Linkuri accesibilitate

Analiză | Soluțiile de sub masa negocierilor Cioloș-Cîțu. Blocaj total


Dacian Cioloș spune că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis pentru a-l ține la curent cu mersul negocierilor cu PNL. Acestea pot fi deblocate prin intervenția șefului statului.
Dacian Cioloș spune că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis pentru a-l ține la curent cu mersul negocierilor cu PNL. Acestea pot fi deblocate prin intervenția șefului statului.

Strategia lui Dacian Cioloș pare clară: refacerea coaliției, adică un guvern USR-PNL- UDMR, în cazul în care liberalii achiesează, sau un guvern minoritar USR care să se prezinte la vot în parlament. Ambele au însă șanse minime de succes, iar timpul trece și pandemia e scăpată de sub control.

UPDATE. PNL a decis în ședința Biroului Executiv să nu-l susțină pe Dacian Cioloș, care a fost trimis să caute majoritatea la PSD și AUR.

În acest context, întâlnirea de la ora 14.00 dintre PNL și USR ( Cioloș și Cîțu) a fost anulată. Blocajul și criza politică se prelungesc.

Florin Cîțu a precizat că în cazul în care Dacian Cioloș nu reușește să coalizeze o majoritate în parlament, PNL va demara negocieri cu toate partidele - inclusiv cu PSD, dar cu excepția AUR- pentru a forma o majoritate pentru un guvern. Liberalii insistă ca Florin Cîțu să fie premierul desemnat, existând deja o decizie în acest sens.

După întâlnirea de marți seară dintre Dacian Cioloș și Florin Cîțu, singura „flexibilizare” a poziției lui Cîțu a fost cererea ca USR să-și recunoască public „greșeala” de a fi dărâmat guvernul prin moțiune de cenzură alături de PSD și AUR. În rest, Cîțu și susținătorii săi repetă insistent că Dacian Cioloș trebuie să caute majoritatea la aceste două partide.

Pe de altă parte, liberalii nu neagă necesitatea „refacerii” coaliției, iar în ultimele două zile a reapărut acest laitmotiv în discursul public ca răspuns la cel al USR. Refacere, dar numai după ce USR și-ar pune cenușă în cap, și numai în jurul PNL, care e cel mai mare partid, și trebuie să dea premierul.

Dacă vrem să trecem peste acest moment, să recunoască greșeala și apoi mergem mai departe.

„Suntem de acord cu toții că pentru România este importantă stabilitatea și refacerea coaliției, dar refacerea coaliției în jurul PNL (…) Nu poți să spui că astăzi ești responsabil când ai fost iresponsabil acum o săptămână”, a declarat joi Florin Cîțu.

„Mergem mai departe”, dar doar cu Florin Cîțu premier, așa cum a decis deja partidul în Biroul Executiv. Problema e că acesta nu reușește să coaguleze o majoritate, lucru pe care îl înțeleg tot mai mulți liberali. Și, desigur, chiar și președintele.

Mai există și amenințarea reprezentată de Ludovic Orban, care a anunțat clar că nu votează un viitor guvern Cîțu. Alături de el ar putea fi un număr semnificativ de parlamentari conștienți că formula Cîțu duce la un blocaj și la prelungirea crizei în plină dramă sanitară.

Din informațiile Europei Libere, începe să prindă tot mai multă consistență un curent care ar fi dispus să nu se mai cramponeze de Cîțu, dar care nu știe cum va juca președintele Iohannis, de la care este așteptat un semnal.

Nu este exclus ca PNL să vină vineri cu un nume de premier, altul decât Florin Cîțu, situație în care criza ar putea lua sfârșit, existând șanse reale pentru refacerea coaliției.

Ce soluții sunt pe și sub masă

Troc cu mandatele. Cioloș și Câțu, un pas înapoi. Guvern PNL-USR-UDMR fără Cîțu

O soluție ar fi ca Dacian Cioloș să-și depună mandatul, dacă PNL ar agrea să propună un alt nume în afara lui Cîțu. Este mesajul transmis de Cioloș la prima rundă de negocieri. A spus-o clar Cătălin Drulă. „Scopul nostru este să facem un guvern și asta ar fi o variantă de deblocare”.

Pentru echipa lui Florin Cîțu ar fi însă o înfrângere usturătoare. Ca de altfel și pentru Klaus Iohannis, cel care l-a susținut pe fostul premier fără rest. În oglindă, ar fi un succes clar pentru USR, fiind formula dorită de partid din start.

Cu toate acestea, cu acordul și intervenția președintelui Iohannis, care i-ar putea transmite lui Florin Cîțu să facă un pas înapoi, această variantă ar fi posibilă. În favoarea ei joacă criza sanitară care se agravează pe zi ce trece și care impune un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp.

Dacă ar fi acceptată de PNL și Iohannis, coaliția s-ar putea reface, ar urma negocieri pe posturile ministeriale și programul de guvernare.

Un astfel de guvern nu va avea însă viață ușoară date fiind marile animozități apărute în această perioadă între cele două partide.

PNL susține un guvern minoritar USR

Aceasta ar însemna că PNL cedează puterea și iese înfrânt din criza politică. În plus, liberalii pierd accesul la resurse, ceea ce pentru acest partid constituie una dintre rațiunile de a fi la putere. Poate chiar cea mai importantă.

În această situație, USR ar vrea să se încheie un acord de susținere cu PNL nu doar pentru votul de învestire, ci și pe anumite legi și reforme, spun sursele Europa Liberă.

Iarăși, nu este exclusă intervenția președintelui Iohannis, care ar putea convinge PNL să accepte să susțină un guvern minoritar USR. Rațiunile pot fi mai multe.

Din punct de vedere al interesului pe termen mediu și lung, PNL ar fi scos de sub presiunea publică într-un context în care Florin Cîțu este considerat vinovat de eșecul campaniei de vaccinare și de nepregătirea în fața valului patru al pandemiei. PNL ar putea încerca să-și refacă imaginea deteriorată în această ultimă perioadă, după cum arată sondajele de opinie.

O minoritate vocală a luat captivă o societate întreagă și și-a impus valorile proprii: șmechereala, combinațiile și bătutul din buze.

Pentru USR ar fi însă o formulă care, din punct de vedere politic, ar fi vecină cu sinuciderea în condițiile „catastrofei” pandemice generate de valul patru și al scumpirilor facturilor la energie și gaze. Nemulțumirea populației este deja la cote maxime și decontul ar fi plătit de USR.

De altfel, Dacian Cioloș a și declarat: „Mai mare sacrificiu decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există”.

Guvern minoritar USR cu susținerea PSD și AUR

În situația în care orice înțelegere cu PNL cade, USR a decis că Dacian Cioloș va merge în parlament cu un guvern monocolor și va testa ad-hoc majoritatea. Partidul a pregătit deja echipa de miniștri și programul de guvernare. Duminică după-amiaza este convocat Comitetul Politic pentru a fi aprobată lista miniștrilor cu care Dacian Cioloș va merge în Parlament.

În situația în care PSD și AUR au respins în termeni nu foarte amabili susținerea unui guvern minoritar Cioloș, șansele obținerii celor 234 de voturi sunt aproape nule. Spre norocul USR, spun surse din partid pentru Europa Liberă.

„Pentru noi ar fi o catastrofă să ne voteze PSD și AUR pentru că astfel ar fi confirmate acuzele PNL la adresa noastră. Din fericire, e aproape exclus. Nu au existat niciun fel de discuții în sensul ăsta și, oricum, pentru PSD suntem un inamic mult mai mare decât PNL”, a spus pentru Europa Liberă o sursă din conducerea partidului.

Dacian Cioloș este conștient că un guvern minoritar USR este fragil și va putea cădea oricând în parlament.

USR în opoziție. Guvern minoritar PNL susținut de PSD

Există o mare probabilitate ca USR să nu reușească în niciunul dintre scenarii (fără intervenția președintelui Klaus Iohannis, desigur). În această situație ar putea urma un guvern minoritar PNL cu premier Florin Cîțu. În spațiul public circulă informația că PNL negociază cu PSD susținerea pentru această formulă, așa cum a negociat blocarea moțiunii de cenzură a USR - AUR.

În pofida declarațiilor PSD că este exclusă susținerea unui guvern minoritar PNL, ea nu poate fi scoasă din ecuație. PSD declară că este adeptul unui guvern de „specialiști” care să gestioneze situația peste iarnă, până când va fi posibilă organizarea alegerilor anticipate.

În această situație, soluția pentru USR este intrarea în opoziție, după cum au declarat liderii partidului.

Scopul USR: refacerea imaginii

Mi-aș dori să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul. Nu cer nimănui sacrificii politice, dar sper că încă suntem suficienți oameni maturi care să știe că soluțiile implică renunțare, poate o formă de sacrificiu, dar și diplomație.

Pentru USR era mai simplu să se ducă la negocierile de la Cotroceni fără nicio propunere, așa cum au procedat celelalte partide. Aflat însă sub tirul acuzelor că s-a aliat cu AUR și PSD pentru a dărâma guvernul, că este „imatur” și „iresponsabil”, vrea acum să dovedească exact contrariul și să-și refacă imaginea. Acesta este motivul pentru care, potrivit punctajului de partid, toți membrii USR, în frunte cu liderii, repetă cu obstinație termenii „responsabilitate” și „seriozitate”.

„Refacerea coaliției” este cuvântul de ordine, logică în care PNL este pus în defensivă. De aceea Dacian Cioloș merge până la capăt, adică până la votul în parlament chiar și în lipsa unei înțelegeri cu liberalii și a unei majorități. Mizează că va câștiga capital de imagine cu echipa de miniștri și programul.

Cu toate acesta, deși plusează pe ideea că România are nevoie cât mai repede de un guvern care să se ocupe de criza sanitară, faptul că Cioloș nu-și depune mandatul după eventualul eșec al negocierilor cu PNL, însemnă pierdere de timp prețios. Acesta este și punctul slab al demersului refacerii imaginii.

XS
SM
MD
LG