Linkuri accesibilitate

Șirul erorilor comise de ofițerii de pază în timpul atacului asupra lui Robert Fico


Momentul în care gărzile de corp îl ridică pe sus pe premierul Robert Fico și-l urcă în autoturism.
Momentul în care gărzile de corp îl ridică pe sus pe premierul Robert Fico și-l urcă în autoturism.

O filmare de 20 de secunde care surprinde exact momentul atacului asupra premierul slovac Robert Fico și felul în care au reacționat gărzile sale de corp arată deruta și lipsa lor de profesionalism, spun experții în protecție și pază.

Specialiștii consultați de stirileprotv.ro spun că gărzile sale de corp sunt vinovate că i-au permis atacatorului să tragă de cinci ori asupra oficialului slovac.

Cele patru momente ale atacului

  1. Înaintea atacului, Robert Fico merge însoțit de cinci agenți de securitate.
  2. Premierul se desprinde grup și se apropie de oamenii aflați dincolo de gardurile de protecție, ca să dea mâna cu ei.
  3. Un bărbat îmbrăcat în cămașă albă se apropie de premier, la mai puțin de doi metri. El ridică mâna brusc și se îndreaptă spre oficial.
  4. În clipa următoare se observă și pistolul, moment în care trage primul foc.

Erorile gărzilor de corp

Specialiștii spun că în acest ultim moment, agenții săi de securitate au comis mai multe erori.

  1. Ar fi trebuit să scoată arma din dotare și să-l anihileze pe atacator, dar ei nici măcar nu au dus mâna la pistol.
  2. În loc să cerceteze mulțimea, ei se uitau mai mult către premierul Fico. Lipsa lor de reacție i-a permis atacatorului să tragă cinci focuri.

Abia după acel moment, agenții de pază îl anihilează pe atacator, când intervine unul din agenții infiltrat în mulțime, în spatele atacatorului.

În timp ce dădea mâna cu cineva din mulțimea de dincolo de gard, unde era și atacatorul, premierul este împușcat și se retrage.

Numai că nici în acel moment gărzile de corp nu au avut nicio reacție. Unul din cei doi agenți care-l flancau ar fi trebuit să se arunce asupra premierului ca să-l protejeze cu propriul corp, chiar cu riscul de a-și pierde viața. Nu doar că nu l-au protejat, dar s-au îndepărtat de oficial fără să schițeze nici cel mai mic gest de protecție.

Mai mult, se îndreaptă spre atacatorul deja imobilizat de alți patru agenți în loc să-l preia pe premier.

În acest timp, singur, premierul s-a prăbușit peste o băncuță aflată chiar lângă gardurile de protecție, s-a rostogolit peste ea, iar agenții l-au lăsat singur și au sărit pe atacator.

Experții spun că încă de la primul foc tras, cei de la securitate ar fi trebuit să intre în forță și să doboare gardurile peste suspect.

De asemenea, ar fi trebuit să-l izoleze și să evacueze imediat zona pentru a se asigura astfel că nu mai există și un complice.

Experții spun că cea mai bună reacție ar fi avut-o șoferul autoturismului de protocol care ar fi avut inspirația să-l aducă cât mai aproape, moment în care și gărzile de corp par să se fi mobilizat mai bine luându-l pe sus pe Fico și urcându-l în mașină.

Robert Fico (59 de ani) a fost apoi transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, localitate aflată la jumătatea drumului până la Bratislava, capitala Slovaciei, și a fost supus unei operații care a durat circa șase ore.

Politicianul pleca de la o reuniune a guvernului ținută miercuri la Handlová, la aproape 200 de kilometri nord-est de capitala slovacă, când un bărbat înarmat s-a apropiat de el și l-a împușcat.

Martorii au spus că au auzit patru sau cinci împușcături.

Matúš Šutaj-Eštok, ministrul de Interne, a confirmat ulterior că atacatorul l-a împușcat pe premierul Fico „de cinci ori”.

De asemenea, ministrul a spus că primele investigații au indicat că atacul a fost „politic” și a descris împușcăturile ca fiind un atac la adresa democrației, dând vina pe discursul de ură răspândit pe rețelele de socializare.

După circa trei ore de la începutul intervențiilor chirugicale, ministrul Apărării, Robert Kalinak, a menționat că starea de sănătate a premierului era „foarte gravă”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG