Linkuri accesibilitate

Soluția lui Dăncilă la criza guvernamentală: ”oportunitatea” de a da OUG va fi transferată la SGG


Premierul Viorica Dăncilă, nesigură pe majoritatea parlamentară, vede soluția în OUG

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul primei ședințe de Guvern după demisia miniștrilor ALDE, că a găsit o soluție prin care poate fi rezolvată criza guvernamentală, în condițiile în care trei ministere funcționează fără miniștri.

Astfel, premierul spune că va fi adoptată o hotărâre prin care se va transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă.

„Împreună cu echipa guvernamentală am identificat măsurile pentru a depăşi această situaţie de blocaj (din Guvern - n.r.) care putea fi rezolvată uşor dacă preşedintele îşi îndeplinea obligaţia stabilită de Constituţie, de a semna propunerile de interimar”, a motivat premierul Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Șefa Executivului nu a pierdut ocazia de a-l critica pe Klaus Iohannis precizând că „refuzul de a numi miniştrii interimari e un abuz constituţional şi de putere pe care domnul preşedinte Iohannis îşi permite să îl facă la adăpostul imunităţii funcţiei. CCR a stabilit că preşedintele nu are niciun drept să refuze aleatoriu miniştrii interimari. Aceştia trebuie numiţi până când Guvernul face remanierea. Nu ne temem de nimeni şi luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament”.

Președintele Iohannis a anunțat săptămâna trecută că respinge „categoric” cele trei propuneri de interimari făcute de premierul Dăncilă. Era vorba despre Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la relaţia cu Parlamentul.

Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională, reclamând un conflict între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de blocarea propunerilor de numire a miniştrilor interimari. Curtea Constituțională a României a înregistrat sesizarea premierului, iar pe 11 septembrie ar fi termenul de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Preşedinţie.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG