Linkuri accesibilitate

Atentat în Slovacia. Poliția ridică probe de la domiciliu suspectului. Premierul, în „stare critică”


Poliția a arestat un bărbat după ce premierul slovac Robert Fico a fost împușcat și rănit în orașul Handlova.
Poliția a arestat un bărbat după ce premierul slovac Robert Fico a fost împușcat și rănit în orașul Handlova.

Poliția slovacă a inculpat joi un bărbat acuzat că l-a împușcat pe prim-ministrul slovac Robert Fico. Premierul este încă în stare gravă după operațiile suferite în urma atacului. Atentatul asupra premierului vine pe fondul tensiunilor sociale și politice în Slovacia.

Ministrul de Interne slovac, Matus Sutaj Estok, a descris atacul ca fiind „motivat politic” și spus că a fost realizat de un „lup singuratic”.

Poliția l-a arestat pe presupusul agresor la locul faptei - un bărbat de 71 de ani, identificat de presa slovacă drept Juraj Cintula. Deocamdată, identitatea presupusului atacator nu a fost confirmată oficial de autorități.

Vineri, 17 mai, presa slovacă relatează că suspectul a fost escortat de poliție la domiciliu, ca parte a culegerii de probe în dosar, transmite The Associated Press (AP).

Postul de televiziune slovac Markiza a difuzat imagini cu suspectul condus de poliție la casa lui din orașul Levice. Relatările arată că poliția a confiscat un computer și documente de la locuința suspectului.

În acest timp, informațiile despre starea de sănătate a premierului Robert Fico arată că acesta se află într-o stare gravă, dar stabilă.

Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, aliatul politic al lui Fico, spune că situația premierului este „încă critică”.

„Poate vorbi, dar numai pentru a spune câteva fraze”, a declarat Peter Pellegrini după ce a vorbit cu premierul Fico.

Fostul șef al poliției din Slovacia, Stefan Hamran, a criticat „reacția târzie” a gărzilor de corp în momentul atentatului.

„În loc să se arunce asupra agresorului și să-și folosească corpul ca scut, au încercat să se ferească de gloanțe”, a spus Stefan Hamran.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost vizat de mai multe focuri de armă miercuri după-amiază, după o reuniune a guvernului în orașul Handlova, aflat în centrul Slovaciei.

El a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Banska Bystrica, unde a fost supus unei operații care a durat câteva ore.

Apeluri la calm

Aflați sub șocul atentatului, politicienii din Slovacia au făcut apel la calm într-o societate divizată între susținătorii guvernului naționalist favorabil Kremlinului și și cei ai opoziției pro-occidentale.

Președintele Peter Pellegrini a îndemnat partidele să „suspende temporar” campania pentru alegerile europene prevăzute pentru 8 iunie, un apel adoptat de toate partidele slovace.

De cealaltă parte, președinta în exercițiu Zuzana Caputova, opozant al lui Fico, a cerut și ea oprirea „cercului vicios al urii”.

Președinta în exercițiu a Slovaciei, Zuzana Caputova, și președintele ales, Peter Pellegrini, au cerut partidelor să oprească discursurile agresive.
Președinta în exercițiu a Slovaciei, Zuzana Caputova, și președintele ales, Peter Pellegrini, au cerut partidelor să oprească discursurile agresive.

Biroul prezidențial al Slovaciei a transmis vineri că marți va fi organizată o reuniune a liderilor tuturor partidelor parlamentare. Președintele în exercițiu Zuzana Caputova a anunțat planul împreună cu președintele ales Peter Pellegrini, și l-a prezentat ca pe o încercare de a reduce tensiunile sociale din țară.

Atacul armat a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii 20 de ani și a atras condamnarea internațională.

Analiștii politici și parlamentarii spun că atentatul este simptomul unui climat politic din ce în ce mai tensionat și polarizat atât în Slovacia, cât și în întreaga Europă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG