macedoniei de Nord, precizează, într-un comunicat, ministerul de Externe de la Sofia.

„Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară şi se încadrează în excepțiile de la aplicarea regimului de sancțiuni UE”, a precizat ministerul bulgar.

Cu toate acestea, permisiunea de survol nu se aplică membrilor delegației ministrului, care sunt, de asemenea, persoane sancționate, în conformitate cu legislația actuală a UE.

La Moscova, ministrul de Externe a declarat că a primit cereri pentru întâlniri bilaterale la Skopje de la mai mulți miniștri de externe din alte țări, dar nu și de la al SUA.

Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că Lavrov nu se va întâlni cu omologul american, Antony Blinken, așteptat să participe la reuniune.

Serghei Lavrov susține că situația de securitate din Europa este mai periculoasă decât în timpul Războiului Rece.

Cel de-al 30-lea Consiliu Ministerial al OSCE va avea loc în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2023 la Skopje, Macedonia de Nord.

Consiliul Ministerial este organul central de luare a deciziilor și de conducere al OSCE. Reuniunea anuală reprezintă un prilej pentru miniștrii afacerilor externe de a trece în revistă și evalua situația de securitate din spațiul euroatlantic și eurasiatic, precum și activitatea organizației în toate domeniile sale de activitate.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG