Printr-un ordin emis la 25 septembrie, SIS a cerut furnizorilor de comunicații electronice să blocheze accesul utilizatorilor din R. Moldova la site-ul nuacum.eu, care conține îndemnuri la un vot negativ la referendumul despre aderare la UE din 20 octombrie, dar și la șase site-uri ruse:
- ng.ru
- gazetacrimea.ru;
- crimea.gov.ru;
- crimea.ria.ru;
- crimea24tv.ru;
- ria.ru.
Deputatul rus Leonid Kalașnikov, șeful comitetului Dumei ruse pentru relații cu statele CSI, a spus că blocarea site-urilor media a avut loc din nevoia de a limita influența Rusiei înaintea alegerilor moldovene.
„Ei (autoritățile de la Chișinău – n.r.) își rezolvă propriile obiective. Acum ei merg spre alegeri și, bineînțeles, că au nevoie să deconecteze Rusia”, a spus Kalașnikov.
La mijlocul lunii iunie, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au transmis într-un comunicat comun că au cunoștință de planurile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din octombrie din R. Moldova și de a le contesta rezultatul, dacă acesta nu este pe placul Kremlinului.
Semnatarii comunicatului afirmau că Moscova lucrează deja, pe multiple căi, la discreditarea actualei guvernări, prin dezinformarea și manipularea opiniei publice.
Înaintea localelor din 2023, SIS a ordonat blocarea a zeci de site-uri despre care a spus că ar prezenta „pericol” pentru spațiul informațional moldovean.
Atunci, mai mulți experți au spus Europei Libere că au observat că site-urile „blocate” sunt accesibile în continuare și că metoda de blocare (DNS-blocking) folosită de autoritățile moldovene nu este eficientă.
Anul acesta, Parlamentul de la Chișinău a aprobat o lege prin care a stabilit instituțiile care au dreptul de a sista accesul la conținut online cu „caracter infracțional” în R. Moldova. Acestea sunt Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate.
Noul proiect de lege spune că blocarea accesului la acest conținut (sau chiar eliminarea lui de pe o pagină web) se va realiza după mai multe principii, inclusiv cel al proporționalității. Autorii conținutului blocat vor trebui informați cu privire la motivele și căile de atac, iar nevoia de a menține interdicția se va revizui periodic.
În urmă cu o săptămână, presa de la Chișinău semnala apariția unui nou canal de televiziune online dedicat Moldovei, MD24, care transmite de la Moscova și care ar promova politicieni afiliați oligarhului pro-rus Ilan Șor, condamnat în Moldova.
Printre rubricile și temele de pe site-ul postului se află o secțiune dedicată blocului „Victorie” creat de Șor. În emisiunile și știrile postului sunt criticate președinta Maia Sandu, integrarea europeană și referendumul privind integrarea europeană, care urmează să aibă loc concomitent cu alegerile prezidențiale din Moldova pe 20 octombrie.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.