Kremlinul a primit în acest an un miliard de euro în plus prin cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia - Lukoil. Cu acești bani, Moscova a finanțat invazia militară în Ucraina.
Banii din taxe directe au fost urmare a derogării obținute de Bulgaria de la sancțiunile europene împotriva Rusiei, în privința importurile de petrol rusesc.
Sofia a obținut anul trecut o derogare de la interdicția UE privind importurile de țiței rusesc pe cale maritimă, după ce a susținut că livrările sunt necesare pentru securitatea sa energetică.
Concluziile apar într-o analiză comună a ONG-urilor Global Witness, CSD și Center for Energy and Clean Air Research, transmite Serviciul bulgar al RFE/RL.
Profitând de această scutire, Bulgaria a permis ca milioane de barili de petrol rusesc să ajungă la rafinăria locală Neftohim, deținută de ruși, care a exportat apoi diverși combustibili rafinați în străinătate, inclusiv în țările UE.
De exemplu, suma de un miliard de euro este suficientă pentru a finanța grupul de mercenari Wagner timp de un an.
În plus, între 20 și 25% dintre importurile europene de produse rafinate provin în continuare din Rusia, ele venind indirect, prin intermediul unor țări terțe precum Turcia, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Egipt și India.
Derogarea până la sfârșitul anului 2024 a fost obținută de guvernul lui Kiril Petkov în iunie 2022, iar Parlamentul Bulgariei a scurtat termenul la care expiră cu câteva luni, până la sfârșitul lui septembrie.
Partidele GERB, al fostului premier Boyko Borisov, și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) au cerut ca derogarea să înceteze imediat, dacă Lukoil nu plătește taxele datorate statului bulgar.
Acestea se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro (400 de milioane de leva), din care rafinăria a plătit până acum un total de aproape 79 de milioane de euro (154 de milioane leva).
Comisia Europeană cere explicații Bulgariei
Concluziile din raportul celor trei ONG-uri și dintr-o investigație separată a Politico vin în contextul în care Comisia Europeană pregătește cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
În plus, Comisia Europeană va investiga Bulgaria după apariția raportului care arată cum a strâns Rusia aproape un miliard de euro pentru fondul de război al Kremlinului.
„Suntem atenți la acest lucru și le-am cerut bulgarilor să se explice”, a declarat un oficial de rang înalt al Comisiei Europene, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Politico.
„Este adevărat că aceste derogări și excepții pot ridica probleme”, a spus oficialul.
Oficialul a adăugat că „încercăm să le eliminăm treptat, dar nu pot ascunde faptul că există încă câteva găuri ici și colo”.
Recomandări pentru UE și Bulgaria
Autorii analizei recomandă ca UE să elimine derogările pentru importurile de țiței rusesc, deoarece rafinăriile care beneficiază de scutire pot prelucra și petrol non-rusesc.
De asemenea, Bruxellesul ar trebui să interzică transporturile transfrontaliere de produse petroliere rusești care ajung în porturile UE și sunt apoi transportate către destinații din afara UE.
Încărcăturile cu declarații falsificate pentru carburanți ar trebui tratate ca fiind contrabandă, cu toate consecințele juridice pe care le implică acest lucru, au spus aceștia.
Raportul recomandă Bulgariei să majoreze amenzile actuale - de la 50.000 de euro pentru încălcarea normelor de derogare până la 10% din veniturile anuale ale companiei.
Prim-ministrul Nikolai Denkov a declarat că guvernul bulgar a luat deja măsuri: creșterea impozitelor pentru Lukoil, astfel încât, pe de o parte, profiturile excedentare să fie reduse, iar pe de altă parte, mai mulți bani să intre în bugetul bulgar.
În urmă cu trei luni, Bulgaria a reziliat, de asemenea, concesiunea rafinăriei din portul Rosenets și a redobândit controlul asupra acesteia, în timp ce Comisia pentru protecția concurenței (CPC) a amendat Lukoil de două ori pentru abuz de poziție dominantă pe piața carburanților.