Linkuri accesibilitate

Siria lansează contraatacuri asupra insurgenților. Al-Assad cere sprijinul aliaţilor


Rebeli antiguvernamentali se deplasează prim orașul sirian Alep. 30 noiembrie, 2024.
Rebeli antiguvernamentali se deplasează prim orașul sirian Alep. 30 noiembrie, 2024.

Armata siriană a trimis întăriri în nord-vestul țării și a lansat atacuri aeriene duminică în încercarea de a-i respinge pe insurgenții care au ocupat cel mai mare oraș al țării, Alep. Iranul s-a angajat să ajute guvernul să contracareze ofensiva surpriză a rebelilor.

Duminică, trupele guvernamentale au creat o „linie defensivă puternică” în nordul Hama, în încercarea de a opri impulsul insurgenților, potrivit observatorului de război al opoziției din Marea Britanie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Între timp, avioanele armatei siriene au lovit orașele Idlib și Alep, ucigând cel puțin 25 de persoane, potrivit grupului de apărare civilă sirian care operează în zonele controlate de opoziție.

Atacul rebelilor și replica forțelor guvernamentale a reactivat perspectiva redeschiderii unui nou conflict în Orientul Apropiat, într-un moment în care Israelul se luptă cu Hamas în Gaza și cu Hezbollah în Liban.

Insurgenții și-au anunțat ofensiva miercuri, chiar când a început o încetare a focului între Hezbollah și Israel.

Ofensiva surpriză este o înfrângere uriașă pentru președintele sirian Bashar al-Assad și vine într-un moment în care aliații săi, Iranul sau Rusia, sunt preocupați de propriile conflicte.

Duminică seara, SUA, Marea Britanie, Franței și Germaniei au cerut într-o declarație comună o dezescaladare de către toate părțile și protejarea civililor și a infrastructurii „pentru a preveni strămutarea și întreruperea accesului umanitar”.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a cerut duminică sprijinul aliaţilor săi, Iran și Rusia.

Al-Assad l-a primit la Damasc pe şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, căruia i-a transmis „importanţa sprijinului din partea aliaţilor şi prietenilor pentru a face faţă atacurilor teroriste susţinute de străini şi a le înfrânge planurile”.

Iranul a transmis sprijinul „ferm” pentru regimul Assad.

De asemenea, Rusia a transmis că forţele sale aeriene ajută armata siriană să „respingă” rebelii în provincia Idleb din nord-vestul ţării, în centrul Hama şi în nordul Alepului.

Trupele de opoziție avansează

Insurgenții au preluat cea mai mare parte a Alepului sâmbătă și au înaintat în provincia din jurul orașului. De asemenea, au confiscat principala stație de pompare a apei din oraș și care nu mai funcționează.

De asemenea, comandantul rebelilor, colonelul Hassan Abdulghani, a declarat că insurgenții au avansat în zonele rurale din jurul Idlibului și au câștigat controlul asupra întregii provincii cu același nume.

Rebelii au mai au susținut că au intrat în orașul Hama din vestul țării, dar nu a existat nicio confirmare independentă în acest sens.

Urmările unui atac aerian asupra orașului sirian Idlib.
Urmările unui atac aerian asupra orașului sirian Idlib.

Rebelii au reușit să ajungă și în Tel Rifaat, un oraș de lângă Alep deținut de forțele kurde siriene susținute de SUA, potrivit televiziunii pro-guvernamentale pan-arabe Al Mayadeen.

Tel Rifaat este departe de zonele mari din nord-estul Siriei controlate de trupele kurde, cunoscute sub numele de Forțele Democratice Siriene. O declarație a insurgenților a cerut SDF să părăsească zonele de lângă Alep pe care le dețin și să se retragă în bastioanele lor din nord-est.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a declarat că ofensiva rebelilor reprezintă un risc pentru securitatea regională și a cerut reluarea eforturilor diplomatice pentru a pune capăt conflictului.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat pentru CNN că SUA urmărește cu atenție situația. Există aproximativ 900 de soldați americani în nord-estul Siriei – departe de locul în care are loc insurgența – care sunt meniți să supravegheze o posibilă reorganizarea a grupării extremiste Stat Islamic.

Grupul care conduce avansul rebelilor este desemnat organizație teroristă de către SUA, iar Sullivan a spus că Washingtonul are „îngrijorări reale cu privire la planurile și obiectivele acestei organizații”.

Trupele siriene bombardează Idlib și Alep

Potrivit agenției de știri de stat siriană SANA și Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, armata i-a respins peste noapte pe insurgenți în nordul provinciei Hama.

Presa de stat siriană a transmis că atacurile aeriene siriene și rusești au vizat depozite de arme și bastioane ale insurgenților.

Atacurile aeriene ale armatei asupra din Idlib și Alep au ucis cel puțin 25 de persoane, dintre care 14 sunt femei și copii, potrivit Apărării Civile Siriene, cunoscută și sub numele de Căștile Albe, care operează în zonele controlate de opoziție.

Atacurile aeriene au lovit și în jurul Alepului, inclusiv în apropierea unui spital din centrul orașului, ucigând 12 persoane, inclusiv cel puțin opt civili, au mai transmis potrivit Căștilor Albe și Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Bătălia din 2016 pentru Alep a fost un punct de cotitură în războiul dintre forțele guvernamentale siriene și luptătorii rebeli, după ce protestele din 2011 împotriva regimului lui Assad s-au transformat într-un război total.

După ce părea că pierde controlul asupra țării în favoarea rebelilor, bătălia de la Alep a asigurat controlul lui Assad asupra zonelor strategice din Siria iar facțiunile de opoziție și susținătorii lor au fost împinși către zonele de la periferie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG