Linkuri accesibilitate

Sezonierii români schimbă legea în Germania. Declarație comună a celor doi miniștri ai Muncii


Miniștrii român și german ai Muncii: Violeta Alexandru și Hubertus Heil
Miniștrii român și german ai Muncii: Violeta Alexandru și Hubertus Heil

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale. Protestele sezonierilor români, infectați cu coronavirus din cauza condițiilor de muncă și de cazare sau aruncați în stradă de angajatorul aflat în insolvență și care nu le-a plătit salariile, schimbă legea în Germania. În urma informațiilor din presă, statul român s-a sesizat, a informat autoritățile din landuri și pe cele federale și va determina schimbarea legii germane pentru a elimina inechitățile față de muncitorii străini aflați la lucru în Germania. Principalul obiectiv din modificarea legii: scurtcircuitarea lanțului de subcontractori.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a avut marți, la Berlin, o întrevedere cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil. Cei doi demnitari au discutat despre protecția lucrătorilor sezonieri români din fermele din Germania și au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.

„Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.

„Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă“, a declarat ministrul german al Muncii și Afacerilor Sociale Hubertus Heil.

Miniștrii Muncii din cele două state vizează o cooperare mai strânsă în domeniul securității sociale, la nivel bilateral și UE, pentru a asigura protecție socială și de sănătate adecvate lucrătorilor mobili și pentru a stabili un schimb de informații privind cazurile legate de forța de muncă ce pot apărea mai ales în situații cu un nivel ridicat de vulnerabilitate în contextul pandemiei de covid-19, transmite ministerul român al Muncii.

De asemenea, documentul semnat de cei doi demnitari stabilește schimbul de informații cu privire la evenimentele naționale și internaționale din România și Germania și crearea unor grupuri de lucru pentru adaptarea politicilor de protecție socială în cele două țări, precum și promovarea dialogului social bilateral între partenerii sociali.

Cele două instituții urmează să elaboreze un plan de lucru, iar activitățile care se vor desfășura în baza Declarației comune de intenție vor fi finanțate de fiecare minister în parte, de alte entități juridice publice sau private implicate în activități, inclusiv din fonduri europene.

Ministrul Violeta Alexandru a discutat luni după-amiază și cu ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klöckner.

Ambii miniștri au fost de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferențe între angajații străini și cei germani în ceea ce privește locuințele, sănătatea și siguranța la locul de muncă și că toți lucrătorii sezonieri ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca lucrătorii germani, drepturi garantate în contractele de muncă.

Cei doi demnitari au arătat că încălcările recente ale legislației și condițiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii sezonieri români în anumite unități de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru a arătat că este important ca sezonierilor români care lucrează în Germania să le fie garantate drepturile sociale și sprijinul, de exemplu în cazul închiderii întreprinderilor sau îmbolnăvirii. Demnitarul român a afirmat că verificarea regulată a condițiilor de muncă și de viață este indispensabilă și a propus înființarea unui grup tehnic de lucru.

Ministrul Julia Klöckner a dat asigurări că autoritățile competente din statele federale vor coopera și mai îndeaproape în cadrul inspecțiilor lor în viitor, pentru a remedia eventualele probleme care ar putea să apară.

În același timp, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii a precizat că Guvernul federal va face tot posibilul pentru a îmbunătăți condițiile de viață și de muncă ale lucrătorilor sezonieri.

Sezonierii români protestează și schimbă legea

Zeci de muncitori sezonieri români veniți la o fermă din vestul Germaniei au protestat luni față de condițiile de muncă, de cazare și pentru că nu și-au primit banii.

Este al doilea protest al lucrătorilor români în Bornhaim în mai puțin de o săptămână. Imaginile au fost difuzate în toată presa germană.

Aproximativ 50 de muncitori sezonieri de la firma Ritter din Bornheim au protestat faţă de condiţiile de muncă şi de cazare. Ei se plâng de condiţiile de igienă precare din containere şi din grupurile sanitare.

Firma care i-a angajat este în insolvenţă și nu a plătit deloc sau doar parțial salariile, anunţându-i pe muncitori că până marţi vor trebui să părăsească locul.

Presa locală din Germania, citată de Digi 24, relatează în total că ar fi vorba de circa 240 de muncitori sezonieri cazați în condiții groaznice, câte 4-5 într-un container.

Valul de scandaluri cu muncitori sezonieri români, infectați cu coronavirus sau cărora li se încalcă drepturile, a devenit subiect politic și va avea ca efect schimbarea legislației muncii.

„Mâine, ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii, în abatoare, unde sunt mulți muncitori sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine - e o premieră istorică în Germania - un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, a anunțat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.

„Toate salariile vor fi plătite, cei care vor să fie relocați vor fi relocați, iar cei care vor să se întoarcă acasă vor pleca cu curse charter, plătite de fermierii care i-au angajat. Există avioane, așteaptă aprobări pentru aceste zboruri. E posibil ca acești oameni să ajungă acasă”, a mai precizat Hurezeanu.

Diplomatul a explicat că MAE nu poate acționa direct în aceste ferme, care sunt proprietăți private, dar că s-a sesizat după semnalarea acestor cazuri în presă și a informat guvernul local, din landuri, dar și autoritățile federale.

„Când aflăm de astfel de cazuri, din presă, informăm guvernul local, al landului. De acum, toate informațiile importante vor fi comunicate și autorităților de land, dar și autorităților federale. În acest fel, avem și noi acces în aceste ferme”, a mai completat Emil Hurezeanu, care a adăugat că s-a adresat de mai multe ori cancelarului Angela Merkel pe această temă și că lucrurile încep să se schimbe.

„Cazurile din abatoare și din ferme au devenit subiect politic”, a conchis diplomatul.

XS
SM
MD
LG