Linkuri accesibilitate

Americani arestați în Rusia, monedă de schimb pentru Kremlin


În multe cazuri, americanii deținuți în Rusia sunt considerați de rude, colegi și oficiali guvernamentali drept ostatici ai regimului de la Kremlin.
În multe cazuri, americanii deținuți în Rusia sunt considerați de rude, colegi și oficiali guvernamentali drept ostatici ai regimului de la Kremlin.

Doi cetățeni americani au fost arestați în Rusia în ultimele zile, într-o perioadă deja tensionată: cel puțin alți șase cetățeni ai SUA și un rezident permanent erau deja după gratii, în închisori din întreaga Federație Rusă.

Unii dintre cetățenii americani au primit deja sentințe lungi, alții urmează să fie judecați, în procese despre care puțini observatori cred că vor fi corecte.

În cele mai multe cazuri, rudele, colegii și oficialii americani îi percep pe cei arestați în Rusia ca fiind ostatici - persoane nevinovate care, indiferent dacă arestarea lor a fost gândită special sau nu pentru acest scop, sunt folosite ca monedă de schimb într-un moment în care confruntarea lui Vladimir Putin cu Washingtonul și Occidentul crește.

Cel mai recent, un soldat american identificat ca sergentul Gordon Black a fost reținut la Vladivostok, un oraș din estul îndepărtat al Rusiei, și este în arest preventiv cel puțin până pe 2 iulie - termen care poate fi prelungit - sub acuzația de furt.

Dacă va fi judecat și condamnat pentru această acuzație, ar putea primi până la cinci ani de închisoare.

În Statele Unite, arestarea acestui soldat stârnește îngrijorarea că Rusia ar putea spori astfel numărul americanilor pe care îi reține pentru a-i folosi în schimburi de prizonieri sau pentru alte scopuri geopolitice.

Pe 7 mai, un american pe nume William Russell Nycum a fost închis pentru zece zile pentru fapte mărunte de huliganism, după ce ar fi fost văzut beat și parțial dezbrăcat, în timp ce demonstra „o clară lipsă de respect pentru societate, cetățeni și ordinea publică”.

Huliganismul este contravenție, dar ziarul pro-guvernamental Izvestia scrie - fără să citeze vreo sursă - că ar putea fi acuzat și de vandalism, infracțiune care poate fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Istoricul Mark Galeotti, analist al politicii și problemelor de securitate rusești, spune despre cazurile de la Vladivostok și Moscova că „nu par arestări arbitrare”.

„Acestea fiind spuse, dat fiind faptul că luarea de ostatici pare să fi devenit parte a politicii ruse de stat, în special în ce-i privește pe americani, cine știe unde pot ajunge aceste cazuri, dacă Kremlinul alege escaladarea”, spune Galeotti pentru RFL/RE, într-un comentariu trimis pe email.

Rusia s-a mai confruntat cu acuzația că folosește cetățeni străni ca ostatici, chiar și cu câțiva ani înainte ca Vladimir Putin să fi lansat invazia pe scară largă a Ucrainei și să-și fi intensificat retorica belicoasă.

Baschetbalista americană Brittney Griner a ajuns înapoi în Statele Unite în decembrie 2022 - la schimb cu traficantul rus de arme Viktor Bout, iar fostul pușcaș marin Marine Trevor Reed a fost dat la schimb, în aprilie 2022, pentru traficantul de droguri condamnat Konstantin Iaroșcenko.

Dar niciunul dintre americanii arestați după începerea invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, nu a fost eliberat în schimbul altui prizonier.

Chiar mai mult, de la acea dată, Rusia a crescut tensiunea, întemnitând doi jurnaliști americani, pe Evan Gerșcovici, de la The Wall Street Journal, și pe Alsu Kurmașeva, de la Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Iar un potențial schimb de prizonieri, în urma căruia ar fi putut fi eliberați oponentul Kremlinului, Alexei Navalnîi, precum și doi cetățeni americani ale căror nume nu au fost făcute publice, nu s-a materializat. De altfel, Navalnîi a murit în circumstanțe neelucidate încă, pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia.

Întrebați câti cetățeni americani sunt în acest moment reținuți în Rusia și dacă e vorba despre un număr record, reprezentanții ambasadei americane la Moscova răspund pentru RFE/RL: „Din cauza inconsecvenței cu care autoritățile ruse notifică oficialii Ambasadei SUA cu privire la cetățenii americani reținuți, nu este posibilă furnizarea numărului exact al cetățenilor americani aflați în prezent în custodia Rusiei”.

Departamentul american de Stat „revizuiește constant circumstanțele privitoare la detenția cetățenilor în străinătate, inclusiv ale celor din Rusia, pentru a indentifica indicii că aceasta este nedreaptă”, spune într-un email Daniel Kanigan, purtător de cuvânt adjunct al ambasadei.

„Atunci când face evaluări, departamentul efectuează o analiză juridică, bazată pe fapte, care analizează totalitatea circumstanțelor pentru fiecare caz în parte”, adaugă el.

Foley Foundation, o fundație americană a cărei misiune include eforturi de a asigura libertatea americanilor ținuți prizonieri pe nedrept în străinătate, îi consideră pe Gerșcovici, Kurmașeva și pe Paul Whelan - un american care ispășește o condamnare de 16 ani pentru acuzații de spionaj pe care le neagă - „ostatici” și „deținuți pe nedrept”.

Guvernul american i-a desemnat deja pe Gerșcovici și Whelen „deținuți pe nedrept”, însă nu și pe Kurmașeva.

În acest moment sunt deținuți în închisoare sau în arest preventiv în Rusia cetățenii americani și rezidentul permanent de mai jos:

Evan Gerșcovici

Evan Gerșcovici într-un tribunal din Moscova, 20 februarie 2024.
Evan Gerșcovici într-un tribunal din Moscova, 20 februarie 2024.

Evan Gerșcovici (32 de ani), corespondent al The Wall Street Journal, a fost arestat în martie 2023.

Reporterul era în deplasare în orașul rusesc Ekaterinburg și a fost acuzat de spionaj - este primul jurnalist american acuzat de spionaj de la finalul erei sovietice până acum.

Autoritățile ruse nu au prezentat nicio probă care să le susțină acuzația, negată vehement de către The Wall Street Journal și guvernul american. Gerșcovici își făcea jobul ca reporter acreditat, spun ei, și a fost arestat.

Lynne Tracy, ambasadorul american în Rusia, a declarat în martie, după prelungirea detenției lui Gerșcovici, că cazul său vizează „folosirea cetățenilor americani ca pioni pentru a atinge scopuri politice”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat în decembrie că Moscova a respins o ofertă semnificativă făcută pentru a eliberarea lui Gerșcovici și a lui Whelan.

Alsu Kurmașeva

Alsu Kurmașeva la tribunal, pe 1 februarie 2024.
Alsu Kurmașeva la tribunal, pe 1 februarie 2024.

Alsu Kurmașeva (47 de ani), jurnalistă RFE/RL la Praga, care are cetățenie americană și rusă, este în arest preventiv la Kazan (capitala Tatarstanului) din octombrie 2023.

Acuzația: nu s-a înregistrat ca „agent străini”.

În iunie, ea a fost reținută exact când voia să plece din Rusia, unde fusese să o îngrijească pe mama ei, o femeie în vârstă. Atunci i-au fost confiscate pașapoartele. În decembrie, i s-a mai adus o acuzație, și anume acea de răspândire a informațiilor false despre armata rusă, infracțiune care poate fi pedepsită cu până la zece ani de închisoare.

Acuzația legată de „agentul străin” are o pedeapsă maximă de închisoare de cinci ani, iar a doua acuzație se pedepsește cu până la zece ani.

Atât Kurmașeva, cât și RFE/RL neagă acuzațiile. RFE/RL și guvernul american spun că acuzațiile sunt represalii pentru munca de jurnalist a lui Alsu Kurmașeva.

Paul Whelan

Paul Whelan într-un tribunal din Moscova, august 2019.
Paul Whelan într-un tribunal din Moscova, august 2019.

Paul Whelan (52 de ani), director al unei companii de securitate la o corporație din Michigan, a fost arestat în decembrie 2018 și acuzat de spionaj.

Whelan mersese la Moscova la nunta unui prieten. Oficialii ruși au spus că au găsit la Whelan un flash drive cu informații confidențiale.

Whelan, care are patru cetățenii - americană, britanică, canadiană și irlandeză - spune că a fost o înscenare și că a crezut că flash drive-ul, pe care i l-a dat o cunoștință din Rusia, conținea fotografii de vacanță.

În iunie 202o, Whelan a fost găsit vinovat și condamnat la 16 ani de închisoare. El este acum într-un penitenciar de maximă siguranță.

Guvernul american spune că Rusia nu a prezentat la proces nicio probă care să susțină vinovăția lui Whelan și a numit procesul o batjocură.

Marc Fogel

Profesorul de engleză Marc Fogel (62 de ani) a fost arestat în 2021, pe un aeroport din Moscova, pentru că avea la el aproximativ 14 grame de marijuana medicinală. A fost condamnat la 14 ani de închisoare, după ce procurorii au susținut că intenționa să vândă drogurile elevilor lui.

Fogel preda de aproape zece ani la Școala Anglo-Americană din Moscova, fondată de ambasadele americană, candiană și britanică. Școala este acum închisă.

Profesorul, care a avut operații la spate, umăr și genunchi, spune că a început să folosească marijuana medicinală în Statele Unite, în vacanța de vară, pentru a scăpa de dureri, și că a încercat să aducă și în Rusia, unde este ilegal.

Xenia Karelina

Xenia Karelina (32 de ani) are dublă cetățenie - americană și rusă - și lucra la un spa din Beverly Hills, California. A fost arestată în februarie și acuzată de spionaj. Mersese în orașul Yekaterinburg din Munții Urali să-și viziteze familia.

Serviciile federale ruse de securitate au acuzat-o pe Karelina că „a acordat asistență financiară unui stat străin în activități direcționate împotriva țării noastre”. Au pretins, fără nicio dovadă, că Xenia Karelina strângea bani pentru „provizii medicale, echipamente, arme și muniție”.

Grupul pentru drepturile omului Pervy Otdel afirmă că ea ar fi transferat 51,80 de dolari din contul ei bancar american în contul fundației Razom For Ukraine foundation, care ajută civilii ucraineni.

David Barnes

Texanul David Barnes, în vârstă de 66 de ani, a fost arestat la Moscova în ianuarie 2022, sub acuzația că și-a abuzat copii, în Statele Unite. În februarie 2024, a fost judecat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

Barnes mersese în decembrie 2021 la Moscova ca să încerce să-și capete dreptul de a-și vedea sau de a-și repatria copiii.

Fosta lui soție, Svetlana Koptiaeva, plecase împreună cu copiii în Rusia, în 2019, în timpul divorțului și discuțiilor aferente despre custodia copiilor. În 2022, Barnes a câștigat custodia copiilor, la un tribunal din Texas. Koptiaeva este acum pe lista persoanelor căutate în Statele Unite, pentru că a intereferat în procesul de custodie.

Koptiaeva l-a acuzat pe Barnes de abuz asupra copiilor. O investigație din 2018, făcută de Departamentul pentru servicii familiale și de protecție, arată că nu există probe care să susțină această concluzie și a închis cazul fără nicio acuzație.

Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza la un tribunal din Moscova, pe 31 iulie 2023.
Vladimir Kara-Murza la un tribunal din Moscova, pe 31 iulie 2023.

Vladimir Kara-Murza are 42 de ani și este cetățean britanic și rus, precum și rezident permanent al Statelor Unite.

Kara-Murza, născut la Moscova, este un oponent înverșunat al Kremlinului și susținător al Magnitsky Act, care stabilește sancțiuni pentru violarea drepturilor omului în Rusia.

Kara-Murza spune că a supravițuit a două otrăviri în Rusia; a fost arestat în aprilie 2022, după ce a criticat vehement războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Un an mai târziu, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare și alte acuzații.

Dosarul său a fost construit parțial din comentarii în care Kara-Murza acuza „regimul dictatorial de la Kremlin” că a comis crime de război în Ucraina. Este cea mai lungă pedeapsă de închisoare impusă unui oponent al Kremlinului în Rusia post-sovietică.

Soția lui, Evgenia Kara-Murza, a declarat luna trecută pentru Current Time că bărbatul a fost ținut în ultimele șase luni în izolare, timp în care nu a primit niciun fel de asistență medicală.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG