Abe, cel mai longeviv prim-ministru al țării până când și-a dat demisia în 2020, a fost transportat la spital cu elicopterul după atac. Moartea sa a fost raportată pentru prima dată de postul public NHK, relatează The Guardian.
Imaginile și relatările difuzate de mass-media japoneză au arătat discursul lui Abe întrerupt de două bubuituri puternice, cu Abe prăbușindu-se la pământ după a doua lovitură. Medicii au încercat în zadar să-l salveze, fostul premier fiind împușcat în gât și în piept.
Atacatorul a fost reținut și ar fi folosit o armă artizanală, potrivit Reuters. Campania electorală a fost suspendată însă guvernul de la Tokyo nu a luat încă o decizie cu privire la scrutin.
Un suspect, numit de poliție drept Tetsuya Yamagami, rezident în Nara în vârstă de 41 de ani, a fost arestat, dar poliția nu a oferit alte detalii.
Politicianul conservator, care a fost la Nara pentru a ține un discurs de campanie înainte de alegerile pentru camera superioară de duminică, era cunoscut pentru politica sa „Abenomics” de a scoate a treia economie din lume din deflație și pentru că a pledat pentru un rol mai proeminent al armatei japoneze, în ideea de a putea contracara amenințările tot mai mari din partea Coreei de Nord și a Chinei mai asertive.
După ce, în 2007, a renunțat brusc, după numai un an, la funcția de premier, el a revenit pentru o a doua perioadă în 2012, angajându-se să revigoreze o economie stagnantă, să slăbească limitele unei constituții pacifiste de după cel de-Al Doilea Război Mondial și să restabilească valorile conservatoare.
În timpul mandatului, Abe nu și-a îndeplinit principala ambiție politică - de a revizui constituția „pacifistă” a Japoniei, care interzice țării să folosească forța pentru a rezolva disputele internaționale.
În ultimele săptămâni, el și-a exprimat sprijinul pentru creșteri semnificative ale bugetului de apărare al Japoniei, invocând invadarea Ucrainei de către Rusia ca dovadă că Japonia ar trebui să rămână vigilentă în cazul unei invazii chineze a Taiwanului.
Abe a devenit cel mai longeviv premier al Japoniei în noiembrie 2019, dar până în vara lui 2020 sprijinul public a fost erodat de gestionarea focarului de Covid-19, precum și de o serie de scandaluri, inclusiv arestarea fostului său ministru al justiției. Invocând revenirea unei probleme cronice intestinale, care a contribuit și la încheierea prematură a primului său mandat în funcție, Abe și-a dat demisia fără a prezida Jocurile Olimpice, amânate pentru 2021 din cauza pandemiei.
Japonia are „toleranță zero” față de deținerea de arme
Este o abordare despre care experții spun că joacă un rol decisiv în rata extrem de scăzută a criminalității cu arme. În 2014, au fost raportate șase decese prin arme, potrivit Agenției Naționale de Poliție, iar numărul rareori depășește 10, într-o țară de 126 de milioane de locuitori.
Legislația de portarmă din Japonia nu permite cetățenilor obișnuiți să dețină pistoale iar vânătorilor li se permite să poarte doar puști. Proprietarii de arme trebuie să participe la cursuri de instruire, treacă de un test scris, o evaluare a sănătății mentale și verificări privind trecutul lor.
Numărul total de arme deținut de civili în Japonia era estimat la 310.400 în 2019, sau 0,25 la 100 de persoane, cea mai mică rată în rândul țărilor din grupul G-7. Spre comparație, americanii dețin 393 de milioane de arme de foc, 120 la 100 de persoane, în timp ce britanicii 3,2 milioane, 5 la suta de persoane.
Atacurile asupra politicienilor sunt rare, fiind înregistrate doar câteva în ultima jumătate de secol, cel mai cunoscut fiind cel din 2007 asupra primarului orașului Nagasaki care a fost împușcat și ucis de liderul unei grupări locale a Yakuza.
Japonia e în stare de șoc
Japonezii încercă să înțeleagă cum a fost posibilă uciderea unui politician de rang înalt într-o țară în care armele de foc sunt strict reglementate și violența politică este extrem de rară, relatează Reuters.
Prim-ministrul Fumio Kishida a condamnat atacul, spunând: „Este barbar și rău intenționat și nu poate fi tolerat”.
„Acest atac este un act de brutalitate care a avut loc în timpul alegerilor – însăși fundamentul democrației noastre – și este absolut de neiertat”, a spus domnul Kishida.
„Sunt incredibil de șocat”, a declarat Yuriko Koike, guvernatorul regiunii Tokyo, la o conferință de presă susținută înainte de anunțul morții lui Abe, acesta încercând să își țină în frâu lacrimile.
„Indiferent de motiv, un asemenea act odios este de neiertat. Este un afront la adresa democrației”, a adăugat el.