Linkuri accesibilitate

Un bărbat a fost reținut după ce a incendiat intrarea în Ambasada Israelului la Bucureşti


Suspectul atacului asupra sediului Ambasadei Israelului la București este scos din sediul Secției 14 Poliție
Suspectul atacului asupra sediului Ambasadei Israelului la București este scos din sediul Secției 14 Poliție

Un bărbat de 34 de ani a fost reținut de Brigada Antitero a Serviciului Român de Informaţii după ce a dat foc intrării în Ambasada Israelului la București și a amenințat că se va autoincendia.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, le-a transmis jurnaliștilor printr-o postare audio făcută pe grupul de presă al SRI de pe Whatsapp, că un bărbat a fost imobilizat de lucrătorii brigăzii antiteroriste după ce „a ajuns în proximitatea Ambasadei Israelului în București, având un comportament suspect.”

Bărbatul a amenințat cu autoincendierea și „a încercat să provoace daune cu un cocktail Molotov”, dar a fost imobilizat de lucrătorii brigăzii antiteroriste din Serviciul Român de Informații, care asigurau securitatea ambasadei, spune Marincea. Lucrătorii antitero au stins și incendiul provocat de individ.

La faţa locului au fost chemați poliţiştii Secției 14 din Capitală, fiind identificat un bărbat, în vârstă de 34 de ani, cetăţean străin, spune Poliția Capitalei, fără a da detalii despre naționalitatea bărbatului. Ei au fost sesizați de Serviciul Român de Informaţii, „cu privire la faptul că un bărbat ar fi încercat să se autoincendieze”, mai spune Poliţia Capitalei.

Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de Ambasada Israelului în România, care spune că „o persoană, aparent de origine siriană, a ajuns în proximitatea clădirii în care se află Ambasada Israelului în România” și că acesta a aruncat cocktailul Molotov în ușa ambasadei atunci când a fost abordat de agenții de securitate.

„În cursul zilei de astăzi, o persoană, aparent de origine siriană, a ajuns în proximitatea clădirii în care se află Ambasada Israelului în România. Când a fost abordată de către agenții de securitate, a scos un cocktail Molotov, l-a aprins și l-a aruncat spre ușa de intrare în holul clădirii. Forțele de securitate locale au preluat imediat controlul asupra lui, l-au arestat și l-au dus la secția de poliție. Nu s-au înregistrat victime în incident și nu au fost provocate pagube.”

Surse din anchetă spun că bărbatul nu s-a declarat pro-palestinian și că ar fi avut motive personale în demersul său, cum ar fi faptul că nu i-ar fi fost acordată viza de călătorie în Israel.

Dosarul a fost preluat chiar de polițiștii de la Secția 14 de poliție din București care au fost chemați la fața locului, pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Nu există pagube materiale importante în afara unui afiș de la ușa de la intrarea ambasadei, spune purtătorul de cuvânt al SRI. Ulterior, suspectul a fost predat poliției pentru cercetări.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG