Linkuri accesibilitate

Șeful laboratorului din Wuhan își apără procedurile: Nicio picătură de apă nu putea ieși


Laboratorul de Virulogie din Wuhan
Laboratorul de Virulogie din Wuhan

Televiziunea chineză de stat, CCTV, a prezentat imagini de la laboratorul din Wuhan, aflat în centrul multor speculații de la începutul pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

CCTV a arătat câteva secvențe scurte de la laboratorul Institutului de Virologie. Au fost prezentate primele imagini de la laboratorul BSL-4 (Biosafety level) de la punerea sa în funcțiune, în 2017.

Au fost date publicității primele imagini din camerele de laborator, filmate prin geamuri groase - din motive de securitate.

Directorul laboratorului, Yuan Zhiming, a declarat că nu există „agenți patogeni sau ai unor infecții umane”. Cu toate acestea, el nu a furnizat nicio informație nouă cu privire la activitatea laboratorului.

„Fără autorizație, nici măcar un țânțar nu ar putea intra în laborator”, a declarat Yuan, adăugând că „niciunul din asistenții laboratorului nu ar fi putut pleca cu o picătură de apă sau o bucată de hârtie”.

„Oamenii care își imaginează că am putea scoate din laborator animale ca să le vindem sau că acestea ar fi putut scăpa nu au idee de cum funcționăm”, afirmă directorul.

Institutul Wuhan găzduiește cea mai mare bancă de virus din Asia, unde sunt păstrate peste 1.500 de tulpini de virus.

Laboratorul cu grad înalt de securitate este primul de pe continent echipat pentru a face față agenților patogeni de clasă 4, precum Ebola.

Primele cazuri de corona la nivel mondial au avut loc la Wuhan în decembrie.

Laboratorul a fost asociat în mod repetat cu izbucnirea pandemiei de președintele american Donald Trump și secretarul de stat american Mike Pompeo, care au exprimat această suspiciune.

Câțiva oameni de știință suspectează că noul virus corona, care a ucis până acum peste jumătate de milion de oameni, a apărut pentru prima dată la lilieci.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va trimite în curând experți la Wuhan pentru a afla originea pandemiei.

XS
SM
MD
LG