Linkuri accesibilitate

Sfidând cozile din Diaspora, BEC refuză să prelungească programul de vot peste ora 21.00. Se repetă scenariul din 2014?


Coada la o secție de vot din Berlin
Coada la o secție de vot din Berlin

În pofida scandalului declanșat de nesfârșitele cozi la secțiile de votare din Diaspora, BEC a decis să nu prelungească programul de vot după orele 21.00. Riscul este repetarea incidentelor din primul tur al prezidențialelor din 2014, când mii de oameni nu au reușit să voteze.

În Diaspora s-au format nesfârșite cozi la vot, deși numărul secțiilor a fost suplimentat cu ­Președinta BEC din străinătate, ambsadorii României din mai multe state europene, președintele Iohannis și partidele de opoziție au cerut prelungirea programului de vot după orele 21.00. Deși sesizările au curs pe întreg parcursul zilei, Biroul Electoral Central a amânat decizia ore întregi, iar când aceasta a venit era negativă.

Motivul invocat de BEC, potrivit unor surse citate de Mediafax, este că Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru PE prevede intervalul orar de votare, iar hotărârea Biroului de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației, au explicat sursele citate.

Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

Una dintre cele mai apăsate cereri de prelungire a programului de vot a venit din partea Florentinei Vasilateanu, președinta BEC pentru Secțiile de Vot din Străinătate.

"Avem 180.000 de oameni care s-au prezentat la vot la ora 16.00, ora României, care reprezintă cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât prezența înregistrată la turul doi la prezidențiale”, a declarat aceasta, spunând că a trimis BEC sesizările venite din Italia, Spania sau Germania.

Situația este critică, românii din Diaspora așteaptă ore în șir ca să poată vota, cea mai mare aglomerație înregistrându-se în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania. Mii de persoane sunt în fața secțiilor de votare la Munchen, Madrid, Londra, Castellon, Roma și în multe alte părți, iar cozile sunt în creștere pe măsură ce timpul trece.

La Bruxelles, de exemplu, reprezentanța României pe lângă Uniunea Europeană a organizat o coadă separată pentru cei veniți cu copiii la vot.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că se va face o ”evaluare”, se va lua legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a se vedea dacă din punct de vedere legal este posibilă prelungirea programului după orele 21.00. ”Vom căuta să găsim alte modalități ca oamenii să nu rămână pe dinafară”, una dintre aceste fiind ca toți cei care ” chiar dacă nu au intrat în secția de votare, dar sunt în curtea ambasadei sau a consulatului, să voteze”.

Meleșcanu a încercat să dea vina pe românii care se ”înghesuie” la ”una, două sau trei ambasade” deși secțiile nou înființate au fost publicate pe site-ul MAE și în Monitorul Oficial. Ministrul a recunoscut că ”din păcate nu sunt respectate prevederile legii care se referă la obligația cetățenilor români care sunt în străinătate să se înregistreze la ambasadă, nu avem posibilități reale de a estima numărul cetățenilor care sunt prezenți într-o țară sau alta”

Situația semănă izbitor cu cea din primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, când mii de români nu au apucat să voteze, ceea ce a generat un val de nemulțumire transmis în țară. Eșecul lui Victor Ponta din 2014 s-a datorat și scandalului generat de esecul organizării votului din Diaspora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG