Numărul sesizărilor din județul Argeș a crescut în fiecare an și apar tot mai multe cazuri de turiști atacați de urși, după ce opresc și îi fotografiază sau le dau de mâncare, deși riscă să fie amendați.
Cel mai recent caz mediatizat a fost pe 6 august, când un motociclist din Bosnia și Herțegovina a vrut să hrănească un urs din mână. Bărbatul a scăpat la limită.
Autoritățile recomandă turiştilor să evite contactul cu animalele sălbatice şi să nu le hrănească, însă unii turiști nu țin cont de aceste sfaturi.
Jandarmeria Argeș a transmis pentru Europa Liberă că în ultimii trei ani a dat 48 de amenzi, în valoare de 24.000 de lei, și șase avertismente. În anul 2021 a dat 42 sancțiuni, în 2022 șase sancțiuni, iar în 2023 niciuna.
Dar problema urșilor care vin la marginea drumului ca să fie hrăniți nu pare să aibă în acest moment vreo rezolvare, mai ales că aceștia s-au obișnuit să primească mâncare.
Turiștii reclamă lipsa panourilor de avertizare de pe porțiunea de drum unde sunt observați cei mai mulți urși, de-a lungul Lacului Vidraru. Un bărbat care a făcut traseul de cinci ori în acest an a spus că nu a observat niciun indicator.
La nivel național, autoritățile spun că urșii s-au înmulțit an de an, de la aproximativ 4.000 în 2007 la peste 8.000 în 2023.
În ultima zi la conducerea Ministerului Mediului, în luna iunie, Tanzcos Barna a semnat un ordin pentru îndepărtarea a aproape 500 de urși. În urma analizei, care a venit la începutul lunii august, Academia Română a avizat împușcarea a peste 200 dintre aceștia.