Linkuri accesibilitate

Sociologul Alfred Bulai, inculpat pentru infracțiuni de natură sexuală, a făcut infarct în arest și a fost dus la Spitalul Militar


Fostul profesor SNSPA, sociologul Alfred Bulai, după reținerea de 24 de ore ordonată miercuri de procurori.
Fostul profesor SNSPA, sociologul Alfred Bulai, după reținerea de 24 de ore ordonată miercuri de procurori.

Sociologul Alfred Bulai, fost profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a făcut infarct, vineri, în Arestul Capitalei. El va fi transportat la Spitalul Militar.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că sociologul Alfred Bulai, arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de mai multe fapte de folosirea funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală, a făcut infarct.

Medicul Centrului de arestare a observat că Bulai nu se simte bine şi a suspectat că a suferit un infarct.

A fost făcut un EKG şi o altă analiză, iar rezultatul a confirmat că a suferit un infarct. A fost permanent conştient şi urmează să fie transportat la Spitalul Militar.

Sociologul Alfred Bulai, fost profesor SNSPA, a fost inculpat pentru mai multe agresiuni de natură sexuală, inclusiv atingeri cu tentă sexuală şi încercarea de a săruta cu forţa studente. Judecătorii au decis arestarea preventivă a lui Alfred Bulai pentru 30 de zile. Fostul profesor poate contesta decizia.

Parchetul a propus arestarea preventivă, iar Judecătoria Sectorului 1 s-a pronunţat joi seara după opt ore de audieri.

Parchetul îl acuză pe Bulai de patru infracţiuni sexuale comise în anii 2022, 2023 şi 2024, în timpul unor stagii de practică în judeţele Suceava şi Alba.

Conform anchetatorilor, citați de News.ro, este vorba despre o singură victimă.

Oficialii Parchetului susţin însă că au fost primite mai multe sesizări pe adresa de e-mail a Parchetului, iar cercetările continuă la nivelul Parchetului în cazul fiecărei reclamaţii.

„La data de 4.07.2022, în timp ce se aflau în camera în care era cazat inculpatul, în contextul sesiunii individuale de feedback din ultima zi a stagiului de practică efectuat în comuna Sadova, judeţul Suceava, prin exercitarea de presiuni psihice, umilire şi prin impunerea unei anume conduite privind viaţa sa sexuală, profitând totodată de poziţia de autoritate decurgând din relaţia cadru didactic-student, a constrâns-o moral pe persoana vătămată să suporte un act de natură sexuală, prin aceea că a determinat-o să se dezbrace de tricou în vederea obţinerii satisfacţiei sexuale”, a declarat, joi, Daniel Nedela, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Faptele s-au repetat în perioada 29 iunie - 9 iulie 2023, în stagiul de practică din comuna Albac, judeţul Alba, victima fiind aceeaşi, mai susțin procurorii.

Oficialul Ministerului Public a subliniat că nu există toleranţă faţă de astfel de fapte.

„Aceste fapte nu pot fi tolerate. Este de datoria noastră să asigurăm un mediu sigur în care educaţia să se desfăşoare în condiţii de respect, demnitate şi integritate”, a subliniat procurorul Daniel Nedela.

El a retransmis apelul către cei care au informaţii cu privire la acest caz să contacteze organele judiciare.

Până miercuri (4 septembrie), cercetarea procurorilor s-a desfăşurat in rem, vizând doar faptele, se desfăşoară acum in personam, cu Alfred Buai direct vizat.

Tot miercuri, anchetatorii au făcut o percheziţie la domiciliul lui Bulai şi la domiciliile altor două persoane fizice, după ce, anterior, avuseseră loc descinderi la trei sedii ale SNSPA.

Procurorii au deschis un dosar penal după ce mai multe studente sau foste studente ale SNSPA l-au acuzat public pe sociologul Alfred Bulai, într-o investigație Snoop.ro, de hărţuire sexuală.

Luna trecută, anchetatorii au făcut percheziţii și la trei sedii ale SNSPA. În aceeași zi, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), Cristian Pîrvulescu, a declarat că a fost „şocat” de ce a aflat în timpul discuţiilor cu procurorii.

În urma investigației de presă, Alfred Bulai a fost suspendat din toate funcțiile de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

În articolul Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine”, Snoop.ro a publicat la sfârșitul lunii iulie mărturiile mai multor studente care spuneau că profesorul Alfred Bulai le-a intimidat și agresat sexual.

Studentele susțin că profesorul le cerea să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde era cazat.

Una dintre studente a declarat că a fost diagnosticată cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD) și că urmează tratament medicamentos și face terapie pentru atacurile de panică care continuă, din cauza abuzului la care a fost supusă.

Contactat de Snoop, Alfred Bulai a negat că ar fi cerut vreodată vreunei studente să se dezbrace în timpul acestor întâlniri individuale.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG