Linkuri accesibilitate

ANCOM: Au fost deblocate toate site-urile închise pentru fake-news


Ca urmare a încheierii stării de urgență pe teritoriul României, ANCOM a permis redeschiderea tuturor site-urile blocate în această perioadă pentru distribuirea de știri false în legătură cu pandemia de coronavirus menite a provoca panică sau îndoială în rândul populației.

Autoritatea de reglementare în comunicații, condusă de Sorin Grindeanu a emis joi a mai multe decizii prin care transmite furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgență nu mai subzistă temeiul legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică.

În total 15 site-uri au fost redeschise ca urmare a deciziei ANCOM. Dacă unele dintre ele nu pot fi încă accesate, altele funcționau oricum și până acum în ciuda măsurilor de blocare, în condițiile în care și-au tot mutat conținutul pe alte domenii de internet, precum este cazul „ortodoxinfo" care și-a schimbat de mai multe ori domeniul pentru a funcționa în ciuda faptului că era blocat de autorități.

Cele 15 site-uri de mâna a doua au fost închise în perioada stării de urgență de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) la cererea Ministerului Afacerilor Interne, pe motiv că informațiile publicate îi dezinformau pe cititori.

Deciziile de închidere a acestor site-uri marginale au avut imediat cel puțin două efecte perverse neașteptate:

1) unele din aceste publicații digitale s-au redeschis imediat, folosind un nume apropiat

2) numărul cititorilor a crescut de mai bine de cinci -șase ori pentru fiecare. În plus, informațiile au continuat să apară pe rețelele sociale, unde, după cum ne-a explicat Nicolae Țibrigan, cercetător la Institutul de Relații Internaționale al Academiei Române și la Laboratorul pentru analiza războiului informațional și comunicare strategică (LARICS).

Citește și:

XS
SM
MD
LG