Sistemul Agenției Naționale de Integritate (ANI) verifică procedurile de achiziție publică, pentru a găsi posibile stări de conflict de interes, la contracte scoase la licitație de consilii judeţene, primării, instituţii publice de la nivel central şi local, precum şi companii/societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar.
În perioada iunie 2017-iunie 2019, au fost detectate 99 de astfel de conflicte de interese, din peste 30.000 de proceduri de achiziție verificate. În 97% dintre cazuri, cauzele care generau conflicte de interese au fost eliminate, conform unui comunicat de presă al ANI.
În doar două cazuri, ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.
Dintre cele 30.458 de proceduri analizate, aproximativ 12% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 142.998 contracte subsecvente (loturi).
Sistemul PREVENT a fost lansat în iunie 2017, fiind implementat de firma Siveco România, în cadrul unui contract pe care ANI a plătit aproximativ 6,8 milioane de euro (30 de milioane de lei), în 2014.
Mecanismul de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - DEPABD).
Facebook Forum