Linkuri accesibilitate

Simona Halep poate reveni pe teren după ce a câștigat procesul de dopaj la Tribunalul de la Lausanne


Simona Halep sărbătorește câștigarea finalei turneului de tenis din Dubai, 22 februarie 2020.
Simona Halep sărbătorește câștigarea finalei turneului de tenis din Dubai, 22 februarie 2020.

Simona Halep (32 de ani) va putea reveni în competiţii mult mai devreme. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a redus marți suspendarea pentru dopaj de la patru ani la nouă luni. Deoarece perioada de nouă luni a expirat, sportiva din România poate reveni deja în competiții.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a admis marți apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

„TAS admite apelul depus de Simona Halep şi reduce perioada de ineligibilitate a acesteia de la patru ani la nouă luni. Comisia TAS a stabilit în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani trebuie redusă la o perioadă de nouă luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023”, a transmis a precizat TAS într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

„Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale cât mai curând posibil”, mai spune Tribunalul sportiv de la Lausanne.

De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obţinute de Simona Halep din 29 august 2022, data prelevării probei pozitive, până pe 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament şi premii în bani.

„Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA şi apelul depus de Simona Halep este admis în parte (cererea sa de antedatare a începerii suspendării la 29 august 2022 este respinsă)”, a mai comunicat TAS.

Când poate reveni Halep pe teren

Simona Halep poate reveni la Miami Open, care e programat în perioada 19-31 martie, sau în alte turnee din aprilie, când va începe sezonul pe zgură, conform Digi Sport.

Publicația precizează că, din cauza suspendării și a timpului foarte mare în care a stat în afara competițiilor, Halep a ieșit din clasamentul WTA, iar în acest moment are zero puncte.

Mai există posibilitatea ca orgnizatorii de turnee să o invite să participe în competiție, printr-o invitație de tip wild card.

Pe 11 octombrie 2022, Simona Halep anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

În 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial era valabilă până la 6 octombrie 2026.

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a menționat atunci că fizioterapeuta Candice Gothier este cea care i-a dat sportivei suplimentul contaminat.

Halep s-a consultat şi cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a spus că suplimentul poate fi folosit în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu părea a fi riscant.

Știre scrisă cu sprijinul relatării News.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG