Linkuri accesibilitate

one2one | NATO aprobă planuri amănunțite de apărare, înființează Consiliul NATO-Ucraina și trimite mai mulți militari aliați în România


Secretarul de stat Simona Cojocaru anunță venirea de noi militari NATO/Oficialul MApN cheamă tinerii să se pregătească militar, pe bani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:17 0:00

Secretarul de stat Simona Cojocaru anunță venirea de noi militari NATO/Oficialul MApN cheamă tinerii să se pregătească militar, pe bani

Secretarul de stat în MapN, Simona Cojocaru, spune că decizia aliaților de a înființa Consiliul NATO-Ucraina va avea efecte practice, politice și militare imediate. Oficialul MApN explică și cum vor arăta noile planuri de apărare ale NATO și anunță mărirea Grupului de Luptă din România.

În interviul one2one, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale Simona Cojocaru spune că NATO va anunța la summitul de la Vilnius o finanțare multianuală a Ucrainei, iar aliații vor explica ce noi ajutoare vor livra țării invadate de Rusia anul trecut, toate în valoare de câteva miliarde de dolari.

Transformarea relației cu Ucraina de la nivel de comisie comună la cea de Consiliu NATO-Ucraina va facilita gestionarea mai eficient a crizelor din țara vecină, spune Simona Cojocaru.

Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, general-colonelul Oleksandr Syrskyi, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Donețk, 26 iunie 2023
Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, general-colonelul Oleksandr Syrskyi, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Donețk, 26 iunie 2023

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Apărării explică și că Alianța Nord Atlantică va adopta la Vilnius noile planuri regionale de apărare, cele care vor prevedea în detaliu ce forțe și capabilități sunt puse în mișcare dacă oricare dintre aliați este atacat, cine și cum comandă misiunile.

La summitul din Lituania, NATO va anunța că 300.000 de militari din statele membre vor fi de acum încolo în alertă și gata de luptă în orice moment.

De asemenea, Aliații au stabilit și care vor fi capabilitățile maritime și aeriene care îi vor sprijini pe acești militari în caz de nevoie.

Din noile planuri regionale de apărare face parte și decizia NATO de a trimite încă 500 de militari aliați în România.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a participat în ultimele săptămâni la cele mai importante reuniuni la care s-au pregătit deciziile ce vor fi anunțate de NATO la Summitul de la Vilnius, din 11-12 iulie.
Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a participat în ultimele săptămâni la cele mai importante reuniuni la care s-au pregătit deciziile ce vor fi anunțate de NATO la Summitul de la Vilnius, din 11-12 iulie.

În interviul one2one de la Europa Liberă, secretarul de stat în Ministerul Apărării explică și cum ajută în acest moment NATO Republica Moldova și ce face concret România în acest sens.

Pe de altă parte, Simona Cojocaru spune că în acest an, Ministerul Apărării va continua pregătirea rezerviștilor, dar și-a propus să pregătească militar și peste 2.000 de civili. Aceștia vor fi plătiți de Ministerul Apărării. În acest moment, MApN exclude reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Cele mai importante declarații

 • despre întărirea relației dintre NATO și Ucraina de la nivelul de comisie comună la cel de Consiliu NATO-Ucraina

„Discutăm de competențe crescute în acest consiliu. Asta e o diferență față de comisie. Și doi, discutăm de un mecanism de management al crizelor întărit în relație cu Ucraina. (…) Da, vor fi efecte immediate. Politice, practice și militare. (…) Discutăm și de un pachet de asistență cuprinzător. NATO dorește să creeze un mecanism de finanțare multianual pentru Ucraina.“

 • despre revizuirea planurilor de apărare a NATO

„Practic, acum, se încheie perioada post-Război Rece în istoria Alianței și începem ce? Un proces amplu de modernizare. (…) Trebuie să avem planuri executabile, trebuie să avem forțe pe care ne bazăm, trebuie să facem legătura între planurile naționale și planurile aliate, trebuie să alocăm sarcini specifice unor regiuni specifice.“

 • despre mărirea Grupului de Luptă al NATO din România

„În mod cert crește grupul de luptă și noi susținem extrem de vocal creșterea grupului de luptă la nivel de brigadă. (…) Acum discutăm de 1.000 de militari, va crește la 1.500 și va ajunge probabil, la 3.000.“

 • despre ajutorul NATO și mai ales al României pentru Republica Moldova

„NATO poate doar sprijini creșterea capacității de apărare și reziliență a acestui stat partener. (…) România coordonează pachetul de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova, DSB, Defence Capacity Building și în plus, aducem un sprijin foarte important și în biroul de legătură al Alianței, la Chișinău.“

Poți urmări interviul one2one și pe pagina noastră de YouTube:

Grupul de Luptă al NATO din România va fi mărit

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Simona Cojocaru spune că NATO a decis mărirea capacității Grupului de Luptă din România. Cei 500 de militari ce urmează să fie dislocați suplimentar se vor alătura celor peste 1.000 de militari străini dislocați la Cincu încă de anul trecut.

„Acum discutăm de 1.000 de militari, va crește la 1.500 și va ajunge probabil, la 3.000”, detaliază oficialul Ministerului Apărării. Întrebată în cât timp capacitatea Grupului de Luptă al NATO din România ar putea ajunge la 3.000 de militari, Simona Cojocaru a spus: „În caz de conflict, pentru că despre asta discutăm, imediat, dar în câteva zile.”

Secretarul de stat a reamintit la one2one că pe teritoriul României există deja aproximativ 5.000 de militari din state aliate.

După ce Rusia a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, NATO a început să-și revizuiască toate planurile de descurajare și apărare și a înființat 8 grupuri de luptă în estul și nordul Alianței.

După 9 ani de readaptare, NATO susține că este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său, din care fac parte 31 de țări.

„Practic, acum, dacă vreți, se încheie o perioadă, se încheie perioada post-Război Rece în istoria Alianței și începem ce?

Un proces amplu de modernizare. Discutăm de planuri strategice elaborate de SACEUR, de comandantul suprem aliat (n.r. comandantul Operațiunilor Comandamentului Aliat în Europa) și de autoritățile militare NATO care sunt destinate tocmai acestei modernizări”, concluzioneză secretarul de stat Simona Cojocaru.

Compania ROMARM invitată la NATO în premieră

În strategia NATO de apărare sunt incluse și planuri de refacere a stocurilor și majorarea producției de muniție și arme în statele membre. NATO lucrează în acest sens cu Uniunea Europeană. Se întâmplă asta și în urma livrărilor uriașe de muniție și armament în Ucraina, constante de peste un an și jumătate.

Numai că România are o industrie extrem de învechită, în urma zecilor de ani de subfinanțare cronică. Secretarul de stat în MApN Simona Cojocaru spune la one2one că, înainte de summitul de la Vilnius, ROMARM, societatea de stat care reunește toate fabricile românești de profil, a fost invitată pentru prima data în istoria sa la discuții de lideri ai NATO și ai UE și „acum este în proces de conectare (n.r. la cele două instituții).”

Chiar și așa, secretarul de stat Simona Cojocaru a semnat recent, un document care prevede creșterea producției de muniție. „Am semnat chiar eu un program de angajament cu Agenția Europeană de Apărare pentru producția de muniție de 155 de mm la ministeriala precedentă la Uniunii Europene”, explică oficialul MApN.

Surse oficiale guvernamentale au explicat pentru Europa Liberă că ROMARM va cere, prin Ministerul Economiei, Uniunii Europene 250 de milioane de euro pentru a putea investi în fabricile de armament.

Totodată, Guvernul ar trebui să aloce la rectificarea bugetară ce va avea loc în luna iulie, cel puțin 200 de milioane de lei industriei de apărare, după cum a anunțat la one2one, în această primăvară, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru.

one2one | Ministrul Economiei cere încă jumătate de miliard de lei pentru fabricile de armament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:44 0:00
 • 16x9 Image

  Anca Grădinaru

  Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
  Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

  A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
   
  A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

  Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

  La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG