Linkuri accesibilitate

Analiză | Cele zece zile ale lui Dacian Cioloș: premier de sacrificiu sau câștigător


Dacian Cioloș a fost propus premier de președintele Iohanis și în 2015 după incendiul din clubul Colectiv. El a fost susținut atunci de PNL și PSD, cu anumite condiții.
Dacian Cioloș a fost propus premier de președintele Iohanis și în 2015 după incendiul din clubul Colectiv. El a fost susținut atunci de PNL și PSD, cu anumite condiții.

Anunțul nominalizării lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier a generat instant reacții ostile din partea tuturor posibililor susținători. PSD, PNL, UDMR și AUR au precizat că nu vor vota învestirea unui Cabinet Cioloș.

Zece zile are la dispoziție Dacian Cioloș să convingă parlamentarii să îi acorde susținerea pentru echipa sa și programul de guvernare. Are nevoie ca 234 de parlamentari să se ridice din bănci și să îi acorde votul de încredere.

Președintele Iohannis nu a explicat pe ce s-a bazat propunerea sa, dimpotrivă, i-a informat pe liderii USR, potrivit informațiilor oferite de aceștia, că nu se va implica în formarea noii Coaliții. La consultările de la Cotroceni, nici un alt partid nu a susținut nominalizarea lui Dacian Cioloș.

În momentul anunțului privind premierul nominalizat, președintele Iohannis nu l-a avut alături pe Dacian Cioloș, o procedură obișnuită când premierul și premierul desemnat colaborează pentru formarea viitorului Guvern.

Articolul 103 din Constituție

  • Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  • Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

PNL rămâne la Palatul Victoria

Până ca premierul nominalizat Dacian Cioloș să ajungă în fața Parlamentului pentru un vot de învestitură, Florin Cîțu rămâne premier demis la Palatul Victoria. PNL păstrează astfel butoanele guvernării.

Marcel Ciolacu are și el timp în acest interval să facă jocurile pentru șefia Camerei, funcție care rămâne vacantă după demisia anunțată de Ludovic Orban. Liderul PSD dorește ca partidul său se preia controlul în Parlament cât timp la Palatul Victoria nu există un guvern plin.

Cioloș pleacă de la zestrea de 80 de voturi

În ziua nominalizării, liderul USR se bazează cu siguranță doar pe cele 80 de voturi oferite de colegii săi. Din culisele USR, informația este că Dacian Cioloș nici nu și-a dorit această nominalizare, temându-se că poate să fie un premier de sacrificiu, fără șanse de a se impune în Parlament. Colegii din partid l-au convins că este timpul să acționeze pentru USR.

Conducerea Uniunii a decis ca primul pas să fie făcut de astăzi și i-a invitat la discuții pentru formarea noului guvern pe reprezentanții PNL, UDMR și pe cei ai minorităților naționale.

Biroul Național al USR a decis ca echipa de negociere să fie formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Ionuț Moșteanu.

De asemenea, a fost stabilită și echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Țoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui, Dragoș Pîslaru.

În minutele care au urmat anunțului președintelui Iohannis, rând pe rând, președinții PNL, PSD, UDMR și AUR au respins varianta Dacian Cioloș premier.

Primul posibil aliat: Ludovic Orban

Primul aliat pe care l-ar putea găsi în Parlament premierul desemnat este Ludovic Orban. Fostul președinte PNL s-a poziționat ca un adversar al președintelui Iohannis, dar și al lui Florin Cîțu. El a pledat pentru refacerea Coaliției de guvernare PNL – USR - UDMR. Problema este că Orban nu dorea ca funcția de premier să ajungă la USR, ci o dorea pentru liberali.

Patruzeci de parlamentari au semnat o scrisoare, înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni, în care i-au cerut președintelui Iohannis să îl desemneze pe Ludovic Orban premier. Din acel moment, mulți deputați și senatori au trecut însă pe la Palatul Victoria, fiind chemați de premierul demis. Florin Cîțu încearcă să îi dezlipească pe aceștia de Orban.

Discuții în PNL la Vila Lac

Refacerea Coaliției rămâne principala misiune pentru președintele USR. O majoritate formată în jurul USR, dar cu PNL și UDMR alături, ar reprezenta o continuare a guvernării de centru-dreapta.

În PNL se discutase inițial un scenariu în care Florin Cîțu să fie vicepremier și ministru de Finanțe într-un guvern condus de Cioloș.

La întâlnirea de ieri de la Vila Lac, președintele PNL le-a spus senatorilor că nu trebuie să voteze învestirea unui Cabinet Cioloș. O discuție similară urmează să aibă loc astăzi cu deputații PNL, iar seara se întâlnește conducerea partidului.

Liderii liberali insistă că protocolul Coaliției nu mai este în vigoare după ce USR a votat moțiunea de cenzură a PSD. Mulți lideri PNL cred că Dacian Cioloș nu va obține un vot de învestitură, iar președintele Klaus Iohannis va nominaliza un premier liberal pentru a forma noua majoritate.

Strategia lui Cioloș: insistă pe reforme și responsabilitate

Dacian Cioloș a vorbit despre reforme profunde pe care dorește să le implementeze dacă vine la guvernare și responsabilitatea partidelor într-un moment sanitar dificil pentru România.

Pe lista sa se află teme importante precum:

  • Implementarea zero taxe pe salarii mici
  • Soluții pentru scăderea prețului la gaze și energie
  • Măsuri rapide împotriva Covid
  • Eliminarea pensiilor speciale
  • Reforma companiilor de stat
  • Desființarea Secției Speciale
  • Alegeri în două tururi pentru primari

Chiar dacă pornește cu un deficit major de voturi din prima zi, Dacian Cioloș poate insista că respingerea sa în Parlament arată că actuala clasa politică nu are voința politică pentru a începe reformele structurale, cred analiștii.

Un alt motiv îl reprezintă implementarea Planului Național de Reziliență și Redresare. România are nevoie urgent de un guvern învestit pentru ca banii europeni să ajungă în proiectele destinate.

Un vot de blam din partea PNL, ar putea arăta că partidul își dorește mai mult o asociere cu PSD decât cu USR, susțin surse din Uniune.

Iohannis poate veni cu altă propunere și să caute altă majoritate

Dacă nu își depune mandatul după 10 zile, Cabinetul Cioloș se poate prezenta cu miniștrii în Parlament la audieri. Chiar dacă are în față o majoritate ostilă, miniștrii desemnați își pot prezenta programul de guvernare.

Votul final revine Parlamentului. Partidele trebuie să își asume votul politic. Iar cea mai grea misiune va reveni PNL.

În cazul în care premierul desemnat nu obține învestirea, președintele Iohannis cheamă din nou partidele la consultări. Mulți analiști cred că acesta este planul Palatului Cotroceni, iar în faza a doua să impună un guvern cu un premier de la PNL.

Rămâne de văzut dacă Dacian Cioloș se va impune în cele zece zile sau va rămâne doar un premier de sacrificiu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG