Multe dintre aceste societăți se află în insolvență sau faliment, după ce au acumulat datorii însemnate de-a lungul anilor. Firmele cu acțiuni la purtător au fost folosite ani buni de diferiți oameni de afaceri pentru a ascunde adevărații acționari sau beneficiari reali ai societății, dividendele fiind împărțite în mod netransparent, iar acționarii putând să se schimbe de la oră la oră.
Elementele de identificare ale titularului acţiunilor la purtător nu sunt menţionate în titlu, titularul acţiunii fiind posesorul acesteia. Astfel, dreptul de proprietate asupra acţiunii la purtător se transmite prin simpla predare materială a acestora.
Supusă la presiuni din partea Uniunii Europene pentru a iniția o lege contra spălării banilor și combaterea finanțării terorismului, România a adoptat, în iulie 2019, o lege în acest sens. Potrivit normei, în 18 luni de la adoptare, societățile cu acțiuni la purtător se radiază la cererea oricărei persoane interesate sau a Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Termenul s-a împlinit pe 18 ianuarie 2021.
Șase luni mai târziu, 206 firme nu s-au conformat legii, ele urmând să fie lichidate pe cale judecătorească, la cererea ONRC, care a început să trimită notificări în acest sens. „Oficiul Național al Registrului Comerțului, prin oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale va notifica societățile în cauză cu privire la incidența dispozițiilor legale susmenționate și, ulterior, va proceda la promovarea acțiunilor de dizolvare judiciară a acestora”, ne-a transmis Oficiul în urma unei solicitări în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public.
Europa Liberă vă prezintă lista celor 206 firme cu acțiuni la purtător, listă transmisă de ONRC în baza legii liberului acces la informațiile de interes public.
Printre aceste firme cu acțiuni la purtător regăsim, pe lângă societăți în faliment sau în insolvență, și firme care încă funcționează, acționarii primari fiind personaje cu notorietate. Cele mai multe astfel de societăți le regăsim în București – 75 de firme, Constanța – 26 de firme, Galați – 16, Ilfov – 13 societăți cu acțiuni la purtător.
Un exemplu este cel al firmei 21 Communication SA. Potrivit confidas, este societate înființată în 2009, acționarii inițiali fiind Radu Cristian, Lucian Florin Despoiu și cetățeanul german Ulrich Jorg Springer. Acum, firma s-a transformat în societate cu acțiuni la purtător este inactivă fiscal și are datorii la ANAF de 402.000 de lei.
Alte firme care vor fi radiare:
- Solution Biologic SA a fost înființată în 2011. Potrivit sursei citate, acționarii primari au fost Cristian Fogarassy și Grozea Octavian Mircea. Primul s-a remarcat după căsătoria cu o fostă vedetă TV, al doilea este membru al unui rit masonic. Din 2019, societatea nu mai este activă din punct de vedere fiscal și avea la 30 iunie 2021 datorii totale de 110.000 de lei la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale.
- Ecoservice Expert SA a fost înființată de 2007 de Andrei Nicolae și de Valentin Nicolae. Cel din urmă a fost trimisă în judecată de DNA în 2008, iar în 2017 a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani și 8 luni închisoare pentru spălare de bani. Firma Ecoservice Expert, devenită între timp societate cu acțiuni la purtător, a fost condamnată la o amendă penală de 200.000 de lei și s-a ales cu suspendarea activității pe o durată de 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în formă continuată.
- Civic Trans SA este inactivă fiscal din 2007 și a aparținut lui Florin Mihai Suicescu, Alina Vitan și Flavius Bogdan Bot. Ulterior a fost transformată în firmă cu acțiuni la purtător. Suicescu a fost partenerul de afaceri al afaceristului Mihai Cuptor, astăzi este preşedintele consiliului de administraţie al Niro Group, firma deținută de Nicolae Dumitru, om de afaceri condamnat definitiv în dosarul Microsoft la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență.
- Geca SA este o firmă controlată de mai mulți cetățeni greci și are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat şi al articolelor de uz casnic. A avut în 2019 o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei, o pierdere de 163.000 de lei și nu are angajați.
- Gelsor Capital Market SA este inactivă fiscal din 2015 și a fost firma administrată de celebrul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat definitiv în mai multe dosare penale. Inițial, firma avea ca acționari cinci avocați din Neamț. Obiectul de activitate principal era producţia de energie electrică.
- Grampet SA este o societate cu acțiuni la purtător care a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 25,7 milioane de lei, a avut o pierdere de 4,7 milioane de lei și avea 54 de angajați. Acționarii inițiali ai firmei au fost omul de afaceri Gruia Stoica și Vasile Didilă. În aprilie 2020, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Vasile Didilă a primit 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul „Transbordare Vagoane”. În februarie 2016, Gruia Stoica, patronul GFR, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, pentru trafic de influență. Stoica a fost găsit vinovat că a dat o mită de 3 milioane de euro ca să obțină un contract pentru compania sa feroviară.
- Icon Corporation Consultant Energy Design S.A este o firmă care are ca obiect de activitate construcțiile hidrotehnice. În 2020 avea o cifră de afaceri de 27 milioane de lei, pierderi de 2,4 milioane de lei și 241 de angajați. La un moment dat, firma a fost deținută de două femei, Elena și Stela Oana Todireanu. Presa a dezvăluit că, în realitate, societatea aparține lui Mihai Leonard Rotaru, patronul firmei Rotary Construcții. La 30 iunie 2021, firma avea datorii totale către ANAF în cuantum de 11.351.451 de lei.
- Magicereal SA este o firmă care se ocupă de intermedierea vânzării cerealelor. A avut anul trecut o cifră de afaceri de 9,2 milioane de lei, un profit de 21.000 de lei și niciun angajat. Este administrată de Aura Bratu Mariana, ce deține 1% din acțiuni, restul fiind împărțite altor persoane fizice.
- Rotary Construcții Mentenanță SA a avut în 2020 o cifră de afaceri de 20 milioane de lei și un profit de 776.000 de lei. Firma a fost deținută de un anume Costel Armeanu în proporție de 80% și de Mihai Leonard Rotaru cu 20% din acțiuni, el fiind și administrator al societății.
- Societatea De Construcții Drumuri Și Autostrăzi SCDA S.A este administrată de Ștefan Alin Niculae, fost director în compania Romstrade, firmă deținută de afaceristul Nelu Iordache, condamnat recent la 11 ani și 9 luni închisoare în dosarul autostrăzii autostrăzii Nădlac – Arad.
- Societatea de Investiții și Garantare Phg S.A. este o altă firmă, cu obiect de activitate dezvoltarea imobiliară. Ea va fi închisă de ONRC deoarece nu a renunțat la statutul de societate cu acțiuni la purtător. Firma a fost fondată de Maricel Păcuraru alături de fiul său, Cătălin Paul Ionescu Păcuraru și de Ioana Marcela Păcuraru, fiica lui Păcuraru.
- Strategies-research-investments International S.A. este o altă firmă a lui Maricel Păcuraru care va fi desființată de ONRC. Societatea este deținută de Strategies Research Investments SRL și administrată de Alexandra Beatrice Păcuraru. La rândul ei, Strategies - Research - Investments S.R.L are ca acționari pe Maricel Păcuraru și pe Cozmin Horia Gușă. Maricel Păcuraru, patron Realitatea TV și mai nou Realitatea Plus, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în noiembrie 2014.
- World Trade Center Management Romania S.A este o firmă care are ca acționari o altă societate, din Elveția, Debarth Investments SA.
- Euroconstruct Consulting S.A. din Constanța a fost fondată de Constantin și Vasilica Melente. În 2009, firma a câştigat un contract de aproape 70 de milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor din Dobrogea pe trei ani. Presa a relatat că, în realitate, firma aparținea lui Jean Paul Tucan, șeful Directiei Regionale de Drumuri și Poduri Constanța. Tucan era finul lui Constantin Melente.
- Grup Media Sud SA a fost o firmă cu acțiuni la purtător din Constanța, acționarul principal fiind RAFO Onești SA, altă societate cu probleme penale. Din relatările presei reiese că, în fapt, societatea aparținea lui Corneliu Iacubov, afacerist și om politic condamnat la 7 ani închisoare pentru devalizarea RAFO.
- Royal Paradise Delta Club S.A a fost o firmă înființată de Andi Sergiu Babinciuc. În 2016 el era arestat preventiv pentru returnări ilegale de TVA. „În cursul anului 2012, un grup de firme controlate de către inculpatul Babinciuc Andi Sergiu au constituit un circuit financiar fictiv al cărui scop l-a reprezentat fraudarea bugetului de stat prin rambursări ilegale de TVA, urmate de operaţiuni de transfer a acestor sume către beneficiarii finali şi de retragerea de către aceştia, în numerar, a fondurilor respective”, arătau procurorii la momentul respectiv.
- Vancluse Invest S.A. este o firmă deținută în acte de Niculina Gherasim și Tănase Cadastru SRL, fiecare cu câte 50 de procente. Administrator al firmei este Gherasim Tănase Mihaela Elvira, partenera de afaceri a lui Sorin Strutinschy. Cel din urmă a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani și 4 luni închisoare pentru fapte de corupție. A fugit din țară înainte de pronunțare și s-a predat în Italia unde își execută pedeapsa.
- F.C. Stiinta U Craiova S.A este o firmă cu acțiuni la purtător care va fi desființată deoarece nu s-a conformat termenului legal de a trece pe acțiuni nominale. Societatea avea ca acționari „Asociația populară a cetățenilor cu drept de vot” cu 49.55 %, Biroul de Management Oltenia SA cu 28,28% și Biroul de Investiții Regional Oltenia IFN SA cu 22,17 procente. Administrator apare ca fiind un anume Dumitru Niță.
Cele mai celebre firme cu acțiuni la purtător au fost Teldrum din Teleorman și alte companii controlate de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Acestea au trecut la acționariat la vedere, cum e cazul Teldrum, sau au fost radiate, ca în cazul firmelor familiei Mazăre.
Facebook Forum