Linkuri accesibilitate

Soldatul american deținut în Rusia se confruntă cu noi acuzații


Gordon Black a fost arestat în Rusia, la începutul lunii mai 2024, și acuzat de furt de la o femeie, după ce a plecat din Coreea de Sud fără a-și informa superiorii.
Gordon Black a fost arestat în Rusia, la începutul lunii mai 2024, și acuzat de furt de la o femeie, după ce a plecat din Coreea de Sud fără a-și informa superiorii.

Gordon Black, sergentul american arestat la începutul lunii mai în orașul Vladivostok, din estul Rusiei, când a fost învinuit de furt, are noi acuzații în dosar: ar fi amenințat-o pe iubita lui, rusoaică, cu moartea, scrie presa rusă, preluată de Current Time.

Luni, pe 27 mai, un procuror din Vladivostok a transmis o declarație în care spune că documentele de acuzare pentru un „cetățean american” au fost finalizate, iar cazul a fost trimis în instanță.

„Bărbatului, născut în 1989, i-au fost înmânate documentele în care se spune că, în mai 2024, în timp ce era într-un apartament de pe strada Sakhalin din Vladivostok, proprietate a unei femei pe care o cunoaște, apartament în care locuia împreună cu femeia din aprilie, în timpul unei dispute, a apucat-o de gât, lucru pe care ea l-a considerat o amenințare la viața ei”, se spune în declarația procurorului.

„Suspectul i-a furat apoi victimei din poșetă 10.000 de ruble (110 dolari americani), pe care i-a folosit pentru nevoile proprii, inclusiv ca să plătească o cameră la hotelul din care a fost reținut”, mai scrie în document.

Dacă va găsit vinovat pentru ambele acuzații, Black ar putea primi o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare.

Autoritățile americane au declarat că Black a fost arestat în Rusia și acuzat că ar fi furat de la o femeie cu care venea, prin China, din Coreea de Sud - unde fusese staționat înainte de întoarcerea în Texas, SUA, și de unde plecase fără să-și informeze superiorii.

Despre arestarea lui Black, Europa Liberă a scris pe 7 mai:


La câteva zile după arestarea lui Black, autoritățile din Rusia au anunțat că un alt cetățean american, William Russell Nycum, fusese reținut, în aprilie, pentru „huliganism” și consum de alcool. Nycum era într-un centru de detenție din Moscova.

Cele două arestări au ridicat din nou semne de întrebare referitoare la felul în care autoritățile din Rusia țintesc americani pentru potențiale schimburi de deținuți, în această perioadă, în care Moscova și Washingtonul au neîntelegeri legate de războiul din Ucraina și alte probleme internaționale de securitate.

Europa Liberă a scris pe larg despre acest subiect aici:

Black și Nycum sunt ultimii arestați de pe lista americanilor ținuți în detenție de către Rusia din diverse motive.

Printre aceștia sunt jurnaliștii Alsu Kurmasheva de la RFE/RL și Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal. Ambii au acuzații pe care atât ei, cât și angajatorii lor le resping și despre care spun că sunt motivate politic.

Paul Whelan, la rândul lui, a fost condamnat în 2020 la 16 de închisoare pentru spionaj - toate acuzațiile au fost respinse atât de el, cât și de guvernul american.

Ministerul rus al Afacerilor Externe afirmă că nici cazul Black, nici cazul Nycum nu sunt politice și că niciunul dintre ei nu e acuzat de spionaj.

Departamentul american de Stat a emis încă din septembrie 2023 o avertizare de călătorie în Rusia, către toți cetățenii americani.

Articol scris folosind informații de la Kommersant și TASS

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG