Linkuri accesibilitate

Serviciile de informații din SUA investighează de unde provine coronavirusul | Ce știm până acum


Membrii echipei OMS au investigat la Wuhan originile coronavirusului, 3 februarie 2021.

La peste un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, originea coronavirusului nu este încă lămurită. O dezbatere confiscată de teoriile conspiraționiste de peste un an este acum în mâna specialiștilor internaționali și a serviciilor de informații ale SUA.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut serviciilor de informații investigarea originii COVID-19 și prezentarea unui raport în următoarele 90 de zile. Raportul prezentat de Organizația Mondială a Sănătății nu a lămurit chestiunea provenienței virusului.

Biden a cerut ca investigația să includă și o parte despre teoria potrivit căreia acest virus ar proveni dintr-un laborator din Wuhan.

Am cerut comunității de informații să își dubleze eforturile pentru a colecta și analiza informații care ne-ar putea apropia de o concluzie definitivă și să îmi raporteze în 90 de zile. Ca parte a acestui raport, am solicitat domenii de anchetă viitoare care ar putea fi necesare, inclusiv întrebări specifice pentru China ”, a declarat președintele Joe Biden.

Anunțul de miercuri al președintelui Biden i-a enervat pe oficialii chinezi.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat că SUA „nu le pasă de fapte sau adevăr și că nu are niciun interes pentru un studiu serios bazat pe știință al originilor”.

"Scopul lor este de a folosi pandemia pentru a urmări stigmatizarea, manipularea politică și schimbarea vinovățiilor. Ei sunt lipsiți de respect față de știință, iresponsabili față de viața oamenilor și contraproductivi la eforturile concertate de combatere a virusului", a spus el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că agențiile de informații americane au o „istorie întunecată” a răspândirii dezinformării.

Răspunsul la întrebarea de unde a apărut coronavirusul nu există încă. Sunt mai multe teorii avansate în spațiul public. Una din aceste teorii este că virusul a scăpat accidental din laborator, altă teorie susține că virusul a apărut după ce oamenii au mâncat panglion (mamifere placentare nocturne) infectat.

Ce știm până acum este că prima dată coronavirusul a fost detectat în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019 și de atunci s-a răspândit în întreaga lume, ucigând aproape 3,5 milioane de oameni și infectând aproape 168 de milioane, potrivit statisticii de la Universitatea Johns Hopkins. Autoritățile chineze au fost necooperante până acum cu privire la datele privind coronavirusul, iar din acest motiv este posibil ca publicul să nu știe niciodată adevărul despre originile virusului.

Președintele Joe Biden a cerut lămurirea originii coronavirusului după ce presa americană a publicat un raport al serviciilor de informaţii ale SUA care arăta că trei cercetători de la un laborator de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit cu simptome suficient de grave încât să meargă la spital, în noiembrie 2019.

Raportul, despre care nu s-a aflat până acum, ar putea alimenta apelurile la extinderea investigaţiilor asupra teoriei că noul coronavirus a „scăpat" dintr-un laborator chinezesc, cu toate că grupul de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii(OMS) care a vizitat China la începutul acestui an a afirmat că această versiune este „extrem de improbabilă”.

Informaţia vine în contextul în care OMS are prevăzută săptămâna aceasta o şedinţă la care ar urma să se discute despre următoarea etapă a anchetei privind originea noului coronavirus, după cum scrie The Guardian.

Cercetători chinezi din Wuhan, infectați în noiembrie 2019

În ianuarie, în ultimele zile ale administraţiei preşedintelui Donald Trump, o „fişă informativă" a Departamentului de Stat a indicat că în toamna lui 2019 mai mulţi cercetători de la Institutul de virologie din Wuhan (WIV) au prezentat simptome corespunzătoare atât COVID-19, cât şi altor afecţiuni sezoniere comune.

Documentul serviciilor de informaţii prezintă mai detaliat numărul celor care s-au îmbolnăvit, momentul şi vizitele lor la spital.

Fostul președinte Trump a susţinut tot timpul teoria că virusul a pornit dintr-un laborator din Wuhann. Noua administrație de la Washington a făcut apel la strângerea de dovezi suplimentare, înainte de a se trage concluzii privind originea virusului.

OMS arată că e nevoie de un studiu suplimentar cu privire la originea COVID

După vizita în Wuhan, echipa de cercetători ai OMS nu a ajuns la o concluzie definitivă în acest sens. China, care a raportat primele cazuri de îmbolnăvire la sfârşitul lui 2019, a respins teoria că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator.

OMS a dat publicității un raport în luna martie a acestui an, raport scris împreună cu oamenii de știință chinezi cu privire la originile Covid-19, dar acest document arăta că șansele ca acesta să înceapă într-un laborator sunt „extrem de improbabile”. OMS a recunoscut că este necesar un studiu suplimentar.

Atunci când este descoperit un nou virus, este important să înțelegem de unde provine. Acest lucru este esențial pentru a putea identifica și izola sursa și preveni răspândirea ulterioară a virusului în populația umană”, se arată în raportul OMS.

Experții OMS arată că SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19, aparține unui grup genetic de virusuri care includ SARS-CoV și o serie de alte CoV izolate din populațiile de lilieci. MERS-CoV aparține, de asemenea, acestui grup.

Este, de asemenea, necesar să investigăm în profunzime și să intervievăm primele cazuri cunoscute ale bolii pentru a vedea de unde ar fi putut veni infectarea. Acest lucru poate ajuta la identificarea posibilelor cazuri anterioare și la restrângerea zonelor geografice, astfel încât ar putea fi efectuate investigații mai specifice pentru identificarea sursei. În prezent, sursa zoonotică a SARS-CoV-2 este necunoscută. Primele cazuri de COVID-19 apărute la om, cauzate de boala coronavirusului de către SARS-CoV-2, au fost raportate pentru prima dată din orașul Wuhan, China, în decembrie 2019”, se arată în raportul OMS.

Raport OMS: SARS-CoV-2 are origine animală naturală și nu este un virus manipulat sau construit

Experții OMS au arătat că toate SARS-CoV-2 izolate de la oameni până în prezent sunt strâns legate genetic de coronavirusurile izolate din populațiile de lilieci, în mod specific liliecii din genul Rhinolophus care se găsesc în Asia, Africa, Orientul Mijlociu și Europa. OMS arată că SARS-CoV-2 nu este legat genetic de alte coronavirusuri cunoscute găsite la animale de crescătorie sau domestice.

Analiza secvențelor genomului virusului indică, de asemenea, că SARS-CoV-2 este foarte bine adaptat receptorilor de celule umane, ceea ce îi permite să invadeze celulele umane și să infecteze cu ușurință oamenii”, se mai arată în raportul OMS.

De asemenea, OMS subliniază că începutul unui focar de infecție a avut loc pentru prima dată în Wuhan atunci când s-a infectat primul om, iar acest lucru a avut loc în ultimul trimestru al anului 2019.

La întrebarea „Cum au apărut primele infecții cu SARS-CoV-2 la om?”, experții OMS răspund: „În acest stadiu, nu este posibil să se determine cu exactitate modul în care oamenii din China au fost inițial infectați cu SARS-CoV-2. În orice caz, toate dovezile disponibile sugerează că SARS-CoV-2 are origine animală naturală și nu este un virus manipulat sau construit. Virusul SARSCoV-2 își are originea cel mai probabil la lilieci”.

OMS arată că este foarte probabil ca virusul să fi trecut de la lilieci printr-o gazdă intermediară, care ar putea fi un animal domestic sau un animal sălbatic domesticit care nu a fost identificat până acum.

Teoria potrivit căreia coronavirusul ar fi fost scăpat accidental din laborator, înaintată de serviciile secrete americane, a fost respinsă de autoritățile de la Beijing, care au avansat teoria că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator american.

OMS urmează să dea a doua parte a investigației despre originea coronavirusului, iar SUA se așteaptă ca această parte să fie o evaluare care să cuprindă termeni de referință științifici pe baza cărora experții internaționali să poată să stabilească sursa virusului și momentul când a început pandemia.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase și în prezent consilierul medical al președintelui Joe Biden, a susținut în repetate rânduri că el crede că virusul a fost transmis de la animale la oameni, însă luna aceasta a recunoscut că nu mai are încredere într-un COVID-19 dezvoltat natural.

Președintele Biden așteaptă un raport amănunțit de la serviciile secrete cu privire la originea COVID-19
Președintele Biden așteaptă un raport amănunțit de la serviciile secrete cu privire la originea COVID-19

Detectarea originii coronavirusului rămâne o problemă deschisă până ce investigațiile serviciilor de informații americane stabilesc dacă a scăpat sau nu din laborator.

Rămâne de văzut cât de transparentă acceptă să fie China, care până acum a lansat informații contradictorii cu privire la virus. Anul trecut, oamenii de știință chinezi au trimis o lucrare către revista The Lancet în care arătau că nu Wuhan este locul unde a început răspândirea Sars-CoV-2 de la om la om, ci acest lucru s-a întâmplat undeva în India. Această teorie nu a fost luată în seamă de oamenii de știință de la OMS și din Occident.

Echipa OMS a vizitat orașul Wuhan în februarie 2021 pentru a investiga originile COVID-19
Echipa OMS a vizitat orașul Wuhan în februarie 2021 pentru a investiga originile COVID-19

The Sunday Times: Un virus aproape identic cu Sars-Cov-2, descoperit în 2013

O anchetă a jurnaliștilor de la The Sunday Times din iulie anul trecut arăta că în urmă cu șapte ani, în 2013, un virus aproape identic cu coronavirusul care cauzează COVID-19 a fost găsit într-o mină de cupru abandonată, infestată cu lilieci și șobolani, din Mojiang, vestul Chinei. Aici a fost găsit un coronavirus care a îmbolnăvit șase mineri de pneumonie, iar trei dintre ei au murit. Minerii au manifestat febră, tuse și pneumonie. Cei șase bărbați care s-au îmbolnăvit de virus în 2012 aveau vârsta cuprinsă între 30 și 63 de ani şi toți au necesitat tratament de terapie intensivă în spital. Toți aveau febră mare, dureri corporale și tuse, iar cinci dintre ei se chinuiau să respire. Toate acestea sunt simptome care se potrivesc cu cele ale COVID-19, iar minerii au fost testați negativ la toate bolile tropicale la care s-au gândit medicii.

Investigația din The Sunday Times arătă că oamenii de știință chinezi au prelevat mostre din fecalele liliecilor găsite în peştera respectivă și le-au depozitat într-un laborator în Wuhan, pentru a le studia.

Jurnaliștii britanici arată că la Institutul de Virologie din Wuhan, care este cel mai mare laborator de boli infecțioase din lume, ar fi fost derulate experimente de mare risc pentru a înțelege mecanismele prin care se declanșează o pandemie.

Anul trecut, Centrul chinez de control și prevenire a bolilor a anunţat că piața din Wuhan a fost mai degrabă o „victimă” a coronavirusului decât sursa acesteia.

Ancheta de la The Sunday Times susținea că poate că nu se va cunoaște niciodată locul precis în care a izbucnit COVID-19 în Wuhan. „Pacientul zero” – prima persoană care a contractat efectiv COVID-19 în Wuhan – nu a fost confirmată, dar autoritățile cred că ar fi putut fi un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei, infectat pe 17 noiembrie. Acest lucru sugerează că virusul s-a răspândit nedetectat în rândul oamenilor din jurul orașului Wuhan, cu săptămâni înainte de „evenimentul de răspândire” din piață.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG