Linkuri accesibilitate

Slovacia: Guvernul a aprobat trimiterea de avioane Mig-29 în Ucraina


Guvernul Slovaciei a aprobat un plan de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.
Guvernul Slovaciei a aprobat un plan de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Guvernul slovac a aprobat trimiterea de avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, a declarat vineri premierul Eduard Heger, Sovacia devenind a doua ţară NATO care trimite avioane de război Kievului, după ce Polonia a anunţat joi că va face acest lucru, relatează Reuters.

Flota Slovaciei de 11 avioane MiG-29 a fost retrasă vara trecută, iar cele mai multe dintre avioane nu mai sunt în stare operaţională. Bratislava va trimite Ucrainei pe cele care sunt operaţionale, iar restul vor merge pentru piese de schimb.

Slovacia va furniza, de asemenea, o parte din sistemul său de apărare aeriană KUB, a mai anunţat premierul Heger.

Reuters anunță că flota de 11 avioane MiG-29 a fost retrasă vara trecută, iar majoritatea nu sunt în stare operațională.

Slovacia este a doua țară după Polonia care a decis trimiterea avioanelor de luptă Ucrainei. Joi, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile.

În urma anunțului Poloniei, Casa Albă a declara că decizia de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16.

Aliaţii NATO din fostul est comunist, cum ar fi Polonia şi Slovacia, au fost susţinători deosebit de vocali ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.

Ţările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până acum să trimită avioane de luptă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG